Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Vandaag Helena Gheeraert, die haar carrière bij Proximus opgaf om groenten van een vroegtijdige dood te redden.
Een derde van het voedsel en 45% van de groenten en fruit wordt verspild. Helena kon dit niet meer aanzien en dus richtte ze Wonky op. Wonky gebruikt voedseloverschotten van Belgische bedrijven en verwerkt ze in gezonde dips. “Het gaat bijvoorbeeld over blokjes wortel die niet even groot uitgevallen zijn als de andere. Het zijn allemaal verse groenten, maar wegens esthetische redenen worden ze niet gebruikt.”
Na haar opleiding management ging Helena even aan de slag bij Proximus. “Tijdens die opleiding werd iedereen naar grote bedrijven gestuurd waar je begeleiding en een goed loon kreeg, maar ik merkte dat ik en veel mensen rond mij eigenlijk op zoek waren naar iets anders. Ik wou niet zomaar een nummertje zijn in een groot bedrijf. Ik kwam vaak ’s avonds thuis en vroeg me af welke impact ik nu eigenlijk gehad had op mijn omgeving. Ik was één van de 17.000 mensen die voor dat bedrijf werkte, hoeveel draag je dan persoonlijk echt nog bij?”
Ondertussen had ze een beetje kunnen sparen en dus gaf ze haar job bij Proximus op om fulltime op Wonky te kunnen focussen. “Je leest zo vaak in de krant hoe veel voedsel er verspild wordt. Het voelt zo onnatuurlijk voor mij om perfect eetbaar voedsel weg te gooien gewoon omdat het er niet helemaal perfect uitziet. Ik dacht, ik ga er gewoon iets aan doen.” Van de voedingsindustrie wist ze helemaal niks af. In het begin maakte ze zelf haar dips en ging ze ermee op de markt staan. “De mensen waren heel enthousiast over het concept, maar jammer genoeg waren de dips niet zo lekker.”
Toen besefte Helena dat ze een goed idee had, maar dat ze het niet zelf moest gaan maken. “Ik wist ook helemaal niet hoe je dat moest doen. Er kwam zoveel meer bij kijken dan ik oorspronkelijk dacht. Het was misschien een vorm van naïviteit, maar toch wou ik ervoor gaan.” Gelukkig vond ze een goede producent die in haar concept geloofde en ondertussen zijn er al meer dan 1.000 kilo groenten gered en verwerkt in gezonde dips die in en rond Gent verkocht worden. “Dat resultaat kunnen zien, dat geeft zo veel voldoening.” Helena heeft zichzelf al twee jaar geen loon uitgekeerd. “Alles gaat momenteel terug in Wonky. Ik had een beetje spaargeld en daar leef ik op.” En als het niet lukt? “Dan heb ik veel geleerd en vind ik mijn weg wel weer naar iets nieuws.”
Schrijf je reactie