Column

“Laat je niet verleiden tot straatvechtersretoriek in 140 tekens”

“Laat je niet verleiden tot straatvechtersretoriek in 140 tekens”

‘Wees integer, onkreukbaar en draag uit dat je er bent om het publieke belang te dienen.’ Woorden die Jan Terlouw eerder deze week sprak in De Wereld Draait Door, geadresseerd aan alle politiekers in binnen- en buitenland. Een mooie gedachte en los van politieke kleur en politieke agenda’s iets dat, volgens mij, zeker niet zou misstaan bij elke politieker in elke partij. Toch?

Cut to: vandaag. Theo Francken (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) zijn op twitter verwikkeld in een tweetgevecht wat dreigt uit te monden in haargetrek en schenengeschop. #oldschoolplaygroundrules.

tweets

Wie er begonnen is en wie er eigenlijk gelijk heeft, daar gaat het mij in deze niet om. Maar de manier waarop ze hun discussie voeren, doet mij heel hard fronsen.

Integer en onkreukbaar zijn is moeilijk, want we zijn allemaal maar mensen, ook onze vrienden politici. Toch eis ik meer van deze mensen gezien hun invloedrijke positie, want ja, voor mij hebben zij een voorbeeldfunctie. Ik verwacht dus dat zij hun ruzies niet uitvechten op sociale media maar, waar mogelijk, hun problemen uitpraten in een zekere sereniteit en als volwassenen. Dit is volgens mij geen naïeve gedachte, dit is hoe beschaafde mensen met elkaar moeten omgaan. Dit is hoe wij willen dat onze kinderen problemen oplossen. Dit is hoe wij problemen in onze relaties oplossen. Of dat is ten minste wat we ambiëren.

Is dit het voorbeeld dat de politici willen stellen? Is dit het gedrag van politieke leiders?

Stemplicht voor 16 jarigen? Is dit het voorbeeld dat de politici willen stellen? Is dit het gedrag van politieke leiders?

Beide heren hadden ten allen tijde kunnen beslissen: ‘hey, cabron, laat ons straks in de Panos ne koffie gaan drinken en het effe rustig bespreken want onze standpunten worden nu herleid tot grappen en sensatie en zo wil ik later niet de geschiedenisboeken ingaan.’ Maar helaas.

Theo en Kristof, jullie zijn beiden enorm bedreven in de moderne communicatietechnieken en tools. Ik ben er van overtuigd dat dit jullie geen windeieren zal leggen bij de vele verkiezingen waaraan jullie nog zullen deelnemen. Maar laat je niet verleiden tot straatvechtersretoriek in 140 tekens. Dat dient niemands belangen, op lange termijn ook die van jullie niet.

En indien er twijfel over de definitie zou bestaan: “Integer: integere mensen blijven fatsoenlijk in moeilijke situaties.”

Wil je het weekend ingaan met een beter gevoel, herbekijk dan  het pleidooi van Jan Terlouw voor meer vertrouwen:

Schrijf je reactie

Tom Vermeyen combineert het vaderschap met het schrijven van scenario's en boeken. Hij heeft van zijn passie zijn werk kunnen maken wat van hem one lucky bastard maakt. Maar het is vooral zijn gezin dat zijn leven compleet maakt. Hij schrijft over dingen die hem prikkelen, ontroeren, doen nadenken en hoopt dit op zijn beurt te doen met de lezer. Op www.shitgotreal.be blogt hij samen met zijn vrouw over de chaos van hun gezinsleven.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen