Hollywood

Rebellie op de rode loper

Actrices willen over meer dingen praten dan hun jurk

Op de Oscar-uitreiking zondag besloot Buzzfeed aan de mannelijke acteurs het soort vragen te stellen dat normaal gezien enkel de vrouwen voorgeschoteld krijgen. Het eerste slachtoffer was Kevin Spacey die vragen als “Can we see your mani pedi?” of “Have you been dieting for months?” beantwoordde met een totaal verbouwereerd “Buzzfeed is so fucked up!”.

Missrepresentation (een Amerikaanse organisatie die wil veranderen hoe vrouwen worden gerepresenteerd in de media) deed de week voor de oscars al een warme oproep voor meer zinnige vragen aan de vrouwelijke celebs op de rode loper via de hashtag #AskHerMore. Op de uitreiking zelf werd de hashtag meer dan 1 miljoen keer gebruikt. Kijkers twitterden hun ongenoegen over het feit dat de actrices uitsluitend bevraagd werden over hun jurk en kapsel, terwijl aan de mannen échte vragen werden gesteld. Niet dat vrouwen niet willen weten van welke ontwerper de jurken zijn, het zou gewoon niet de enige vraag mogen zijn die gesteld wordt.

Askhermore1

Enkele actrices zoals Sandra Bullock en Cate Blanchett maakten tijdens de Oscars zelf een statement.

Askhermore2

Een dikke maand geleden reageerde Cate al fel op het seksistisch gedrag van de reporters op de rode loper van de SAG Awards. Terwijl een cameraman haar achterkant probeerde te filmen van kop tot teen, draaide ze zich om en vroeg terecht “Do you do that to the guys?”

tumblr_Cate

Elisabeth Moss liet op dezelfde rode loper duidelijk merken wat ze vond van de manicam (een mini rode loper waarop vrouwen hun manicure tonen).

elisabeth-moss middle-finger-2014

Ah, you gotta love Peggy!

Het lijkt erop dat Hollywood niet meer kan negeren dat vrouwelijke actrices én kijkers de betutteling beu zijn. Nu maar hopen dat er snel iets verandert.

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen