Reportage

“Dolfijnenfoto’s vind ik echt verschrikkelijk”

Op bezoek bij mijn Tindermatches

“Dolfijnenfoto’s vind ik echt verschrikkelijk”

Ik ben al lange tijd gefascineerd door de genialiteit van Tinder. Heerlijk rustig, vanaf de bank beetje (veel) links en (een beetje minder) rechts swipen. Je hoeft je huis niet uit en het risico op het lopen van een blauwtje is kleiner dan ooit. Nou ja, niemand die het merkt tenminste. Heerluk! Toch heeft deze datingapp vaak nog een negatieve bijklank. Sommigen vinden het één grote oppervlakkige vleeskeuring, anderen beweren dat profielen onbetrouwbaar zijn en weer anderen zeggen dat het alleen maar om seks draait. Maar als je je verstand er een beetje bijhoudt, kan er toch niet zo heel veel misgaan? Ik besluit de proef op de som te nemen en meld me aan op Tinder. Op zoek naar de ziel achter het Tinderprofiel.

Ik match met meer dan 150 Tindergebruikers en word, serieus waar, nul keer op een vervelende manier aangesproken. Honderd overtuigpogingen later zijn er uiteindelijk vijf jongens die mij bij hen thuis willen ontvangen (klinkt vies) voor een gezellige Tinderbabbel. Ik vraag ze naar hun Tinderervaringen, waarom ze links of rechts swipen en of de realiteit een beetje overeenkomt met hun profiel. Hier kunnen we wat van leren.

JENS

Charlie_TinderDates_Dec15_StigDeBlock2

jens-meeusJe stond een beetje twijfelachtig tegenover dit interview. Hoezo?
“Aan de ene kant ben ik pro taboes doorbreken. Tinder is niet meer dan een lollige app en iedereen doet het. Aan de andere kant ben ik me er enorm van bewust dat dit soort online dingen snel een eigen leventje kunnen gaan leiden. Ik werk in het onderwijs en pas toch liefst wel een béétje op met wat ik doe of zeg.”

Ben je op Tinder dan ook voorzichtiger?
“Ja, zeker. Ik ben hier ook niet voor seksdates of zo. Het zijn vaak bepaalde types die daarnaar op zoek zijn en daar match ik blijkbaar ook niet mee. Mensen aanspreken probeer ik op een ietwat beleefde manier te doen.”

Neem je ook wel eens Tinderdates mee naar deze bijzondere plek aan het water?
“Nee. Dit is echt een speciale plek voor mij. Ik hou van het uitzicht en van de wilde vossen die ik hier soms spot. Hier neem ik geen vluchtige dates mee naartoe. Stel dat een date keihard tegenvalt, zal ik die plek daar voortaan misschien wel mee associëren. Da’s zonde. Hoewel ik tot nu toe alleen nog maar coole mensen heb leren kennen.”

Hoe gebruik jij Tinder?
“Als ik op de pot zit of me verveel vind ik het wel eens leuk om een beetje op mijn gsm te swipen. Wat ik graag wil laten zien op mijn profiel? Ik wil tonen dat ik graag reis. Voor mij is het dan ook een pluspunt als een meisje avontuurlijk is. Afknappers zijn: schrijffouten, levensslogans, zelfverklaarde modellen en selfiesticks. Serieuze gesprekken voer ik niet echt. Als ik iemand echt leuk vind, voegen we elkaar toe op Facebook en praten we daar verder.”

 

MARTINIO

Charlie_TinderDates_StigDeBlock1

cr-martinioHoe oud ben je eigenlijk want staat er zowel zevenentwintig als drieëntwintig op je profiel?
“Ik ben drieëntwintig maar ik zoek iets oudere vrouwen omdat ik meestal geen klik voel bij meisjes van mijn leeftijd. Doordat ik mijn leeftijd instel op 27, verschijn ik bij de wat oudere vrouwen in de zoekresultaten. Maar ik zeg op mijn profiel wel meteen eerlijk dat ik maar drieëntwintig ben. Zo kunnen de dames nog altijd zelf kiezen wat ze ermee doen.”

Wat vind je belangrijk aan een vrouw haar profiel?
“Ik vind het leuk als de foto’s net iets anders zijn dan diegenen die je standaard tegenkomt. Meisjes die met dolfijnen op de foto staan, vallen sowieso af. Dat vind ik zo dom.”

Heb je wel eens een hele leuke Tinderdate gehad?
“Nou en of! Mijn leukste ervaring was de date met een vage kennis. Ik vond haar altijd al lekker maar ze was de zus van een goeie maat dus daar blijf je af. Op Tinder kreeg ik toch de bevestiging dat zij ook zo over mij dacht. We spraken af in The Hemingway, mijn favoriete café. Het eindigde in seks. Voor een keer mag dat wel, toch?”

En ook wel eens een tegenvaller gehad?
“Haha, ja. Het gebeurt niet veel maar mijn dieptepunt was toch wel met een vrouw van 31. We spraken af in het Peerdsbos in Brasschaat. Toen ik daar aankwam zag ik enkel een man, een koppel en een vrouw met drie kinderen staan. Ik wist niet zo goed wie er nu voor mij was, totdat de vrouw met de kinderen (en kinderwagen trouwens) haar hand opstak. Ze was, los van de drie kids, ook veel voluptueuzer dan verwacht. Ik heb me omgedraaid en ben weggelopen. Later stuurde ik haar een bericht dat ik haar die avond niet had kunnen vinden.

 

MATHIAS

Charlie_TinderDates_Dec15_StigDeBlock3

mathiasHoe gaat het met je postzegelverzameling?
“Haha, die spaar ik niet. Het is een flauw grapje om het ijs te breken.”

Waarom zit jij op Tinder?
“Ik was al lid van Tinder toen ik nog samen was met mijn ex. We Tinderden vaak samen om te kijken hoe goed we in de markt lagen. Toen de relatie uit raakte, spoorden mijn vrienden me aan om actiever te gaan Tinderen. Ik dacht dat het niks voor mij was, maar het bleek best leuk te zijn..”

Heb je al leuke mensen leren kennen?
“Ik heb veel toffe chatgesprekken maar ik heb nog nooit een echte date gehad met iemand die ik op Tinder leerde kennen. Dat vind ik misschien nog wat spannend. Maar ja, die gesprekken doven op een bepaald moment ook uit dus dan is het voorbij. Da’s dan wel jammer.”

Waarom spreek je niet af?
“Het leuke aan Tinder vind ik dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Als je mensen dan in real life gaat ontmoeten, kan dat niet langer. Of je moet heel goed kunnen acteren natuurlijk. Het zou dus zomaar heel erg tegen kunnen vallen… Van beide kanten.”

Waar let jij op bij vrouwelijke profielen?
“Natuurlijk let ik als eerste op de foto. Het oog wilt ook wat. Ik vind kinderen geen afknapper. Een vrouw is niet meer of minder leuk omdat ze kinderen gebaard heeft. Niet dat ik alleen op vrouwen met kinderen val hoor! Meisjes die vage foto’s hebben of zonnebankbruin zijn, vind ik niks. Ik vind een gemeenschappelijke interesse heel belangrijk.”

 

TIM

Charlie_TinderDates_Dec15_StigDeBlock4

timWaar let jij op tijdens het swipen?
“Ik hou ervan als meisjes een hele vage hobby hebben. Een leuk verhaal mag ook altijd wel. Ik heb een schijthekel aan ordinaire foto’s. Van die meisjes die “per ongeluk” een selfie maken met meer tiet dan hoofd erop. Doe effe normaal.”

Hoeveel dates heb je al uit Tinder kunnen halen?
“Euhm, een date of zes à zeven. Ik lul niet te veel op Tinder maar spreek liever meteen af. Dan weet je gelijk of je met iemand klikt in plaats van er eerst weken je tijd in te steken om er misschien wel achter te komen dat het niks is.”

En hoe bevalt dat daten?
“Supergoed eigenlijk. Ik heb er nog geen relatie aan overgehouden maar al wel een leuke vriendschap. Het ergste wat me overkwam was met iemand aan tafel zitten die niks te vertellen had. Maar da’s niet zo’n drama. Ik verzin dan iets om er onderuit te muizen. Dat mijn hond in het ziekenhuis ligt ofzo. Mijn straal staat ook altijd ingesteld op maximum vijf kilometer. Ik wil niet het risico lopen om uren in de trein te zitten voor niks.”

Maar als je iemand echt heel leuk vindt, is een treinreis toch niet zo heel veel gevraagd?
“Ik denk dat er hier in de buurt genoeg leuke meisjes te vinden zijn. Als iemand ver weg woont is de kans dat de relatie lukt ook gewoon kleiner. Ja, ik ben lui. Geen idee waar het op Tinder allemaal naartoe gaat maar een relatie sluit ik zeker niet uit. Ik zou een tijdje terug een cursus haken gaan doen als eerste date, maar dat ging uiteindelijk niet door. Misschien moet ik daar nog eens achteraan.”

Fotografie door Stig de Block, documentairefotograaf en toerist in eigen land.

Schrijf je reactie

5 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen