Opinie

“Cynisme is minstens zo schadelijk als broeikasgassen”

“Cynisme is minstens zo schadelijk als broeikasgassen”

Ik ben niet de persoon die over alles een mening heeft, noch iemand die de reflex heeft die mening over het internet te spreiden. Maar nu kan ik niet anders. Ik ben teleurgesteld, boos en verontwaardigd. Dat moet ik even kwijt.

Ik keek gisteravond naar De Afspraak op Canvas, waarin Jean-Marie Dedecker de moedige klimaatprotesten van jonge scholieren ernstig bekritiseerde en in twijfel trok. Francesca Vanthielen, één van de oprichters van Klimaatzaak, zat ook in de televisiestudio, fronste haar wenkbrauwen, wist duidelijk even niet wat er gebeurde. Wat daarop volgde, raakte me. Dedecker wekte de indruk op dat hij een klimaatnegationist is, die op dit moment geen probleem ziet. Ook de correlatie tussen klimaat en mens, is iets waar hij nog niet helemaal van overtuigd lijkt te zijn.

“Vastgeroest zitten in cynisme is minstens zo schadelijk als de broeikasgassen die ronddwalen in onze atmosfeer.”

Dat er – ondanks de vele onthutsende VN-klimaatrapporten en de rampzalige cijfers uit onderzoeken – politici zijn die doen alsof we overdrijven en die denken dat we nog eindeloos de tijd hebben voor we tot actie moeten overgaan, kan ik nog steeds niet vatten. Ze lijken vastgeroest in hun achterhaalde principes en cynisme, en jawel, dat is minstens  zo schadelijk als de massa’s broeikasgassen die momenteel ronddwalen in onze atmosfeer. Noem jongeren die zulke politici en andere beleidsmakers willen wakker schudden om eindelijk concrete maatregelen te treffen alsjeblieft niet naïef. Neem ze op zijn minst serieus.

Uit cijfers van onderzoekers en wetenschappers is duidelijk dat we het klimaatprobleem niet in de hand hebben, dat we nu al ver achter het probleem aan hollen. Dat politici blijven discussiëren en in twijfel trekken of er überhaupt wel een probleem is, dat maakt me boos en ernstig bezorgd. Het klimaat verandert nu, het aantal orkanen verdubbelt. Waar we eerst dachten dat het poolgebied in de 22ste eeuw ijsvrij zal zijn, weten we sinds enkele jaren dat het ijs daar al over 20 jaar in de zomer zal verdwenen zijn. Een waaier aan drastische gevolgen zien we vandaag al. Kijk gerust wat talks en filmpjes van Amerikaans econoom en activist Jeremy Rifkin, die samen met andere wetenschappers in 2011 al zei dat de snelheid van de klimaatverandering zwaar onderschat wordt.

“U wil na de verkiezingen van 26 mei nog politiek leven, maar wij – en onze kinderen, kleinkinderen– willen over 50 jaar nog leven.”

Over deze generatie jongeren is al veel gezegd, dat ze geen interesse in politiek hebben, bijvoorbeeld. Misschien is het, beste politici, niet zo’n slecht idee om net nu naar hen te luisteren en hun vertrouwen en respect terug te winnen.

Dat migratie en andere thema’s belangrijker zijn dan het klimaat en milieu, is uiteraard omdat dat electoraal beter uitkomt. U wil, beste politicus, na de verkiezingen van 26 mei nog politiek leven, maar vergeet niet: wij – en onze kinderen, kleinkinderen– willen over 50 jaar nog leven, en het liefst samen met alle planten en dieren die ons nu nog omgeven.

Maarten Knuts is 21 jaar, afgestudeerd als journalist en studeert Internationale Betrekkingen & Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen
Foto: Istock

Schrijf je reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen