Video

Hans Claus gelooft in mensen voor wie alle hoop verloren lijkt

Straffe mensen voor de camera: dissidente gevangenisdirecteur Hans Claus

Hans Claus gelooft in mensen voor wie alle hoop verloren lijkt

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Deze keer een portret van Hans Claus, de meest bijzondere gevangenisdirecteur van Vlaanderen.

Hans Claus komt uit een arm gezin, maar kon toch studeren. Dat heeft hij te danken aan ons. Ons. Die groep mensen die individueel belastingen betaalt om er collectief op vooruit te gaan. En sindsdien heeft Hans een plicht. Om door te geven wat hij van anderen gekregen heeft. Om de wet van de zwakste op te werpen tegen de wetten van de natuur.

Eenzame opsluiting en het contact met andere mensen verbieden heeft een contraproductief effect.

Geen brandweerman of piloot, maar gevangenisdirecteur wilde hij worden. Dat is gelukt. Meer nog: hij probeert het leven van onze gedetineerden drastisch en blijvend te veranderen. Met zijn vzw De Huizen promoot hij een alternatief voor onze huidige gevangenissen én voert het ook uit. Gevangenissen, zoals we die nu kennen, werken niet meer, meent Claus. Eenzame opsluiting en het contact met andere mensen verbieden heeft een contraproductief effect en leidt net tot meer criminaliteit. Volgens hem is de tijd rijp om stap voor stap nieuwe dingen te proberen.

“Je wordt pas mens in ontmoeting met andere mensen, maar we hebben in gevangenis de ruimte nog niet gecreëerd om dat te doen. Omdat we verknocht zijn geraakt aan het archetype van de gevangenis als straf.” Volgens Claus ligt de oplossing niet in meer tralies, maar in meer menselijkheid. In zijn detentiehuizen, kleine huizen waar een kleine groep gedetineerden samenleven, ligt de nadruk op integratie en contact met de ander.

“Mensen zijn altijd afhankelijk van de anderen. We zijn groepswezens.”

“Je bent wie je geworden bent, maar dat is niet alleen dankzij jezelf. Dat is dankzij je ouders, je opleiding, de technologische mogelijkheden enzovoort. Mensen zijn altijd afhankelijk van de anderen. We zijn groepswezens.”

Claus krijgt veel tegenwind voor zijn baanbrekende projecten, maar dat deert hem niet. Hij blijft hoopvol in de juiste richting duwen. “Als je aan de boom schudt, moet je weten dat er appels op je hoofd gaan vallen. Als je tegenwind krijgt, wil dat zeggen dat je goed bezig bent. Strijden zullen we blijven doen.”

Bekijk hier het volledige interview van iemand die het gelooft niet verliest in mensen voor wie alle hoop verloren lijkt.

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen