Onderzoek

12 dingen die ik heb opgestoken tijdens de Psychedelic Science Conference

12 dingen die ik heb opgestoken tijdens de Psychedelic Science Conference

Onze journaliste bracht de week door op de Psychedelic Science Conference in Oakland, Californië. Dit heeft ze geleerd.

1. Wie psychedelica neemt, gelooft dat hij/zij de wereld ten goede kan veranderen. Het is al global consciousness en enlightened spirits wat de klok slaat. Alles loopt in elkaar over en we zijn allemaal één en liefde. (In Praag is er eind dit jaar een conferentie ‘Beyond materialism’ die ook weer voor een groot stuk gewijd is aan psychedelica.)

2. Als alles goed gaat, starten er het komende jaar verschillende open label studies met mdma-therapie over heel Europa voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom. Van Berlijn en Zwitserland tot de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Maastricht, waar de Belgische Kim Kuypers werkt. Al die extra data moet helpen om het draagvlak groter te maken.

3. Mdma maakt je genereuzer tegenover vrienden, maar niet tegenover vreemden, zo vertelde Harriet de Wit van de University of Chicago. In een experiment werd aan proefpersonen gevraagd of ze het geld wilden houden, weggeven aan vrienden of weggeven aan vreemden. Onder invloed van mdma werden proefpersonen vrijgeviger, maar vooral voor hun vrienden. (Vrouwen werden ook ietsje vrijgeviger tegenover vreemden onder invloed van mdma.) Er zou een link zijn met oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon dat een grote rol speelt in de hechting tussen moeder en kind.

4. De oorlog tegen drugs is zinloos. Dat weten wij, samen met een heleboel politici en vooraanstaanden al langer dan vandaag. Wat de plannen zijn van president Trump, weten we nog niet. Maar omdat de Amerikaanse president zo tegen overregulering is, zou de weg naar mdma-therapie juist gemakkelijker kunnen worden, denkt Rick Doblin van MAPS, de organisatie die onderzoek naar psychedelica ondersteunt.

5. Canadese onderzoekers hebben een combinatie van ayahuasca en westerse therapieën uitgeprobeerd om verslaafden te behandelen. Het ging om een vierdaagse retraite in British Columbia met Gabor Maté, met groepstherapie en twee ceremonies met ayahuasca. Het resultaat? Minder cocaïnegebruik en meer hoop, meer empowerment, meer mindfulness en in het algemeen een verbeterde levenskwaliteit, al is er met deze observatiestudie – met slechts twaalf deelnemers – nog niets bewezen.

6. Gabor Maté lijkt wel een goeroe. De psychiater is gespecialiseerd in verslavingszorg en is zo’n beetje de Dirk De Wachter van de new age wereld. Veel tijd voor vragen had hij niet tijdens de conferentie, al zag hij daar zelf ook de humor van in: ‘Sorry, I have a plane to catch to my next gig.’

7. Toch is niet iedereen fan van Gabor Maté. Een vrouw uit het publiek gooide zijn white privilege in zijn gezicht en beschuldigde hem van het wegkapen van inheemse rituelen. Hij reageerde doodkalm: ‘If I learn something from your culture, it’s not appropriation. It’s me learning something.’

8. In een andere ayahuasca-studie in Brazilië werd aangetoond dat ayahuasca snel werkt als antidepressivum in vergelijking met een placebo, na één enkele dosis. Het effect was er nog na een week en is interessant omdat er helemaal geen ritueel of therapie bij kwam kijken. Hoewel het belang van het ayahuascaritueel vaak wordt benadrukt, lijkt die in dit experiment dus niet van tel. Op langere termijn was er jammer genoeg geen verschil tussen de ayahuasca- en placebogroep.

9. Kan je drugs krijgen op een conferentie over drugs? Het officiële antwoord is ‘nee’, want de organisators zijn enorm op hun hoede voor een slechte reputatie. Als het gaat over de therapeutische toepassingen van psychedelica, willen ze vooral niet dezelfde fout maken als in de jaren zestig, toen veelvuldig recreatief gebruik van lsd er mee voor zorgde dat ook al het therapeutische gebruik verboden werd. Toch liep ik op mijn tweede dag een IT’er tegen het lijf met een bijberoep in research chemicals. Hij maakt een soort mdma, alleen is het geen mdma, en hij probeert die vooral te verkopen aan therapeuten. Hij bood me gratis een pakje aan. ‘Is het dan legaal?’ vroeg ik. ‘Ja,’ zei hij. ‘Nu ja, it’s a grey area.’ Ik heb toch maar bedankt.

10. Microdosing, waarbij je zulke kleine hoeveelheden psychedelica neemt dat je helemaal geen psychedelisch effect ervaart, is nog altijd the next big thing. Minder depressie, minder alcohol- en cannabisgebruik, gezonder eten: ‘I looked at the menu and by God, I wanted the salad!’, beter slapen, minder angst en meer meditatie. Uit de resultaten van de enquête van James Fadiman lijkt het wel voor alles goed. Hij vertelde verder nog over een topatleet die zijn prestaties ermee verbeterde, een vrouw met de ziekte van Lyme die erop vooruitging en meisjes die minder pijn ervaren wanneer ze ongesteld zijn. Wie zelf de enquête wil invullen, kan dat op deze site.

11. Bad trips zijn niet altijd bad trips, vertelde Darrick May, onderzoeker aan Johns Hopkins University. Paniek, angst en akelige illusies komen voor. Toch werden die bad trips – die hij misschien wat eufemistisch uitdagingen noemde – door de gebruikers betekenisvol genoemd. Wie een slechte trip heeft gehad, kan anoniem de enquête invullen op www.shroomsurvey.com.

12. Religieuze leiders zoals rabbijnen, imams en priesters psilocybine, de actieve stof in paddo’s, verschillende keren geven en zien wat dat doet met hen: dat is het doel van een nieuwe studie van de New York University in samenwerking met Johns Hopkins University. Wat doet het met hun mystieke ervaringen? Heeft het een invloed op hoe ze bidden en hoe ze in hun gemeenschap staan? Allemaal vragen waarop de onderzoekers een antwoord willen krijgen. We kunnen niet wachten op het resultaat. Misschien wordt het toch ooit nog wat, met die wereldvrede.

 

Meer lezen over psychedelica? Dat doe je hier.
Dit artikel kwam tot stand met steun van een projectsubsidie Mediabeleid van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media

Schrijf je reactie

Als journalist weigert Ann-Marie Cordia al vijftien jaar lang te kiezen tussen de serieuze schrijfsels, de curieuze en de amoureuze. Ze schreef al voor Het Laatste Nieuws, NINA, Goedele en De Morgen, maar haar ziel blootleggen doet ze alleen op Charlie.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen