Video

Anniek Gavriilakis kiest radicaal voor hoop

Straffe mensen voor de camera: directeur van Bond Zonder Naam Anniek Gavriilakis

Anniek Gavriilakis kiest radicaal voor hoop

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Deze keer een portret van Anniek Gavriilakis, directeur van Bond Zonder Naam.

Bond zonder Naam ken je ongetwijfeld van de spreuken. Meer dan 700 zijn het er al. Daarnaast doet de organisatie concrete dingen om de meest kwetsbare mensen in de samenleving vooruit te helpen. Met amper overheidssteun, maar gefinancierd door giften en verkoop en dankzij de inzet van meer dan 1000 vrijwilligers draaien ze meer dan 2,5 miljoen omzet. Daarmee wil Bond zonder Naam zoveel mogelijk mensen in kansarmoede, eenzaamheid of gevangenschap inspireren en helpen in hun groei. “Wij zijn heel radicaal in het kiezen voor hoop.”

“Ik vind menselijkheid gedurfd vandaag. Want angst en cynisme verkoopt.”

Bond zonder Naam stoffig? Helemaal niet, vindt Anniek Gavriilakis, die sinds een jaar directeur is van de organisatie. Ze begon er meer dan twaalf jaar geleden, na haar rechtenstudie, als vrijwilliger. Ze is gebleven, want voor haar bleek dit de beste manier om onrecht aan te klagen. Ze is ervan overtuigd dat burgerlijke ongehoorzaamheid essentieel is in een democratie en wordt niet ontmoedigd door een maatschappij die steeds gepolariseerder lijkt te worden.  Zoals ze onlangs in de campuskrant van de KU Leuven zei: “Deze job is een ongelofelijk cadeau. Ik mag elke dag bezig zijn met wat me ten diepste drijft. Dit is meer dan een job, dit is voor een groot stuk wie ik bén.”

“Hard in haar menselijkheid” noemt kunstenaar Koen Vanmechelen haar. En dat is niet de enige tegenstelling die Anniek Gavriilakis typeert. “Ik vind menselijkheid gedurfd vandaag. Want angst en cynisme verkoopt.”

Bekijk hier het inspirerende gesprek met iemand die elke dag keihard strijdt voor een betere samenleving.

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Volgende keer: Arnoud Raskin brengt de belangen van multinationals en straatkinderen samen
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen