Gedacht

Kan je niet thuis homo zitten zijn? 

Kan je niet thuis homo zitten zijn? 

Om even niét te kussen, vroeg de politie vorige week aan holebi’s terwijl ze de Groenplaats passeerden. Daar hield een conservatieve beweging een mars. Hand in hand lopen liever ook niet. Kortom, of ze niet al te gay wilden doen. Gewoon zodat er geen conflicten kwamen.

Je kan het zo’n agent niet kwalijk nemen. De hele dag door is die bakkeleiende mensen uit mekaar aan het halen en tegen de stroom in ordes aan het bewaren.

Holebi’s moeten niet zagen. Iedereen komt zulke dingen tegen. De publieke ruimte is er voor elk mens, en met een beetje voorkomendheid vermijd je andermans gevoeligheden.

Vorige week nog keek iemand mij afkeurend aan toen ik de baby aan het voeden was. Wellicht iemand met een aangeboren afwijking, die de ogen niet kon afwenden van het tafereel. We krijgen al zo veel bloot te verwerken, niemand zit te wachten op nog eens drie vierkante centimeter borst op meters van het vege lijf. Ik vermaande de baby en zei dat die honger maar tot thuis moest wachten, dat duurde nog maar amper anderhalf uur.

Je kan je beter helemaal niet als vrouw gedragen, dat is een van dé risicofactoren bij verkrachting.

De baby was niet heel begrijpend. Maar conflictvermijding aanleren is een sociale taak, en die begint op jonge leeftijd. Ik ben zelf ook empathisch opgevoed, en bedek mij al van jongsafaan ter voorkoming van verkrachting. Tegenwoordig vertel ik mijn vriendinnen zelfs dat anders gekleed gaan volgens onderzoek niet zo heel veel helpt. Je kan je beter helemaal niet als vrouw gedragen, dat is een van dé risicofactoren bij verkrachting. Wij schorten ons sindsdien met opplak-hipsterbaarden en oversized pulls op Eddy Merckxfietsen door de nachtelijke straten, en worden nog maar een beetje aangerand. Een slachtoffer heeft ook zijn preventieplichten, laten we dat niet vergeten.

Hoe langer je erover nadenkt, hoe breder je die oplossing trekken kan. In dit geval had de politie maar om een paar minuten ‘gewoon’ doen gevraagd – hetero dus – en één conflict opgelost. Massa’s holebi’s gaan daarin verder. Ze liepen zelfs voor die oproep voortdurend nìet hand in hand of kussend in de stad rond. Het vermijdt heel efficiënt dat ze in mekaar geslagen worden. Een simpele, mooie oplossing voor veel geweld: wees gewoon homo in je eigen huis. Niemand heeft er zaken mee van wie jij houdt.

Oké, je kan zwart geboren zijn. Maar moet je je bij dat geboortelot neerleggen? Ga mee met je tijd.

Dit mechanisme verdient algemene maatschappelijke toepassing. Je kan ook thuis religieus zijn. Als sportfans discreet en privé hun fan-zijn uiten en niet in publieke stadiums, heeft geen hooligan nog iemand af te slaan. Als je met kansarmoede niet te koop loopt en duurder of nieuwer spullen aantrekt als je buiten loopt, lost die discriminatie zichzelf misschien op. En ok, je kan zwart geboren zijn. Maar moet je je bij dat geboortelot neerleggen? Ga mee met je tijd. Schep je eigen lot. Vind je zelf weer uit. Als je aan die kleur hangt, leef ze dan uit in een iets bescheidener setting, in plaats van op straat onderhuids racistische sentimenten te zitten provoceren.

Het is gewoon een stukje voorkomendheid. En het zou zoveel oplossen.

 

Foto: Istock

Schrijf je reactie

18 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen