Het Festival van de Gelijkheid reikt voor de tweede keer de Prijs van de Gelijkheid uit. Dit jaar gaat de prijs naar schrijver Ish Ait Hamou, een graag geziene gastvan het eerste uur op het Festival. De jury koos voor Ish om zijn open blik op de wereld en zijn positieve kijk op diens bewoners. Voorzitter van het Festivalteam Jan Roegiers licht de keuze toe: “We waarderen Ish bijzonder omdat hij respectvol is voor elke mens, of die nu in deze of gene god gelooft, een verschillende kijk heeft op het leven, of in een andere taal droomt. Hij kiest voor dialoog in plaats van confrontatie. Wanneer onze samenleving harde klappen krijgt, heeft hij de moed om te aarzelen en te zwijgen. Weg van de grote woorden en opruiende zwart-wit polemiek, durft Ish zeggen dat hij het ook allemaal even niet meer weet… Maar dat enkel liefde het antwoord kan zijn. Er sluipt geen wij-zij-denken in zijn taal. Zijn zoektocht naar wat het betekent om een goed mens te zijn, is inspirerend. Net als de dankbaarheid waarmee hij in het leven staat, erkentelijk voor de kansen en de liefde die hij kreeg om te worden wie hij vandaag is. En daardoor heeft hij het – onbewust en niet als deel van een uitgekiend carrièreplan – tot rolmodel geschopt.”
Wij vroegen de immer bescheiden Ish om een reactie.
Ben je blij met de Prijs van de Gelijkheid?
Ish Ait Hamou: “Ja uiteraard, het is een mooie prijs. Ik werd al drie jaar op rij uitgenodigd om te spreken op het festival, steeds een heel fijne ervaring. Niet alleen op het podium, maar ook ernaast heerst een warme sfeer. Ik was dus al erg blij om elk jaar te mogen terugkomen, maar om dan ook nog eens deze prijs te krijgen, dat is echt een eer. Het is een blijk van appreciatie die komt van mensen waar ik zelf naar opkijk. Een heel mooi compliment en tegelijkertijd een duw in de rug om verder mijn ding te doen.”
Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde, hoe anders we ook denken te zijn.
Wat betekent gelijkheid voor jou of op welke manier zet je je daarvoor in?
“Als er één ding voor mij vooropstaat, of het nu in dans, verhalen, mijn boeken of lezingen is, dan is het wel inzien dat we als mensen één zijn, dat we allemaal hetzelfde zijn. We zijn allemaal op zoek naar geluk, ongeacht onze taal, kleur of vorm. We bewandelen allemaal andere paden, maar dat is net wat mij zo fascineert aan het leven: uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde, hoe anders we ook denken te zijn. Ik zoek graag naar dat gemeenschappelijke punt. Daaruit bestaat mijn creatief traject.”
Polariserende opiniestukken en ongenuanceerde tweets gaan erin als zoete koek en worden veel gelezen, tegelijkertijd bewijs jij dat je met een genuanceerde visie en milde toon ook heel veel mensen kan bereiken. Hoe komt dat denk je?
“Ik heb geen idee hoe dat komt, dat zou je moeten vragen aan de mensen die appreciëren wat ik zeg, want voor mij is het geen bewuste strategie. Ik heb geen specifiek recept of plan, maar probeer gewoon de dingen die mij hebben geraakt of geholpen hebben te delen met andere mensen. Vaak ben ik dus een doorgeefluik van de visies of verhalen van andere mensen, die relevant kunnen zijn voor mijn omgeving.”
“Ik heb gewoon op een bepaald moment gekozen om mijn boodschappen te gaan delen met een groter publiek dan alleen mijn familie en vrienden. Maar er zijn heel veel mensen die met dezelfde gevoelens rondlopen.”
De realiteit is niet altijd even rooskleurig, maar ik blijf hoopvol. Dat is onze taak als mens.
Heb je hoop naar de toekomst toe qua gelijkheid en qua samenleven?
“Uiteraard! Ik geloof dat als je van de mens alles wegstript, hoop het enige is dat overblijft. De realiteit is niet altijd even rooskleurig, maar ik blijf hoopvol. Dat is onze taak als mens.”
Noem eens ding dat iedereen vandaag zou kunnen doen dat de wereld een klein beetje socialer zou kunnen maken?
“Praten. Echt praten, zowel met mensen die je kent als niet kent. Ik denk dat communicatie en een authentiek, welgemeend gesprek een heel groot effect kan hebben. Groter dan eender welke regel of wetgeving. Praat met je buren, praat met mensen die tegenover je zitten op de bus, op de trein. En leer gewoon zoveel je kan, want we zijn allemaal studenten hier. En draag dan je kennis over.”
1 reactie
Ik ken Ish alleen van op tv, facebook en binnenkort ( hoop ik ) van zijn boeken. Hij is zo een fantastisch warm mens. Hij blijft wie hij is. Hij straalt geluk uit. . . . . Het is dan aan ons om dat geluk te aanvaarden en verder te delen. Moesten er meer Ishen bestaan, zou de wereld er heel anders uitzien! Ik mag hopen dat hij ook eens in Mechelen een lezing komt geven. Ik ga er alvast naartoe