Terwijl de wereld het glas heft op Hillary Clinton die eind juli de allereerste vrouwelijke Democratische presidentskandidaat werd, en zich stiekem verkneukelt om Donald Trumps voortdurende stroom van controversiële uitspraken, denken de Amerikanen na over hun stem in november. Zullen ze op Clinton, Trump, of toch maar een onafhankelijk kandidaat stemmen, zoals de groengezinde Jill Stein of de libertaire Gary Johnson? Ik vraag het aan voorbijgangers in twee staten die op politiek vlak elkaars uitersten zijn: het progressieve New York en het conservatieve Texas. Tekst en Foto’s: Julie Putseys
Mogelijk zijn dit de meest bewogen Amerikaanse verkiezingen ooit. Aan Republikeinse zijde heb je Donald Trump, die om de zoveel tijd de wereld choqueert met opruiende uitspraken over migranten, moslims, Mexicanen, journalisten en ander ‘gespuis’. Zelfs de steun in zijn eigen partij kwam zeer moeizaam tot stand. Dit bleek onder meer uit de protesten tijdens de Republikeinse Nationale Conventie in juli, waar hij officieel tot Republikeinse kandidaat werd gekroond.
In het Democratisch kamp loopt ook niet alles van een leien dakje. De Democratische voorverkiezingen waren een heftige strijd tussen Clinton en de socialistische Bernie Sanders, die enkele ongemakkelijke waarheden over de Amerikaanse politiek aan de kaak stelde, zoals de problematische campagnefinanciering en de corruptie bij grote bedrijven. Zijn beleidsvoorstellen zijn vooral populair bij jonge progressieve kiezers, waarvan velen maar moeilijk kunnen accepteren dat Sanders de voorverkiezingen niet won. Daarbovenop krijgt Clinton heel wat kritiek op het feit dat ze tijdens haar ambt als buitenlandminister vertrouwelijke werkmails verstuurde via haar privé-emailadres. De FBI nam de kwestie onlangs onder de loep en oordeelde dat Clinton ‘extreem nalatig’ is geweest.
En dan zijn er nog twee kandidaten die buiten het tweepartijensysteem vallen: Jill Stein van de Groene Partij en Gary Johnson van de Libertaire Partij. Nog nooit eerder kwam een onafhankelijke kandidaat als winnaar uit de bus, maar volgens de polls gaan ze deze keer wel significant veel stemmen binnenhalen. Dit komt omdat Clinton, en vooral Trump, een ongebruikelijk lage populariteit hebben.
Kobey (18), student in Houston, Texas, gaat waarschijnlijk niet stemmen. Hij was fan van Bernie Sanders
“Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen. Ik vind beide kandidaten nogal louche, eerlijk gezegd. Ik heb al vaak gehoord dat de Clintonfamilie betrokken zou zijn bij illegale activiteiten, zoals samenzweringen en zelfs moord. Zeker Bill Clinton in de jaren ’80 en ’90. Maar Donald Trump is niet veel beter. Ik was fan van Bernie Sanders, maar ik heb hem moeten laten gaan. Bernie zette zich echt in voor jongeren.”
Kathryn (40), babysitter en lerares in Austin, Texas, gaat niet stemmen, maar stemde wel op Ted Cruz tijdens de voorverkiezingen
“Ik ga op geen van beide kandidaten stemmen. Ik geloof in niets waarvoor ze staan. In de voorverkiezingen heb ik op Ted Cruz (De Republikeinse senator van Texas, nvdr) gestemd omdat hij opkwam voor de gewone mens en omdat hij tegen big government was. Clinton en Trump willen alleen maar de rijke mensen vooruithelpen.”
Saroja (22), rechtenstudent uit New York City, New York, gaat op Clinton stemmen, maar koos tijdens de voorverkiezingen voor Sanders
“In de voorverkiezingen heb ik op Bernie gestemd, maar nu is Hillary mijn favoriete kandidaat. Trump is echt enorm onwetend. Ik ben zowat tegen alles wat hij zegt: zijn anti-immigratie retoriek, anti-minderheden, anti-LGBT, anti-zwarten, anti-…alles! Alleen al vanwege zijn visie op sociale kwesties zou ik niet op hem kunnen stemmen, maar ik ga eveneens niet akkoord met zijn politieke ideeën. Ik vind hem gewoon een idioot, eigenlijk. Ik heb nog gewerkt voor de organisatie Organizing for Action, die vroeger Obama for America heette. In deze organisatie concentreerden we ons op allerlei sociale kwesties zoals wapengeweld, klimaatverandering en vrouwenrechten. Dit zijn de belangrijkste thema’s voor mij.”
Sarah (27), student Sociaal Werk, New York City, New York, moet niets weten van het tweepartijensysteem en stemt waarschijnlijk op Jill Stein van de Groene Partij.
“Ik sta geregistreerd als Republikein, maar zal waarschijnlijk op Jill Stein stemmen, zoals vorige keer. Ik vind haar een heel slimme vrouw. Jammer genoeg maakt ze geen kans omwille van het tweepartijensysteem. Als je geen Republikein of Democraat bent, krijg je geen geld en kom je niet op de televisie. En als je niet op de televisie komt, kent niemand je, en dat betekent natuurlijk je ondergang. Als je op een onafhankelijke partij wil stemmen, kan je je niet eens registreren voor de voorverkiezingen. Als je het mij vraagt, is het tweepartijensysteem het grootste probleem in ons land. Waarom ik dan toch als Republikein geregistreerd sta? Ik groeide op in Brooklyn, New York, waar het enorm liberaal is. Op school trachtten ze ons altijd de liberale ideeën op te dringen en dat werd na een tijd heel vervelend. Toen heb ik me geregistreerd bij de Republikeinen. Op mijn achttiende heb ik zelfs voor een Republikein gestemd, John McCain. Ik was niet zozeer van zijn beleidsvoorstellen overtuigd, maar hij leek enorm veel van zijn land te houden. Zijn patriottisme sprak me aan en zijn toespraken ontroerden me.”
Ed (35), aankoopverantwoordelijke bij een fietsbedrijf in Orlando, Florida, gaat op Clinton stemmen.
“Ik heb tijdens de voorverkiezingen niet gestemd, omdat ik niet goed kon kiezen tussen Clinton en Sanders. Maar nu ik moet kiezen tussen Clinton en Trump, is het overduidelijk. Trump is helemaal niet geschikt om president te zijn. Ten eerste omdat hij aanstootgevende opmerkingen maakt over alles en iedereen. En ten tweede: als onze president tijdens nieuwsuitzendingen begint te zwanzen over het eerste het beste dat in hem opkomt, maakt hij de VS belachelijk tegenover de rest van de wereld. Wat voor mij de belangrijkste kwesties zijn? Gelijkheid, burgerrechten, nationale veiligheid en economie. We moeten de economie dringend verbeteren.”
Joe (36), verkoper bij een recyclingbedrijf in Montgomery, Texas, gaat op Trump stemmen.
“Ik zal op Trump stemmen omdat hij een kapitalistische instelling heeft. Ik denk dat hij meer jobs zal creëren. Misschien. Hopelijk. De economie moet de prioriteit zijn momenteel. Ik ben niet zozeer bezig met sociale kwesties. Thema’s zoals abortus en LGBT-rechten zijn non-issues voor mij. Die kwesties gaan om mensen hun persoonlijke keuze; de politiek moet zich daar niet mee bezighouden. Of ik Trumps persoonlijkheid leuk vind? Ik vind het leuk dat hij zegt wat hij denkt en dat hij gelooft in wat hij zegt. Maar soms zou hij een beetje langer moeten nadenken vooraleer hij iets zegt. Ik ben geen fan van Clinton. Vooral omwille van de e-mailkwestie die nu gaande is. Niet dat ze daarvoor naar de gevangenis moet gaan, maar het lijkt me gevaarlijk om een president te hebben die vertrouwelijke documenten op haar persoonlijke server heeft staan en niet goed weet wat ‘vertrouwelijk’ inhoudt.”
Schrijf je reactie