Video

“Ik ben vake en mijn man is papa. Voor Jasmijn zijn dat twee zeer verschillende dingen”

Vaderklap praat met bekende vaders

“Ik ben vake en mijn man is papa. Voor Jasmijn zijn dat twee zeer verschillende dingen”

Pieter en Dimitri zijn de vaders achter de website ‘Vaderklap’. Ze willen een inkijk geven in hoe het is om vader te zijn en er zo zelf ook beter in worden. Ze nodigen zes bekende vaders uit om rond het kampvuur te praten over vader zijn. Wat is vaderschap voor radiopresentator Tom de Cock?

Radiopresentator van MNM en auteur van het boek En toen kwam jij Tom de Cock vertelt in de tweede aflevering van Vadervuur over zijn dochter Jasmijn, over zijn geluk en over hoe het is om met twee mannen een kind op te voeden: “Tegen mijn dochter mag je nooit zeggen dat ze twee papa’s heeft”, zegt hij, “want ik ben vake en mijn man is papa, en voor Jasmijn zijn dat ook twee zeer verschillende dingen”.

Over het adoptieproces is hij heel eerlijk en transparant. Het was zeker niet zo dat hij zich vanaf de eerste seconde verbonden voelde met zijn dochter toen hij haar voor de eerste keer vasthield. Angst en “blinde paniek” voelde hij wel meteen, maar liefde op het eerste gezicht was het niet. “Dat heeft moeten groeien. Wij hebben aan elkaar moeten snuffelen en wij hebben elkaar moeten leren kennen.”

Tom had altijd al een kinderwens, vertelt hij, want toen hij uit de kast kwam en zijn vader spijt had dat hij geen kleinkinderen zou krijgen, snapte hij niet waarom. Hij had altijd al het plan om vader te worden: “ik vond dat altijd een evidentie”. Hij begrijpt dan ook niet hoe het kan dat er nog aan getwijfeld wordt dat twee mannen een kind kunnen opvoeden. “Ik heb het geluk dat ik in een maatschappij en in een context leef waarin niet zo raar wordt opgekeken van twee mannen met een kind.” Het adoptieproces was voor hem dan ook allesbehalve een negatieve ervaring. Zijn boek, En toen kwam jij, schreef hij vooral omdat hij zag dat er weinig literatuur bestond over adoptie met een positieve insteek. Hij wil er vooral mee zeggen: “Gasten, dit is perfect normaal. Dit kan.”

“Ik ben nog altijd wel ambitieus, maar mijn prioriteiten zijn compleet anders geworden.”

Heimwee naar een tijd voor hij kinderen had, heeft Tom niet. Zowel hij als zijn man vinden nog tijd om uit te gaan. “Dat soort dingen worden wel schaarser, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets moet laten voor mijn vaderschap”. Ook onderling laten ze elkaar vrij in zulke dingen. “Wij hebben geen vrouw die we de afwas kunnen laten doen. Ons huishouden wordt gewoon keurig gedeeld door twee, en dat is ook zo bij alles wat met de opvoeding van Jasmijn te maken heeft”. Hij en zijn man hebben allebei dan ook jobs waarbij het nodig is dat ze elkaar voldoende vrijheid en ruimte gunnen.

Een goede vader is volgens Tom een vader die zijn kind op de eerste plaats zet. “Een kind opvoeden moet doorspekt zijn van altruïsme.” Zelf vindt hij het belangrijk dat zijn dochter wordt opgevoed met heel veel gevoel voor diversiteit. “Ik vond het bij de keuze van de kleuterschool heel belangrijk dat er niet alleen Lasses en Maries naar school gaan, maar ook Amina’s en Mohammeds.”

Al zorgt zijn levendige fantasie er wel voor dat hij een heel bezorgde vader is, in het algemeen is Tom door het vaderschap een veel rustiger persoon geworden. “Ik ben nog altijd wel ambitieus, maar mijn prioriteiten zijn compleet anders geworden. Ik wil er heel graag zijn als mijn kind met huiswerk thuiskomt.” Geluk vindt hij dan ook in de kleine momenten die hij samen met zijn dochter deelt: “als ik spek met eieren sta te bakken in de keuken en ze vraagt “mag ik mee helpen koken?”, en we samen de eitjes kapot kloppen, dat is van de schoonheid waar je hart van breekt. Daar leef ik voor.”

Bekijk hier alle Vadervuur interviews
Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Schrijf je reactie

Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen