Getuigenis

Na mijn ‘open sollicitatie’: geen baan en toch veel rijker

Na mijn ‘open sollicitatie’: geen baan en toch veel rijker

In augustus was Paulien Noordzij al bijna een jaar werkzoekende. Op een dag vond ze geen passende vacature, maar schreef ze toch een open sollicitatiebrief, waarin ze zichzelf en haar toekomstige werkgever geen illusies meer maakte. Haar doodeerlijke brief werd bijna 200.000 keer gelezen en maakte heel wat reacties los.

Toen ik mijn artikel over mijn open sollicitatie schreef, wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik had zeker niet gerekend op 21.780 social shares. Ook niet zoveel ‘vind ik leuks’, vriendschapsverzoeken of berichten van sollicitatiespecialisten die iets met het verhaal wilden doen. Na zoveel discussie wil ik graag laten weten wat er na mijn artikel van afgelopen zomer is gebeurd.

Wat het me niet bracht: een baan. Ondanks het grote bereik was er niet één lezer met een passende vacature. Er waren twee werkgevers die direct reageerden en graag mijn CV wilden ontvangen. Ook nadat ik hen nog eens belde hoorde ik helaas niets terug. De derde werkgever benaderde mij maanden later nog omdat hij niet direct een vacature had op het moment dat hij mijn artikel las. Maar hij had me onthouden en dat leidde tot een heel leuk gesprek. Helaas kozen zij uiteindelijk tóch voor een fulltimer.

That’s it. Meer niet!

Dat ik geen baan vond is jammer, maar ik heb er wel veel van geleerd. Bijvoorbeeld over solliciteren:

– Het schrijven van een sollicitatiebrief is een blinde gok. Kijkend naar de reacties merk ik dat de ene recruiter of werkgever me direct aan zou nemen en de ander me keihard afkeurde. Op Twitter ontstonden daar tussen recruiters mooie discussies over. Mijn conclusie: je bent altijd volledig afhankelijk van de persoon die de brief beoordeelt en diens persoonlijke voorkeur.

– Ik durf voorzichtig te concluderen dat het grootste deel van de werkgevers het liefst een traditionele brief leest met daarin netjes alle elementen uit de functieomschrijving verwerkt. Realistisch of niet. 2016 of niet.

– Ga je toch met de tijd mee en kies je voor een originele aanpak? Doe dat dan bij jonge, creatieve, out-of-the-box-denkende bedrijven. Daarbij valt dit goed. Het leverde mij nog geen baan op, maar wel leuke feedback.

In de brief refereerde ik al aan mijn eigen life-goals. Ik was mezelf ondertussen aan het ontwikkelen op het gebied van schrijven. Ook het artikel Open sollicitatie was hier een onderdeel van. Ik heb cursussen gevolgd en ben het vooral gewoon gaan doen. Gelukkig, want ik heb nog steeds geen baan, maar nu wel mijn eigen bedrijf! Met ingang van 2016 ben ik als freelance tekstschrijver gestart onder de naam Stukje Tekst.

Over schrijven leerde ik ook wat:

– Ik kan iets losmaken. Het is me gelukt een onderwerp aan te snijden wat erg leeft. Er ontstonden best heftige discussies!

– Ik durf een risico te nemen. No guts, no glory. De resultaten waar ik op hoopte bleven uit, maar ik kreeg er andere voor in de plaats.

– Ik kan incasseren en relativeren. De kritiek was divers, van heel positief tot heel negatief. Het lukte me om niet alles persoonlijk te nemen en het objectief te bekijken.

– Ik kan inspireren. Vele werkzoekenden vroegen mij of ze de brief of elementen eruit mochten gebruiken voor hun eigen sollicitaties. Ik kreeg ook bedankjes van mensen die weer moed hadden gevonden om verder te kunnen in hun zoektocht naar werk. Een dame was zelfs zó geïnspireerd na het lezen van de brief dat ze de stoute schoenen aantrok, op een werkgever afstapte en er een baan aan overhield! Wow. De rest is ondergeschikt. Dít is waarom ik wil schrijven.

Misschien moet het wel zo zijn. Ik voel geen paniek meer, wel adrenaline. Ik voel geen stress meer, wel oprechte motivatie. Ik ben dankbaar voor het afgelopen jaar, waarin ik eindelijk mijn richting heb gevonden en de kans had om hieraan te werken. De sprong in het diepe is gemaakt… nu is het tijd om te zwemmen!

Schrijf je reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen