Column

Vervoer(ing)

Waarom een auto en een relatie veel met elkaar gemeen hebben

Vervoer(ing)

Een auto en een relatie lijken verdacht veel op elkaar. Tot dat besef kwam ik tijdens een slapeloze nacht. Je verklaart me waarschijnlijk voor gek, want hoe kan een mechanisch rijtuig op vier wielen gelijkenissen vertonen met een vrijwillig – laten we daar maar van uitgaan – verbond tussen twee mensen? Het gebruik van het ene is tot in de kleinste details uitgeschreven in een knoert van een handleiding, terwijl niemand het andere helemaal kan doorgronden, laat staan dat er een gebruiksaanwijzing voor bestaat. En toch …

Het begint bij de aankoop: soms het gevolg van een passionele impuls en soms een weldoordachte keuze voor status, comfort of duurzaamheid. Bij de ene is het liefde op het eerste gezicht terwijl de liefde bij de andere gestaag groeit. Sommigen hebben al een model op het oog nog voor ze de toonzaal binnenstappen, anderen zijn eeuwige twijfelaars. Bepaalde mensen zien van de aanschaf af omdat ze vallen over dat ene detail of omdat er te weinig garanties zijn dat hun keuze een lang leven beschoren zal zijn, anderen zitten er niet mee in om het ding gewoon in te ruilen voor een ander prototype. En vaak gaat er een testrit aan vooraf …

Er is werkelijk voor elk wat wils en je begrijpt lang niet alle keuzes die je naasten maken: sommigen scheppen graag op of leven boven hun stand, van andere combinaties weet je gewoon op voorhand dat ze vroeg of laat zullen crashen. Dat blinkende carrosserie geen garantie op succes is, hoef ik je ook niet te vertellen. De kans dat je onder de motorkap roestplekken of een laag oliepeil aantreft, is vrij reëel. Nu en dan ben je jaloers op de wagen van je medemens en in deze moderne tijden wordt er al eens aan carpooling of autodelen gedaan – alles voor het milieu, nietwaar?

Dat blinkende carrosserie geen garantie op succes is, hoef ik je niet te vertellen. De kans dat je onder de motorkap roestplekken of een laag oliepeil aantreft, is vrij reëel.

Aan de keuring ontsnap je ook niet en je zal maar eens een rode kaart van je schoonmoeder krijgen … Als je geen vehikel in je bezit hebt, vinden de meeste mensen dat dan weer sneu voor je, want ze kunnen zich een leven zonder helemaal niet voorstellen. Als blijkt dat het een bewuste keuze is om zonder door het leven te gaan, fronsen ze hun wenkbrauwen nog meer. Een wagen geeft je nu eenmaal vrijheid, vinden ze. Al is het omgekeerde maar al te vaak waar.

Net als een auto loopt een relatie meestal op wieltjes. Samen verken je onbekende terreinen, langere afstanden overbrug je door bij te tanken en de verschillende versnellingen zorgen ervoor dat je je aan diverse situaties kan aanpassen. Af en toe moet je er duchtig aan sleutelen, want verwaarlozing is nefast en een regelmatig onderhoud onontbeerlijk – de bougies eens goed smeren, zeg maar. Als je steeds vaker in panne valt, dan weet je dat er een dag zal komen dat de wisselstukken opgebruikt zijn en reparatie niet meer mogelijk is. Een perte totale komt dan weer totaal onverwacht en steevast op het verkeerde moment.

Als je steeds vaker in panne valt, dan weet je dat er een dag zal komen dat de wisselstukken opgebruikt zijn en reparatie niet meer mogelijk is.

Soms ga je uit de bocht, moet je bruusk remmen voor een obstakel op de weg of raakt de radiator oververhit. Het is belangrijk om in zo’n situatie het hoofd koel te houden zodat je de controle over het stuur niet verliest. Slaag je daar niet in, dan ontspoor je en loopt het grondig fout. Veelal kan je daarna de deuk uitblutsen of de schade herstellen, maar die is weleens te groot en dan is de schroothoop helaas onvermijdelijk. Sommigen vervangen hun wagen met de regelmaat van de klok door een jonger model, terwijl anderen geen afstand willen doen van hun geliefde old timer. De gevolgen van een slippertje kun je al helemaal niet voorspellen en dat vermijd je dus beter voordat je in een doodlopende straat terechtkomt.

In de kofferbak zeult de een al wat meer bagage met zich mee dan de ander. Bij gelegenheid werp je een blik in de achteruitkijkspiegel – waar al dan niet een boompje met dennengeur aan bengelt. Soms wil je stiekem de kilometerstand terugdraaien naar betere tijden, maar probeer dat te vermijden. Je focust beter op de weg die voor je ligt: een weg die je vol vertrouwen tegemoet kan rijden. Maar wees voorzichtig, want net als een voorruit kan vertrouwen snel barsten vertonen en helaas bestaat er geen Carglass voor de ziel – zelfs al is het sterretje kleiner dan een stuk van twee euro.

Illustratie: ©Jeroen Van Zwol/Zwoltopia
Meer over Stijn vind je op zijn blog Hetzaljezoonmaarwezen.be

Schrijf je reactie

3 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen