Opinie

Laat Jeff maar brullen

Laat Jeff maar brullen
Lore Baeten is gemeenteraadslid in Sint-Niklaas en lid van Jong CD&V nationaal

Laat hem maar brullen met zijn billen bloot, op zijn stoere borst kloppen en tieren als een echte alfa-aap. Terwijl de rest van de kudde met kak smijt, moeten wij beseffen: we staan aan de juiste kant van het glas.

Heel wat verontwaardigde twitterberichten en artikels zullen de revue passeren over de lezing van Jeff Hoeyberghs die de KVHV dit weekend aan de Universiteit van Gent organiseerde. De beelden tonen weinig fraais. Volgens chirurg Hoeyberghs moet een vrouw niet veel anders doen dan seks aanbieden en mannen pleasen.

Wie naar zijn onzin wil luisteren, zijn een hoop rechts georiënteerde studenten, die deftig in pak in een zaal zaten, die voorzien werd door de UGent. Die laatste heeft zich al gedistantieerd van de uitspraken van de spreker, maar niet van zij die hem de microfoon gaven.

Zo werkt dat hier in Vlaanderen vandaag.

Wie brult, die is.
Wie roept, die wint.
Wie met kak smijt, mag dat open en bloot doen.

“Zo werkt dat hier in Vlaanderen vandaag. Wie met kak smijt, mag dat open en bloot doen.”

Dat er mannen zoals Jeff bestaan doet me weinig. Maar wanneer mensen als hij een podium krijgen om zulke fundamentele misogynie te verspreiden, reageer ik wel. Want uitspraken als ‘Ze willen hun benen niet meer open doen’ raken me tot in de kern. Daardoor besef ik weer dat  feminisme duidelijk niet overbodig is. Zeker wanneer je weet hoeveel grensoverschrijdend gedrag ontstaat uit het seksualiseren van vrouwen en uitspraken als deze. Waar is het podium voor alle vrouwen die slachtoffer werden van seksisme?

Toch denk ik ergens ook: ach, laat Jeff maar zijn wie hij is: een kleine en zielige gefrustreerde brulaap. Want eigenlijk zijn de gedachten die hij predikt marginaal. Niet enkel in stijl, maar ook qua impact. Ik geloof niet dat dit de gedachten zijn van de gemiddelde Vlaamse man. Maar door hem een megafoon te geven, wordt dit soort taal uitvergroot en jammer genoeg ook genormaliseerd.

Ik heb even getwijfeld. Wie verafschuw ik het meest? Hij die seksisme predikt of zij die hem een podium en een microfoon geven? Ik kies de laatsten. Ik ben sterk verontwaardigd door een studentenvereniging die ooit nog gewaardeerde politici voortbracht en kwaliteitsvolle lezingen organiseerde. Er is niks mis met een rechts ideologische studentenclub, diversiteit moet er zijn. Maar haat en seksisme prediken is falikant fout, om over het smakelijk meelachen nog maar te zwijgen. Het is jammer dat de KVHV-leden wil werven en naam wil maken door te provoceren.

“Door hem een megafoon te geven, wordt dit soort taal genormaliseerd.”

Ik hoop oprecht dat de UGent zich niet enkel van de spreker, maar ook de mensen distantieert die hem de microfoon gaven en met hen hierover grondig in debat gaat.

Gelukkig zijn er ook heel wat studenten en verenigingen die aan politiek en opinievorming doen, niet om te shockeren en te marginaliseren, maar om positieve verandering teweeg te brengen. Terwijl die enkelingen alsmaar luider roepen, is het aan ons om verdoken seksisme en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen de samenleving uit te helpen.

Laat ons – ‘het vrouwelijk ongeregeld wild’, ‘de linkse tranen’, ‘de klimaatextremisten’, ‘de moraalridders’ en ‘onervaren pubers’… –aan de juiste kant van het glas staan.

En laat de leden van het Katholiek Vlaams Hoogsstudentenverbond maar op zoek gaan naar een andere naam. Want waar het ‘Katholieke’ precies zit, op dit moment, mag Joost weten.

Foto: Stefaan Baeten

Schrijf je reactie

12 reacties
 • K says:

  Het katholieke is net een voorbeeld van patriarchaat….

 • Rik says:

  En waar zit het “Christelijke” van CD&V trouwens?
  Schrap die C ook maar uit jullie partijnaam …

 • Nadine says:

  Prima terechte en heel knappe reactie !

 • Coenegrachts JP says:

  Als man distantieer ik mij 100´% van wat Hoeyberghs vertelt. Dergelijke heerschappen laten mij soms beschaamd voelen dat ik een man ben. Hoe kan een universitair geschoold man zulke onzin uitkramen? Wat was zijn bijdrage aan de kennis van de studenten?
  Ook de vrouwen zelf gaan niet vrijuit. Hoeveel vrouwen zullen hem blijven bezoeken net als Trump nog altijd aanhangsters heeft?

 • Jan Hoens says:

  Ik zou het niet beter omschreven hebben. Respect. Dit zegt echt veel over de toeschouwers. Ik zou de zaal verlaten hebben, correctie… Ik zou er niet geweest zijn want ik zou geweten hebben wat mij te wachten stond.

 • Jo says:

  Wat een duidelijke recht voor de raap-reactie
  Respect!

 • Inge says:

  Goed geschreven!!!

 • Jan Van Handenhoven says:

  Heel knap gereageerd, Lore! Waardig en de nagel op de kop!

 • Daniel Develter says:

  Vrije meningsuiting moet kunnen, MAAR…………..dat was ver over de rooie van dat mens ( is dat nog een mens ??) om zulke uitspraken te doen. Waarom de meisjes/vrouwen zo kleineren? Daar bovenop zijn zijn uitspraken VULGAIR. En hij die denkt dat hij intelligent is.

 • Marianne Maes says:

  Geweldig geschreven! Ik vind het veelbelovend dat jonge mensen reageren tegen zulke wansmakelijke praktijken, zoals jij dat doet, Loren. Fijntjes, raak en in een correct taalgebruik… Fantastisch!

 • nathalie thieren says:

  veel te groot bakkes dus nanopietje… 

 • Ingrid says:

  Nagel op de kop! !

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen