Uitgetest

Is mijn T-shirt schadelijk?

Rank a Brand lijst op hoe eerlijk jouw modemerk is

Is mijn T-shirt schadelijk?

We worden ons (hopelijk) steeds bewuster van onze ecologische voetafdruk.
 Openbaar vervoer, elektrische auto’s, afbreekbare materialen, herbruikbare producten. Dit zijn allemaal zaken waarvan we weten dat ze ecologisch verantwoord zijn. Maar wat nu als ik weloverwogen mijn kleding wil kopen?

Niels Oskam, oprichter van Rank A Brand, vond het jammer dat hij in kledingwinkels te weinig informatie kreeg om een bewuste kledingkeuze te maken. “Om het de consument makkelijk te maken, besloot ik om Rank A Brand op te richten. Wij houden ons intensief bezig met het onderzoeken van de duurzaamheid van kledingmerken. Met deze informatie kan je heel makkelijk bepalen welke merken je als bewuste koper wil dragen.”

Er wordt in dit onderzoek gekeken naar milieuvriendelijkheid en naar arbeidsomstandigheden. Bedrijven moeten open zijn over hun beleid, anders valt er voor Rank A Brand weinig te onderzoeken. Rank A Brand raadpleegt namelijk informatie die merken zelf via hun websites beschikbaar stellen, bijvoorbeeld in de vorm van een MVO-rapport. Hierbij gaat Rank A Brand zoveel mogelijk af op de verifieerbare informatie. Keurmerken en certificaten zijn dus noodzakelijk om te bewijzen of het bedrijf al dan niet goed bezig is. Op basis hiervan worden de merken in een klasse geplaatst. Die geeft aan met welk koopadvies het merk gepaard gaat. Rank A Brand ontwikkelde nu ook een app die in no-time aantoont hoe goed je bezig bent als je een bepaald kledingstuk koopt. Handig, voor als je in de rij staat en opeens beseft dat je nog wel wat karmapunten kan gebruiken.

We moeten er wel even bij zeggen dat merken die geen informatie vrijgeven over hun manier van werken automatisch in de E-klasse terechtkomen. “Onze ervaring is dat als een bedrijf geen informatie geeft, zij geen actief beleid hebben om de kledingproductie milieuvriendelijker en eerlijker te maken. We zeggen, koop maar niet meer van die merken”, aldus oprichter Niels Oskam.

We zetten enkele bekende merken voor jullie op een rijtje.

score

A klasse: Yeah! Score! Laat die karmapunten maar komen.

Saint Basics, Pants to Pove, Nudie Jeans, Freitag, Waschbär, Mud Jeans, Vaude

 

B klasse: Yesyes! Hier gaat het de goeie kant op!

G-star, Cheap Monday, Puma, COS, Monki, Cora Kempermann, Jack Wolfskin

 

C klasse: Bwa redelijk, nog wel wat werk aan de winkel.

Zara, Acne, Nike, C&A, Adidas, H&M, Fjällräven, Black Milk Clothing

 

D klasse: Naah, niet zo goed bezig. Maar het is nog niet te laat!

American Apparel, New Look, Primark, Benetton, Lee, Burberry, New Balance

 

E klasse: Karma is a bitch.

Dr Martens, Diesel, Vans, Versace, Oilily, Sloggi, Hermès

shirt1

Het ene stuk van mijn outfit is al wat verantwoorder dan de ander.

 

 

Meer info: RankaBrand.nl

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen