Verhaal

Je F*ck Off Spaarpot

Je F*ck Off Spaarpot

In januari publiceerde de Amerikaanse schrijfster en journaliste Paulette Perhach de tekst ‘A Story Of A F*ck Off Fund’ in Billfold op Medium. Haar verhaal maakte heel wat los en werd overgenomen door de Huffington Post. Lezeres Elizabeth Van Den Bergh contacteerde Paulette en maakte er een vrije Nederlandse vertaling van.

Je hebt je diploma op zak. Je bent nu volwassen. Je kijkt op naar Lena Dunham, wil worden zoals Beyoncé.

Je begint aan je eerste betaalde stage. Er komt elke maand een vast bedrag op je rekening, joepie! Tijd om een creditcard te nemen, je weet maar nooit wat je plots wil kopen.

Je eerste loon geef je helemaal uit, want dat doet iedereen zo. Geld moet rollen.

Je gaat samenwonen met je vriendje en huurt samen het net iets duurdere appartement van 1.250 euro per maand. Want dat heeft een groot terras en na een lange werkdag wil je daar wel eens lekker chillen met een gin-tonic in de hand.

Bij dat nieuwe appartement horen uiteraard nieuwe meubeltjes. Gelukkig kan je bij IKEA ook met je creditcard betalen.

Die aftandse auto die nog van oma komt, mag nu ook de deur uit. En vervangen worden door het laatste hippe kleine stadsautootje. Een autolening van €226 kan er ook nog wel bij.

Je stage loopt ten einde en je hebt nog geen nieuwe job gevonden. Vervelend. Je lief biedt aan om tijdelijk de kosten van de huur voor zijn rekening te nemen. Sweet!

Je denkt: hier wil ik niet werken, maar je kan niet zomaar ontslag nemen. De rekeningen moeten betaald worden.

Je vindt een job, maar je eerste lonen gaan direct naar je autoafbetaling en je huurachterstand. Kosten voor water, elektriciteit, gas, TV en internet tikken ook goed aan. En dan komt die aanmaning voor de betaling van je autoverzekering. Shit!

Bij je volgende one-on-one gesprek met je baas, komt hij plots wel heel dicht staan. Je voelt zijn ietwat onfrisse adem in je nek en zijn hand op je onderarm. Jakkes. Je denkt: hier wil ik niet werken, maar je kan niet zomaar ontslag nemen. De rekeningen moeten betaald worden.

’s Avonds stevige ruzie met je vriend. Hij vindt dat je te vaak belt en te veel lacht met je vroegere studiemaat. Was je misschien liever met hem gaan samenwonen? De woordenwisseling loopt uit de hand en op een gegeven moment duwt hij je tegen de muur, je kan nergens heen. Je wurmt je los en valt. Een illusie armer en een blauwe knie rijker.

De volgende ochtend heeft hij spijt. Jij rekent uit hoeveel maanden je zou moeten sparen om alleen te gaan wonen. Fuck, vier maanden minstens. Je zit vast, voelt je een totale mislukking.

Wacht, wacht, dit verhaal is niet wat je voor ogen had.

Tijd voor een rewind. Jouw leven ging er zo uitzien.

Je studeert af. Joepie. Je vindt een eerste betaalde stage. Nog beter.

Je blijft nog 5 maanden thuis wonen, samenwonen kan later ook nog. Het vriendje moet maar wat wachten. Je zet zo veel mogelijk geld opzij.

Want wat er ook gebeurt, problemen op het werk, je relatie die op de klippen loopt, je wil iedereen die het verdient een gemeende Fuck Off kunnen toeroepen indien nodig. Je spaarpot is je Fuck Off Spaarpot.

Die auto van de oma rijdt nog best goed en kan nog een jaartje of twee mee. Niemand maalt erom dat het raampje rechts achter niet meer open gaat. Op het einde van je stage wordt je een vast contract aangeboden. Zalig!

Je wil iedereen die het verdient een gemeende Fuck Off kunnen toeroepen indien nodig. Je spaarpot is je Fuck Off Spaarpot.

Je spaart €1.000, €2.000, €3.000 euro tot je uiteindelijk genoeg hebt om zonder iemands hulp een half jaar zelfstandig te kunnen leven. Je blijft bij dezelfde levensstandaard die je had toen je nog student was. Per slot van rekening was dat een heel gelukkige tijd.

Consuminderen is je nieuwe credo en je loopt nog steeds tweedehandswinkels af voor leuke kledij en hippe accessoires. Je serveert in het weekend in de lokale koffiebar voor extra shopgeld.

Als je baas handtastelijk doet, ga je onmiddellijk naar HR en doet je beklag. Het kan je niet schelen als dit op een ontslag uitdraait.

Als je vriendje je dom noemt, zeg je dat als hij dat nog één keer doet of het zelfs maar denkt, hij een ander mag gaan zoeken.

Zo gauw je Fuck Off Spaarpot genoeg gespekt is, betaal je zonder te lenen de waarborg van je eerste huurappartement, koop je die mooie wintermantel en boek je twee weken Thailand met je beste vriendin. Lekker samen cocktails nippen op een wit zandstrand bij zonsondergang.

Ja, da’s een beter verhaal. Een verhaal dat niemand me ooit vertelde.

Ik wens het je toe.

Paulette Perhach is een Amerikaanse schrijfster die artikels en essays schrijft voor kranten, tijdschriften en online. Ze is een ex-Peace Corps-vrijwilliger. Ze schreef ‘A Story of A F*ck Off Fund’ als een soort parabel, gebaseerd op haar eigen ervaringen. Door de virale reactie vermoedt ze dat die voor veel mensen herkenbaar zijn. Je kan het werk van Paulette volgen op Twitter of Facebook
Beeld: Istock

*****

Heb jij een F*ck Off Spaarpot? Hoe spaarde je dat bij elkaar? Heb je het ooit moeten gebruiken? Of was er een moment in je leven dat je dit heel erg nodig had? Deel je ervaringen en tips met ons!

Schrijf je reactie

4 reacties
 • Evelien Sinke says:

  Ik ben hipper dan ik dacht! Ik heb al jaren een Fuck Off Fund!

 • Silvia says:

  Prima advies! Niet alleen voor pas afgestudeerden trouwens. Ik ken mensen die al jaren werken en nog steeds elke maand hun volledige loon erdoor jagen. Voor mij betekent mijn spaargeld mijn onafhankelijkheid.

 • Waar de auteur het over heeft, is het zogenaamde emergency fund. Dat is een concept waar we in België nog niet teveel mee bezig zijn. Grosso modo spaar je 3-6 maanden van je “noodzakelijke kosten” in een buffer, voor moeilijkere tijden, verlies van je job, ziekte, reizen, of wat dan ook.

 • Dit is zoooooo belangrijk! Iedereen zou dit stuk moeten lezen. Believe me, leg die buffer aan, hopelijk heb je ‘m nooit nodig, maar het kan zomaar gebeuren :/

  Ik heb die van mij keihard nodig gehad. Op korte tijd eindigde m’n relatie en moest ik verhuizen, werd ik twee keer geopereerd met behoorlijke complicaties en liep mijn jobcontract af… Maar het vervelendste was dat ik last kreeg van een stalker, een zaak die maandenlang aansleepte. Omdat ik ziek was interesseerde het me niet meer hoeveel geld het me zou kosten, ik wilde van die ellende af. Ik deed aangifte, schakelde alle instanties in en besloot van adres te veranderen. Dankzij m’n fuck off spaarpot kon ik alle kosten, inclusief dubbele huurlasten, contractbreuk en verhuizing betalen.

  Hoewel ik m’n spaargeld liever in iets positiefs geïnvesteerd had, voelt het bijzonder goed om a$$holes het nakijken te geven door een flinke bak geld tegen hen aan te smijten. 3 hoeraatjes voor de f*ck off spaarpot!

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen