Beeldreeks

Wat als vakantiefoto’s de waarheid zouden tonen?

11 x droom versus werkelijkheid

Wat als vakantiefoto’s de waarheid zouden tonen?

De meeste mensen kijken 11 maanden uit naar hun jaarlijkse vakantie. Want, hell yeah: zon, zee, strand en een paar weken lekker niks doen! Maar is dat wel zo? Lekke banden, stortregens, luidruchtige buren, bokkige puberkinderen en ander onheil weten je ook op vakantie wel te vinden. Daarom hou ik mijn verwachtingen dit jaar laag genoeg.

Het is een klassieke fout: te hard uitkijken naar je vakantie en na twee weken van een teleurstellende reis thuiskomen. Doordat de verwachtingen zo hoog liggen, kan de minste tegenslag genoeg zijn om de hele reis te doen mislukken. Want wat er thuis misgaat, kan je op vakantie natuurlijk net zo goed overkomen.

Sinds ik kinderen heb, heb ik al menig vakantie letterlijk en figuurlijk in het water zien vallen. Zo kreeg mijn oudste kind ooit windpokken op de tweede dag van onze vakantie aan zee, was onze AirBnB in het snikhete Budapest niet meer dan een grote bezemkast zonder ramen en regende het ooit onze hele reis lang.

Reisbureaus tonen je alleen de picture perfect plaatjes. Je vrienden posten enkel hun mooiste vakantiefoto’s op Facebook. Voor jullie zet ik al mijn mindere vakantiemomenten op een rijtje. Want laten we eerlijk zijn, zelfs op vakantie is het soms zwaar klote.

1. De autorit

realistische-vakantie2
Doe eens een autovakantie, zeiden ze. Het wordt leuk, zeiden ze. Lekker cruisen door de glooiende landschappen in Frankrijk, muziekje op en snacks en drankjes bij de hand. Makkelijk én budgetvriendelijk! Tot je in de auto zit met twee hyperactieve kinderen, waarvan de oudste al na een half uur wagenziek wordt en de jongste de hele rit met zijn voeten in je rug duwt. De autovakantie is een oefening in geduld. Maar wanneer die kleine ettertjes eindelijk in slaap vallen, is dit zicht de mooiste beloning die je je kan inbeelden.

2. Het vakantiehuisje

realistische-vakantie9
Vakantiehuisje met tropisch terras en zicht op zee, stond er. Ik fantaseerde al over mijn ontbijt met tropisch fruit en het geruis van de golven op de achtergrond. In realiteit konden we op een heldere dag in de verte een streepje blauw zien en stonden er op ons terras enkel een goedkope plastieken tuinmeubelset en ligstoelen met beschimmelde kussens. Maar elk nadeel hep zijn voordeel: de plastieken tafel was makkelijk schoon te vegen en ik had geen stress dat mijn kinderen iets zouden kapotmaken.

3. Het bikinilijf

realistische-vakantie
The bikinibody, voor 99% van alle vrouwen een woord dat enkel huivering opwekt. Want we moeten en zullen met z’n allen STRALEND, STRAK en SEXY dat strand op wandelen. Dus wordt er maanden van tevoren gedieet, gescrubt, en gefitnesst. Om dan op het strand te constateren dat werkelijk NIEMAND een bikinibody heeft zoals in de boekskes. Godzijdank.

Sexy zijn op het strand wordt verschrikkelijk overschat, terwijl comfort wordt onderschat: een hoedje dat je beschermt tegen een zonnesteek, een gemakkelijke strandstoel of een stevige bikini die niet uitfloept als je met je tieten tegen de golven kletst. Een poot in het gips (per ongeluk tussen een luchtventilator gezeten) is trouwens ook geen aanrader.

Oja, en nog dit: Deze foto werd zo’n 12 jaar geleden genomen. Na twee kinderen kan ik enkel nog dromen van zo’n lijf. Maar ik herinner me dat ik mezelf toen ook al ‘te dik’ vond. Wat een zonde.

4. Een dagje strand

realistische-vakantie10
Vakantie, eindelijk tijd om te lezen! We stoppen een paar goeie pageturners in onze koffers met de hoop om eindelijk de schade die we tijdens het jaar hebben opgelopen, in te halen. Ons handdoekje ligt gespreid en onze favoriete auteur knipoogt naar ons: KOM ME LEZEN! En dan staat je kind voor je neus met de vraag of je mee een zandkasteel wil maken. Je doet schaar-steen-papier met je partner over wie er vandaag moet helpen scheppen. En soms win jij.

5. De zonnecrème

realistische-vakantie8
De kindjes uit de reclame laten zich altijd gewillig insmeren, terwijl hun moeder lachend een zonnetje tekent op hun smetteloze huidjes. Niet zo bij ons. Mijn kinderen zijn als jonge honden die wanneer ze de zee zien, onmiddellijk al hun kleren uittrekken en in het zand beginnen rollen. Probeer ze dan nog maar eens in te smeren zonder dat ze moord en brand schreeuwen door het schurende zand op hun zachte velletje. Twee tips: smeer je kinderen thuis in, nog voor het aankleden. En koop een spray: ogen dicht, spuiten, omdraaien en klaar. Beste. Uitvinding. Ooit.

6. De dagtrip 

realistische-vakantie3
Af en toe moet er op vakantie iets actiefs worden ondernomen met het hele gezin. Vader koopt een kaart van de streek en stippelt een toeristische route uit langs pittoreske dorpjes. Dit wordt gezellig én avontuurlijk, een écht familiemoment waaraan we later met warme gevoelens zullen terugdenken! Tot je kleuter na 1 kilometer wandelen een driftbui krijgt en weigert verder te lopen. Weg sfeer. We’ve all been there. Kleuters zijn klootzakken.

7. Het weer

realistische-vakantie11
Je Facebookfeed staat vol screenshots van zonnige weerberichten, vergezeld door boodschappen als “Nog maar 5 dagen!” “Summer, here I come!” Een vakantie MOET zonnig zijn, dat is een feit. Jij wil de hele reis niets anders dragen dan een bikini en een stralende glimlach. Alleen… regent het wel eens op vakantie. Als je niet wil vliegen of ver rijden, is de kans op regen zelfs vrij groot. Laat het los. Als je in de zee zwemt, word je ook nat.

8. De toeristenfoto

realistische-vakantie7
Als je kinderen hebt, laat je je wel eens vangen door een toeristenval. Je laat je overtuigen door de mooie foto’s van brave kindjes met exotische dieren in de promomap. “Leuk voor later” denk je. Maar dan sta je een half uur in de rij te wachten onder een snikhete zon, terwijl je kinderen beginnen te zeuren en je man “Ik zei het nog” foetert. Wanneer je aan de beurt bent, probeer je je kinderen in de camera te doen kijken maar het BOEIT HEN ECHT NIET en uiteindelijk betaal je 10 euro voor een foto waarop je jongste kind in zijn neus staat te peuteren, naast een valkenier met een paars, glimmend hoofd.

9. De kermis

realistische-vakantie4
Als je kinderen een kermis in de smiezen krijgen, hang je. Ach, één ritje kan geen kwaad en het levert vast leuke foto’s op, denkt de beginneling. Maar ik zei het al: kleuters zijn klootzakken en uiteindelijk eindigt de dag met meerdere driftbuien omdat je kind niet én een ijsje én een suikerspin én een wafel krijgt of niet drie keer op rij op de paardenmolen mag. Zucht. Onderweg naar huis stop je best bij een bodega voor een extra fles wijn voor die avond.

10. De boswandeling

realistische-vakantie5
Ah, de boswandeling! Daar moet je je als stadsmens op vakantie uiteraard aan wagen. Maar als stadsmens ben je natuurlijk niet juist geëquipeerd. In je koffer zitten zomerjurkjes en jeansshortjes, geen trekkingbroeken en waterdichte doch luchtdoorlatende jassen. Ach, een regenpak will do just fine en een vuilniszak laat ook geen water door. (Deze foto werd trouwens genomen op onze huwelijksreis. Hawaï vonden we iets te voor de hand liggend.)

11. De speeltuin

realistische-vakantie6
Tijdens de vakantie moet je natuurlijk al die verloren tijd inhalen die je tijdens het jaar niet met je kinderen kon doorbrengen. Quality time noemen ze dat. In de speeltuin achter je kind aanhollen, samen van de glijbaan en al knuffelend schommelen! Alleen is vader bekaf van twee weken fulltime met zijn gezin rondhangen en wil hij ook wel es effe met rust gelaten worden. Dutjes voor volwassenen, waarom is dat nog geen ding?

Laat het los

Vakantie is machtig zolang je je niet laat aanpraten dat dit de meest waanzinnige en allermooiste tijd van het jaar MOET zijn. Geniet gewoon van de kleine dingen, zoals gaan slapen en opstaan wanneer je wilt. Of in gatlelijke dorpjes verzeild raken en in het enige plaatselijke restaurant een fantastische vis eten. Of na een regenachtige wandeling in een bruin café terecht komen en alle plaatselijke biertjes uitproberen. Er zijn honderden dingen die je op vakantie niet onder controle hebt. Laat het los. En deel af en toe eens een minder mooie foto op Facebook. Je vrienden zullen je dankbaar zijn.

Foto’s links: Istock
Foto’s rechts: Jozefien Daelemans

Schrijf je reactie

13 reacties
 • Marleen says:

  Prachtig!!

 • Ann says:

  Ik lees dit op vakantie in onze tent. Het is bewolkt en ik ben snipverkouden, net als mijn 2 jongens. Gelukkig kan ook ik het relativeren. Bedankt voor dit herkenbare artikel vol humor. Ik heb echt goed gelachen.

 • Wat een heerlijk geschreven artikel. Een vriend verwees me naar jullie initiatief na het lezen van mijn prille blogje. En ik herken inderdaad mijn favo schrijfstijl. Authentiek & herkenbaar, down to earth en met een heerlijk ironisch ondertoontje. Zeer aspirationeel voor een beginnende schrijfster als mezelf :-). Well done!

 • Blij dat mijn miserie andere mensen blij maakt! Eens goed kunnen lachen is het beste medicijn tegen alles, nietwaar 😀

  • Sophie Devolder says:

   Man, lang geleden dat ik nog zo gelachen heb. Het bouwt langzaam op, maar na het lezen van de tekst onder puntje 8 ‘de toeristenfoto’, kon ik me echt niet meer houden. Mijn dochter is nog maar een jaar. Ik voel me echt een gewaarschuwd vrouw nu. Dankjewel daarvoor 🙂

 • Charlotte says:

  Tegen puntje negen was ik aan het huilen van’t lachen, merci!!! Doet eens deugd 🙂

 • Liesbet says:

  Ziet er eerder uit als: met kinderen is je vakantie een hel. Gelukkig niets vergelijkbaar ooit meegemaakt dus.

 • Chloé says:

  Koesteren, die foto met de valkenier! Tranen in mijn ogen van het lachen, en alleen daarom de 10 euro meer dan waard! ?

 • candyf says:

  Onze beste vakanties zijn die waarbij ik op voorhand niets gepland had: enkel een huis gehuurd (en indien vliegreis: tickets en huurauto geboekt). Door de vrijheid van een huurhuis kan je ook eens gezellig “thuis” blijven, gewoon op de bank wat lezen terwijl de zonen op hun Nintendo’s spelen. ’s Avonds bespraken we samen: wat gaan we morgen doen? We zochten informatie op, gingen door brochures of stippelden een “road trip” uit, en als ’s anderendaags de “goesting” er nog was, dan vertrokken we.
  Ook deze zomer doen we het zo, met onze puberzonen 🙂

 • Freya says:

  Hilarisch en herkenbaar 🙂 (Hardop lachen in je eentje op het werk, het is niet iedereen gegeven.)

 • Prinses od K says:

  Dit is steengoed :). Hyperherkenbaar en hilarisch. DANK!

 • Ilse says:

  Ik rol nu al grinnikend m’n bed in…
  Gewoon subliem. Dank je! Ook voor alle andere sublieme stukken 🙂

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen