Column

Gewoon een beetje compassie

Gewoon een beetje compassie

Dat voortdurende geminimaliseer van racisme: ik ben er zo belachelijk hard klaar mee. Noem mij maar een seut of politiek correcte zaag. Daar ga ik mijn waarden en empathie heus niet voor opzij zetten.

Ik heb het allemaal al gehoord. Waarom ‘ze’ het zelf gezocht hebben. Waarom ‘ze’ er maar mee moeten kunnen lachen. Waarom ‘ze’ niet zo hoog van de toren moeten blazen. ‘Ze’ zijn ook mensen. Net als u, net als ik. Ik zou er soms aan twijfelen, maar we werden allemaal geboren met een hart. Hoe het precies komt dat het ene beter sluit dan het andere, dat weet ik niet, maar los daarvan is de basisvoorziening er wel. Een hart. En daarbij een minimum aan empathie en medeleven: is dat echt te veel gevraagd?

En ik wil helemaal geen discussies voeren over een menswaardig beleid. Ik wil niet voortdurend ruzie maken over het feit dat mensen niet verschillen in waarde enkel omdat ze toevallig in een ander continent, met een andere huidskleur werden geboren.

Voor meer zachtheid voor de ander. Het is niet aan ons om te beslissen waar een ander zich door mag laten raken of kwetsen.

Ik pleit voor meer compassie, voor meer deernis voor elkaar. Voor dieper nadenken voor u uw xenofobe rotzooi zomaar op het internet, in de krant of op straat gooit. Voor meer zachtheid voor de ander, ook als u zich niet kan verplaatsen in diens leefwereld, en nog meer als u niet snapt waar die zich druk over maakt. Het is niet aan ons om te beslissen waar een ander zich door mag laten raken of kwetsen. Het is onze taak om te luisteren, om begrip te tonen en doorheen dit leven te manoeuvreren terwijl we zo weinig mogelijk anderen proberen pijn doen. Want van nog meer pijn, daar wordt niemand beter van.

Have heart.

Schrijf je reactie

7 reacties
 • Bedankt voor dit bericht. Ik had ook even genoeg van de eenzijdige benadering van de vluchtelingencrisis door sommigen en ben ook in mijn pen gekropen.
  Ik denk dat een aantal zaken in perspectief moeten gezet worden om te beseffen dat we strontverwend zijn en een aantal argumenten echt niet opgaan om geen compassie te hebben.
  http://www.pietervanhecke.be/blog/2015/09/24/perspectief-vluchtelingen/
  Groeten

 • Marc Schoeters says:

  En ik, beste Kenneth, ben het woord “islamofobie” zat. Echt zat. Het woord werd uitgevonden op een grote conferentie van meer dan 50 moslimlanden. En het werd voor de eerste keer gebruikt tegen de Europese Unie omdat die het had gewaagd zich uit te spreken tegen het doodstenigen van een verkrachte vrouw wegens “overspel”. Wist je trouwens dat die meer dan 50 moslimlanden tot nu toe weigeren om de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens te tekenen? Dus ik ben het spuugzat dat een haatdragend woord als “islamofobie” gebruikt wordt tegen mensen (ook linkse mensen en feministen) die na kritisch onderzoek tot de enige juiste conclusie komen dat de islam in zijn diepste kern een fascistische politieke ideologie is. Ik verwerp de islam omdat die tot in zijn basisteksten (Koran en Hadith) tegen vrouwen, homo’s, ongelovigen, Joden en christenen is. En ik stel me als vele linkse mensen in mijn omgeving veel vragen bij de huidige massa-immigratie van mensen die – hoe “goed” ook – aanhangers zijn van zo’n ideologie. Vraag aan een “gematigde” moslim maar eens wat hij denkt over vrije liefde, vrouwenemancipatie, atheïsme, evolutieleer etc. Ik doe het vaak en ik verzeker je – je haren rijzen je ten berge. Wie mij voor die kritische en onderbouwde afwijzing van de islam brandmerkt als “islamofoob” weet niet wat hij of zij zegt en is dus dom. Ofwel weet hij of zij het wel en is dus haatdragend. Ik heb het wel gehad met al die “islamofobie”-foben. En ik zwijg niet langer. Reken maar.

 • Saroja says:

  Ik zeg gewoon vlakaf dat ik al die racistische klap niet duld als ze bij mij erover willen ventileren en quotes als ze moeten allemaal in ne oven en ze krijgen zoveel en wij krijgen niks. Ik zeg luidop ik hoor u niet, wat zeg je er is nogal veel lawaai.
  Ik ben het goedpraten van racisme ook meer als beu en ik grijp daar boos tegen in. Elke mens heeft recht op een goed leven en niets zou van huidskleur, taal of religie moeten afhangen. Dat zeg ik elke keer opnieuw, zonder schaamte. En mensen die desondanks blijven drammen, laat ik gewoon staan. Er is geen plaats voor haat in mijn leven buiten voor wespen.

 • Je wilt niet weten wat ik al allemaal voor reacties gelezen, ook van eigen familie. Om ziek van te worden! En bepaalde nieuwsmedia spelen het spelletje grof mee en zetten mensen tegen elkaar op… Soms zou ik wensen dat er na 70 jaar vrede nog eens een echte oorlog bij ons heerst, zodat mensen beseffen hoe goed we het wel hebben (en vooral: hoe rijk we wel zijn). Maar da’s natuurlijk iets wat ik niemand toewens…

 • Kenneth Mills says:

  Je verwoordt exact mijn gevoel en ik denk dat steeds meer mensen er “klaar” mee zijn. Ik bewonder je moed om deze boodschap te brengen!
  Ik heb overigens een grondige hekel aan het woord “politieke correctheid”. Dat begrip is invulbaar al naargelang je perspectief (racisme lijkt me tegenwoordig de nieuwe politieke correctheid), en bovendien is dat begrip mainstream geworden dankzij Amerikaanse conservatieven die het nodig vonden om wetgeving omtrent hatespeech aan te vallen, evenals initiatieven om bepaalde maatschappelijke kwesties aan te kaarten in het onderwijs.
  Politieke correctheid bestààt niet. Natuurlijk zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en natuurlijk zijn sommige zaken in onze maatschappij taboe/doodgezwegen en horen die bespreekbaar gemaakt te worden. Dit is terrein bij uitstek waarop mensen macht over elkaar proberen uitoefenen – daar paal en perk aan stellen vind ik geen politieke correctheid maar common sense als je wil samenleven met elkaar.
  Voor mijn part mag “politiek correcte zaag” een geuzennaam worden. Wie die term nu nog serieus tegen je gebruikt, doet dat alleen maar om te verhinderen dat je het opneemt voor zij die minder te zeggen hebben. En als er één ding is dat democratie ondermijnt, is het dàt.

 • Tifosanele says:

  Je hebt volledig gelijk. Ik word ziek als ik alweer de commentaren lees bij een artikel over mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of mensonterende leefomstandigheden. En zelfs al zouden ze op zoek zijn naar een (economisch) beter leven. Wat dan nog? Zouden wij ook niet hetzelfde doen in hun schoenen? Waar zit ons medeleven? Zo afgestompt kunnen we toch echt nog niet zijn? En onze media en politici mogen toch ook eens voor een spiegel gaan staan en eens goed kijken of ze hun hart nog vinden…

  Mooie boodschap, have heart <3 !

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen