Actua

Zo kan je meedoen aan de Women’s Strike!

8 manieren om actie te voeren op 8 maart

Zo kan je meedoen aan de Women’s Strike!

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt er in meer dan 40 landen actie gevoerd in de vorm van een International Women’s Strike. Onder het motto Solidarity is our weapon komen vrouwen over de hele wereld in actie voor gelijke rechten, zelfbeschikking over hun eigen lichaam, recht op onderwijs en veiligheid, gelijk loon en meer van zulk moois. Dingen die we al lang verworven zouden moeten hebben, maar die in veel landen nog niet vanzelfsprekend zijn. Foto’s: Toni Claessens

Waarom je zou moeten meedoen kon je hier al lezen. Uit solidariteit met de vrouwen in Argentinië bijvoorbeeld, waar elke dag 1 vrouw vermoord wordt, of met de vrouwen in Polen en Amerika die hun recht op abortus proberen te bewaken. Maar ook in België is er reden te over om van je te laten horen. Elke dag worden hier bijna 100 vrouwen verkracht, slechts 4% van de daders wordt effectief veroordeeld.

Waarom we meedoen, weten we ondertussen. Maar hoe kan je dan meedoen? De internationale organisatoren van de Women’s Strike of Paro de Mujeres roepen op tot een open en vrije manier van actie voeren. In de VS organiseren de mensen achter de Women’s March bijvoorbeeld A Day Without A Woman, om aan te tonen hoe onmisbaar vrouwen zijn in de economie en het gemeenschapsleven. Wij sommen voor jullie enkele opties op die je hier kan doen. Voor activistenmaagden die helemaal klaar zijn voor hun eerste keer en oude rotten in het vak, wiens armen moe zijn van het dragen van protestborden. 2017 is our time for the revolution!

1. Neem het internet over

Anno 2017 ligt ons bereik voor een groot deel online. Kan je niet fysiek aanwezig zijn op protestacties, maar wil je jezelf toch zichtbaar maken, dan zijn er mogelijkheden zat:

  • Plaats een overlay met het logo van de Women’s Strike over je Facebook profielfoto.
  • Vertel op sociale media waarom actie voeren voor vrouwenrechten nog steeds nodig is. Neem een selfie met een protestbord en deel het onder #womensstrike of #8M
  • Facebookbanners, instagramplaatjes en profielfoto’s vind je hier.

2. Laat je mailbox het werk doen

Ben jij zo iemand die wel 50 mailtjes per dag verstuurt? Installeer op 8 maart een gepaste out-of-office. Zo komt de boodschap binnen bij iedereen die jou op die dag wil lastigvallen met dingen die minder belangrijk zijn dan gelijk loon of veiligheid op straat. Wij geven al een paar voorzetjes:

“Ik staak vandaag. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseren vrouwen in alle hoeken van de wereld een grote internationale vrouwenstaking. Met deze staking protesteren we tegen het huidige sociale, wettelijke, economische, politieke, fysieke, morele, seksuele en verbale geweld tegen vrouwen wereldwijd. Van Trump tot IS, van religieuze leiders tot vrouwonvriendelijke politici, van Noord tot Zuid.”

“Vandaag, op 8 maart en Internationale Vrouwendag, beantwoord ik mijn mails niet. Uit solidariteit met de vrouwen wereldwijd die een internationale vrouwenstaking organiseren voor gelijke rechten. Ik snap dat dit voor u vervelend is, bijna net zo vervelend als geen toegang hebben tot veilige abortus, lastiggevallen worden op straat of minder verdienen dan je mannelijke collega. Fijne vrouwendag!”

3. Kleur het straatbeeld

Zit je vaak in de auto? Hét perfecte moment om op je achterruit een A4’tje te plakken, zodat de mensen die in de file achter je staan moeten nadenken over jouw boodschap.

Of pak het groter aan en hang een vlag uit je raam. Protestvlaggen schilderen is de ultieme zaterdagnamiddagactiviteit voor iedereen die van zijn of haar kinderen wakkere burgers wil maken!

4. Draag zwart als teken van rouw

Kan of wil je niet staken? Opties te over. De organisatoren roepen bijvoorbeeld op om op 8 maart zwarte kleren te dragen for all the women who are missing among us. Voor alle vrouwen die het leven lieten door (seksueel) geweld, een onveilige abortus of onvoldoende  toegang tot gezondheidszorg. Rouwbandjes kunnen ook. Of laat je gaan en wikkel je van kop tot teen in zwarte voile!

5. Zet je site op zwart

Wie op 8 maart op Charlie Magazine terecht komt, zal een zwart scherm te zien krijgen, met een duidelijke boodschap naar deze actie. Ben je een blogger, run je een webshop of beheer je je eigen website? Zet je homepage een dag op zwart en vertel erbij waarom je dit doet.

6. Kom op straat

In de grote steden worden er protestmarsen en bijeenkomsten georganiseerd. Het loont om samen te komen met gelijkgestemde zielen en je energie te delen en te vermenigvuldigen. Hoe groter de massa, hoe groter de impact!

  • In Brussel komen mensen samen om 10 uur op de Grasmarkt om roze mutsen (pussy hats) te breien.
  • In Brussel komen Poolse en Belgische vrouwen samen van 12u tot 13u30 op het Schumanplein.
  • In Gent komt men om 19u30 samen aan de Grasmarkt voor een Mars tegen Seksisme.
  • In Genk komen mensen ’s middags samen op het stadsplein.
  • In Antwerpen wordt er geflyerd aan de stations. Een locatie en uur om ook samen te komen wordt nog besproken.

Kan je zelf niet aanwezig zijn? Vraag dan of iemand je wil vertegenwoordigen. Dit idee kwam van een van de deelneemsters die haar vriendin zo wil “meenemen”. Kleef een foto van haar op een bord, samen met haar naam en functie en draag haar zo mee tijdens het protest!

Volg de officiële eventpagina en de Facebookpagina voor meer nieuws over acties en bijeenkomsten of organiseer zelf een bijeenkomst in je stad of dorp.

7. Staak gedeeltelijk of volledig

Wil je full monty gaan, staak dan. Maar let op: niet iedereen kan zomaar het werk neerleggen. Check zeker op voorhand bij je vakbond of personeelsverantwoordelijke wat voor jou de gevolgen zijn. Lukt een volledige dag niet, spreek dan met een groepje collega’s af voor een werkonderbreking die je invult met bijvoorbeeld een debat over gelijke rechten op de werkvloer. Want aandacht voor meer gendergelijkheid stopt niet wanneer Vrouwendag gedaan is.

Zo organiseert ACOD Cultuur op de VRT een werkonderbreking met een inhoudelijk programma. Onze hoofdredactrice Jozefien Daelemans zal er onder andere praten over het belang van vrouwenrechten en de representatie van vrouwen in de media. En de Universiteit van Gent gebruikt deze dag om werk te maken van een meer gendergelijke en rechtvaardige universiteit, met prikacties en een petitie met concrete eisen voor het rectoraat.

8. Geef geld aan de juiste dingen

De internationale organisatoren roepen op om op 8 maart niets of zo weinig mogelijk te kopen. Dit om aan te tonen hoe belangrijk vrouwen zijn in onze economie. The power of the purse lies with us. Als je echt iets moet of wil kopen, doe dat dan enkel bij duurzame of lokale bedrijven of ondernemingen waarvan je weet dat ze gerund worden door vrouwen of dat ze hun vrouwelijk personeel goed behandelen.

Wie het uitgespaarde geld  kan missen, kan altijd doneren aan een organisatie die belangrijk werk verzet op gebied van vrouwenrechten. Zo is er bijvoorbeeld GAMS, die elke dag strijden tegen genitale mutilatie of Plan België, die investeren in projecten voor meisjes in het Zuiden.

 

Heb je zelf een idee dat nog niet in deze lijst staat? Gooi het in de groep! In afwachting van 8 maart kan je ook al deze petitie tekenen. Hoe je van je laat horen, is van ondergeschikt belang. Dat je van je laat horen is belangrijker. Zoals Malala Yousafzai al zei: “I raise up my voice, not so I can shout but so that those without a voice can be heard. We cannot succeed when half of us are held back.”

Meer info: Eventpagina van de staking in België
Facebookpagina van de staking in België
Website van de Internationale protestbeweging 
Het officiële persbericht kan je hier lezen en downloaden.
Lees ook: 5 vragen beantwoord over de Internationale Vrouwenstaking

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen