Burn-out Bingo

Burn-out bingo: alles wat ik doe mislukt

Hoe kun je omgaan met faalangst?

Burn-out bingo: alles wat ik doe mislukt

Een paar cijfers uit recent onderzoek: een op acht werknemers denkt binnen een jaar op te branden. De helft van de Vlaamse werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. Het aantal dertigers dat met een burn-out thuis zit, is in vijf jaar verdubbeld. Burn- en bore-out, de kans is groot dat je er (indirect) mee te maken krijgt. Met Burn-out Bingo binden we de strijd aan met het stemmetje dat je tegenhoudt om de sprong naar een betekenisvolle job te wagen. Daarnaast posten we elke week een artikel dat meer inzicht geeft in wat dat stemmetje nu eigenlijk zegt. Deze week: faalangst.

Je wil een bericht sturen naar een match op Tinder, maar bent bij voorbaat al bang dat je geen reactie krijgt en dus doe je het niet. Je wil iets tekenen, maar begint er niet aan, want waarschijnlijk gaat het resultaat toch niet goed genoeg zijn. Een uur voor de deadline heb je die sollicitatiebrief nog steeds niet geschreven, want je CV voldoet misschien niet aan de eisen. Op zulke momenten heb je last van faalangst; een hardnekkig stemmetje dat altijd gelijk krijgt als je ernaar luistert. Want als je niet probeert, zal je nooit zien dat je het wél kan.

Faalangst, in medische termen atychifobie, is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen. Een beetje faalangst is gezond, want de stress die faalangst veroorzaakt, kan ervoor zorgen dat je net wat beter presteert. Maar faalangst kan ook zo verlammend werken dat je de handdoek in de ring gooit. En wat blijkt: vrouwen hebben er net wat meer last van dan mannen. Zij zien dan ook vaker af van het solliciteren naar die betere job of het starten van een eigen onderneming.

Vrouwen hebben meer last van faalangst

Uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau GfK heeft gedaan in 24 landen, is gebleken dat vrouwen zowel thuis als op het werk sneller denken dat ze tekortschieten. 38% van de vrouwen en 24% van de mannen die onderzocht werden, bleken te vinden dat ze de hoge doelen die ze zichzelf op werkvlak stelden, niet haalden. Voor de thuissituatie ging dit op voor 30% van de vrouwen en 17% van de mannen.

“Perfectionisme en een drang om alles zo goed mogelijk te willen doen, speelt mensen met faalangst parten.”

Perfectionisme en een drang om alles zo goed mogelijk te willen doen, speelt mensen met faalangst parten. Doordat vrouwen heel wat mixed messages op zich afgevuurd krijgen over hun rol in de maatschappij, slaan zij mogelijk sneller aan het twijfelen. Charlie hoofdredactrice Jozefien Daelemans kan daarover meepraten: “We moeten wat meer op onze bek durven gaan en lak hebben aan wat mensen over ons denken. En wanneer we fouten maken, erop vertrouwen dat dit niks te maken heeft met het feit dat we vrouw zijn, maar des te meer met het feit dat we mens zijn. Want als we doorzetten, is het mogelijk.”

Altijd streven naar het allerbeste kost veel energie en maakt ook al snel dat je je doelen niet haalt, of ontevreden bent met wat je bewerkstelligt. Ergens (meer dan) 100% voor willen gaan zorgt voor gedrevenheid, maar kan je dus evengoed afremmen. “Dat we het te goed willen doen, remt ons absoluut af,” zegt Véronique Bockstal, co-founder van Wheatless and More. “We moeten dringend de 80/20-regel in ons DNA opnemen. Of zoals ondernemer Omar Mohout ons inprentte: ‘Done is better than perfect.’

“Als de ondernemerswereld meer divers wordt, worden er ook oplossingen gezocht voor de noden van een meer diverse groep mensen.”

Dat we soms meer kunnen dan we denken, laten niet alleen de inspirerende onderneemsters in Burn-out Bingo zien, maar ook de harde cijfers. Hoewel vooral vrouwen last hebben van faalangst, toont onderzoek van zelfstandigenorganisatie NSZ juist aan dat vrouwelijke ondernemers maar liefst 30% minder kans hebben om failliet te gaan. Tech start-ups opgericht door vrouwen realiseren 12% meer omzet en behalen 35% meer Return On Investment. Niet alleen dat: als de ondernemerswereld meer divers wordt, bijvoorbeeld doordat er meer vrouwen gaan ondernemen, worden er ook oplossingen gezocht voor de noden van een meer diverse groep mensen. Het negeren van het stemmetje van de faalangst, levert dus op meerdere vlakken winst op.

Niet elk land is even faalangstig

De mate waarin faalangst mensen tegenhoudt om hun idee om te zetten in een onderneming, verschilt ook nog eens per land. Dat heeft onder meer te maken met de economische stabiliteit in een land en of er een goed vangnet is waar mensen op kunnen terugvallen als ze werkloos raken. Onderzoek van Amway wees uit dat bijvoorbeeld 32% van de Nederlanders door de angst om te falen wordt tegenhouden om als ondernemer te starten. In de Verenigde Staten – waar toegang tot gezondheidszorg en uitkering bij werkloosheid heel wat minder evident zijn – geeft maar liefst 62% van de respondenten aan dat de angst om te falen hen belemmert, terwijl 51% van de Amerikanen wel graag een eigen bedrijf zou willen starten, tegenover 40% van de Nederlanders.

Wat kun je doen tegen faalangst?

Een goed vangnet voor wie faalt, neemt faalangst weg, zoveel is logisch. Maar wat kun je zelf doen als faalangst je tegenhoudt? Een paar tips:

Maak komaf met je perfectionisme

“Steeds het uiterste van jezelf vergen, brengt negatieve emoties en stress met zich mee.”

Hoe hardnekkig ook, je wordt niet geboren met perfectionisme, je legt het jezelf op. Altijd streven naar perfectie kost veel energie, terwijl streven naar 80% ofwel ‘goed genoeg’ bijdraagt aan meer levensgeluk, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ambitie en erg gedreven zijn kunnen je zeker helpen om succes te bewerkstelligen, maar maken op lange termijn niet gelukkiger. De onderzoekers ontdekten zelfs dat mensen die minder gedreven waren zich gelukkiger voelden. Steeds het uiterste van jezelf vergen, brengt namelijk negatieve emoties en stress met zich mee. En leidt al snel tot de gedachtegang “als ik niet iets kan neerzetten wat perfect is, dan doe ik het net zo goed niet”. 80/20 dus, hang het boven je bed.

Vind een netwerk

Contact met andere mensen die betekenisvol werk zoeken of vonden, kan je helpen om de stap te wagen. Ondernemersnetwerken, soms speciaal voor vrouwen of mensen met een migratieachtergrond, kunnen je helpen om inspiratie en ondersteuning te vinden van mensen die met dezelfde twijfels geworsteld hebben. Ook steun van familie en vrienden blijkt belangrijk te zijn voor wie met faalangst te kampen heeft. Uit bezorgdheid willen familie en vrienden ondernemers in spe soms behoeden om hun baan op te zeggen. Dat is een begrijpelijke reflex, maar het kan je als startende ondernemer of jobswitcher het idee geven dat de mensen die het dichtst bij je staan niet in je capaciteiten geloven, en dat de buitenwereld dit dus zeker niet zal doen. Het kan daarom verstandig zijn om niet meteen iedereen over je plannen te vertellen, maar bijvoorbeeld eerst met vrienden te praten die zelf een carrièreswitch maakten.

Vind rolmodellen

“Zoek rolmodellen die de sprong naar een betekenisvolle job maakten en die je laten zien dat falen menselijk is.”

Zoek rolmodellen die de sprong naar een betekenisvolle job maakten en die je laten zien dat falen menselijk is. Denk bijvoorbeeld aan Nadira Azermai, die een miljoen euro ophaalde met haar bedrijf Scriptbook. Zij vertelt daarover: “In de pers lijkt het een prachtig succesverhaal, maar niemand weet hoe ellendig de 9 maanden waren die eraan vooraf gingen. Maandenlang en tientallen keren ben ik Scriptbook gaan voorstellen en net zoveel keer werd ik niet serieus genomen. Ik kan het woord pitchen niet meer horen (lacht).”

Rolmodellen laten zien: ook achter succesverhalen gaan mislukkingen, twijfels en angsten schuil. Dat heeft hen niet tegengehouden.

Houdt faalangst jou tegen om de sprong naar een betekenisvolle job te wagen?  Speel de Burn-out Bingo

De komende 6 weken zullen we elke week een artikel publiceren dat meer inzicht geeft in de stemmetjes in je hoofd die je weerhouden van zinvol werk. Speel ook Burn-out Bingo: een videoboard waarin inspirerende mensen je helpen ontdekken hoe je zelf de wereld van morgen een beetje beter kunt maken dan vandaag. Volg ons via Facebook en Twitter of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be
De Burn-out Bingo reeks kwam tot stand met steun van een projectsubsidie Mediabeleid van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen