Straatintimidatie

Hey hey pssst pssst!

Hey hey pssst pssst!

“Hey hey pssst pssst!” Hoe vaak heb je dit als vrouw al gehoord? Internationaal onderzoek wijst uit dat zo’n 85%, tot in sommige steden zelfs 100%, van alle vrouwen al eens werd lastiggevallen op straat. Dat bleek nog maar eens toen een tijdje geleden tijdens de lunchpauze een aantal Charlie-redactrices hun ervaringen deelden over straatintimidatie. Iedereen herkende de ‘sleutels-in-de-vuist’-tactiek, het boos kijken wanneer je alleen op straat loopt of het straal negeren van de mannen die naar aandacht hengelen. De reeks verhalen leek wel eindeloos. Maar wat misschien nog erger was, was de vaststelling dat we deze aanpassingen van ons gedrag ondertussen niet meer dan normaal vinden: natuurlijk wandel je niet alleen in die buurt op dat uur, en als je ’s nachts alleen ergens heengaat, kleed je je niet te vrouwelijk.

Elke vrouw heeft wel een aantal verhalen over hoe ze zich op straat onveilig voelde door blikken, woorden, achtervolgingen of regelrechte aanrandingen. Hoewel veel mannen wel weten dat het gebeurt, blijft het voor hen moeilijk om zich dat in te beelden.

Daarom vroegen wij vier mannen om zich voor een keertje in onze schoenen te plaatsen: hoe klinken onze ervaringen uit een mannenmond? Tjah, absurd dus. Maar kijk vooral het filmpje en oordeel zelf.

In de video zien we George Adindu, Michael Van Peel, Faisal Chatar en Rik Van Geel die onze getuigenissen vertellen alsof het de hunne zijn.

George Adindu is acteur en was al eens Charlie covermodel. Tijdens de opnames schrok hij ervan dat wij de anekdotes zelf hadden meegemaakt. “Zijn dit echt allemaal verhalen van redactrices? Wauw.”

George Adindu

“Het is best ongemakkelijk om deze dingen te zeggen, maar we moeten niks verbloemen. Het is gewoon de waarheid, dus het is goed dat jullie dit tonen.”

Ook comedian Michael Van Peel vond het best confronterend: “Toen ik de tekst kreeg werd ik een beetje kwaad. Ik had bijna het gevoel dat ik me moest verontschuldigen, als man. Die gasten verkloten het voor de rest. Ik snap het eerlijk gezegd zelf echt niet. Toen ik nog met mijn lief in Antwerpen woonde, kon ze nergens alleen heen wandelen zonder aangesproken te worden. Ik verleen dus graag mijn medewerking aan dit filmpje, ook vanuit een persoonlijk frustratie.”

Michael Van Peel

“Het is ook zo jammer dat vrouwen zich bedreigd voelen op straat, waardoor ze geen rokjes meer zouden dragen of zich mooi zouden willen maken. De wereld zou een stuk lelijker worden (lacht)!”

Faisal

Faisal Chatar, dj: “Tuurlijk hoor ik wel vaker zo’n verhalen, maar als je het dan zelf moet uitspreken, komt dat wel binnen. Uit een mannenmond klinkt dat plots heel raar. Ik vind het vooral maf dat vrouwen echt zo hard moeten nadenken over hun doen en laten. Ik moet nooit nadenken over of ik iemand al dan niet ga inhalen op straat.”

Rik Van Geel

Rik Van Geel, acteur-comedian: “Ik heb op een jongensschool gezeten, vrouwen waren lange tijd iets onbereikbaars, iets anders dan wat ik was en kende. Ik heb nooit iemand lastiggevallen op straat, maar ik herken wel de onwetendheid waarmee sommige mannen vrouwen behandelen. Of de onmacht die sommige mannen ertoe drijft om vrouwen op zo’n manier te benaderen. Op dat moment wordt de ander geen mens maar een object.”

Waar zit volgens hen de oplossing? “Opvoeding, zowel op school als thuis,” meent Rik Van Geel. “En als omstaander zelf sneller ingrijpen als je het ziet gebeuren. Als we er niks van zeggen geven we impliciet het signaal dat dit soort dingen oké zijn,” aldus Michael Van Peel.

Charlie ging op zoek naar de oorzaken van straatintimidatie, maar ook naar oplossingen. Zodat vrouwen op een dag hopelijk ook onbezorgd kunnen gaan en staan waar ze willen, net als mannen.

Lees dus zeker ook: Pssst… zo werkt straatintimidatie
En: Dit kunnen we doen tegen straatintimidatie
Foto’s, regie & montage video: Soe Nsuki

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen