Interview

Thee & Yoga, een perfecte combinatie

BAAS. Trotse eigenaars Katleen en Karolien over hun eigen zaak.

Thee & Yoga, een perfecte combinatie

Elke maand maken we een portret van een vrouw die haar eigen zaak heeft opgestart. We vragen haar op de man af waarom ze de stap heeft gezet en hoe moeilijk het was. Deze week gaan we op bezoek in het thee-atelier van Katleen Adriaensen en de Yoga studio van Karolien De Beck. Foto’s: Katleen Gils


Op de Mechelsesteenweg in Antwerpen ligt sinds kort het thee atelier van Thees.be: een klein winkeltje/café waar Katleen haar thees verkoopt en schenkt. Aanpalend ligt de Yoga Zuid, de nieuwe yogastudio van Karolien. Klanten van Karolien worden na de les doorgestuurd voor een kopje thee bij Katleen en andersom stuurt Katleen haar vaste klanten richting Karolien. Enkele maanden geleden besloten ze samen dit totaalconcept op te starten.

 

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen? Kennen jullie elkaar al lang?

Karolien: “We hebben elkaar leren kennen in een fitnesscentrum, waar we alle twee werkten. Op een dag stond Katleen daar met een assortiment thees.”
Katleen: “Ik was toen net een webshop gestart met thees en was die daar aan het promoten.”
Karolien: “Ik wilde mijn eigen yogastudio beginnen en dacht dat het wel fijn zou zijn om mijn klanten de thees van Katleen aan te bieden. Want ik vond ze heel lekker. Zo zijn we beginnen samenwerken.”
Katleen: “Eerst volgden de mensen yogalessen en nadien kregen ze van mij informatie over hoe thee werkt. En dat sloeg wel aan.”
Karolien: “Het was een heel fijne manier om mensen samen te brengen. Dat is ook waar yoga om draait. Yoga betekent letterlijk ‘verenigen’, ‘samenbrengen’.”
Katleen: “Ook het gezondheidsaspect van thee en yoga sluit mooi bij elkaar aan. Yoga gaat over jezelf terug in balans brengen, jezelf ontgiften. Thee werkt op net dezelfde manier. Zelfs thee drinken na een les yoga gaat het gevoel dat je verwezenlijkt hebt tijdens de les nog versterken. Thee en yoga vullen elkaar aan.”
Karolien: “Omdat de samenwerking zo vlot verliep en het publiek geïnteresseerd was, zijn we beginnen nadenken om samen een pand te huren.”
Katleen: “Toen dit pand te huur kwam te staan, zijn we er direct opgesprongen. Het is ideaal omdat we het samen doen, maar ieder heeft zijn eigen ruimte. Ik was al veel langer met het idee aan het spelen maar doordat we samen op de kar sprongen, werd het ineens veel haalbaarder. We stimuleerden elkaar. Ik had die extra push nodig.”
Karolien: “Bij mij was het eerst een verre droom, maar door dit samen te doen, ben ik er veel sneller aan begonnen. Ik geloof bovendien ook heel sterk in ons concept. Samen dingen combineren. Ik wil naast de yoga ook nog andere dingen organiseren. Op onze opendeurdag komt er bijvoorbeeld iemand een theatermonoloog brengen.”

Yoga gaat over jezelf terug in balans brengen, jezelf ontgiften. Thee werkt op net dezelfde manier.

Katleen, jij bent afgestudeerd als interieurvormgeefster. Hoe kom bij thee terecht?

Katleen: “Ik heb drie jaar interieurvormgeving gestudeerd en ben er werk in beginnen zoeken. Dat was best moeilijk. Na een lange reis met mijn vriend, moest ik snel nieuw werken vinden. Ik ben toen in dat fitnesscentrum terecht gekomen. Het was de bedoeling om dat tijdelijk te doen, maar ben er uiteindelijk vijf jaar gebleven (lacht). Ik begon meer en meer interesse te krijgen voor gezondheid en ben cursussen voedingsleer gaan volgen. Daar zag ik wat groene thee met je lichaam doet, het zit vol anti-oxidanten, het is voor zoveel goed. En zo ben ik bij een herboriste terecht gekomen die cursussen voor thee-sommeliers gaf. Ik voelde mij er echt door gepassioneerd en ben een webshop gestart. Op een Nederlandse website vond ik een schattig oud caravannetje. Dat heb ik helemaal heringericht als theecaravan en daar ga ik mee op de markt en op events staan, zodat mensen kunnen proeven en thee kopen. En voilà, nu zit ik hier!”

Heb je het gevoel dat je nu al je capaciteiten kwijt kan in dit atelier?

Katleen: “Dat vind ik wel. Ik heb die caravan en deze zaak helemaal ingericht zoals ik het zelf wilde. Nu komt alles samen. Ik kan me compleet uitleven. Soms zou ik nog wel meer met interieur willen doen maar uiteindelijk moet je jezelf specialiseren in één ding. Ik ben echt enorm geboeid door thee, ik merk hier ook steeds meer interesse voor in mijn omgeving. Mensen stappen af van koffie, het maakt hen zenuwachtig.”

Het heeft jaren geduurd voor ik op dit punt sta, maar die jaren zijn ook nodig om ervaring op te doen.

Karolien, wat is jouw achtergrond?

Karolien: “Ik kom uit de artistieke wereld. Vandaar dat ik hier ook dingen wil organiseren als theatermonologen en concertjes. Ik heb Studio Herman Teirlinck gedaan. Ik ben er in 2000 afgestudeerd en heb 10 jaar als actrice gewerkt, in theater en op televisie. Ik voelde mij niet helemaal tevreden in die wereld. Ik ben altijd veel met dans en beweging bezig geweest, vandaar de interesse voor yoga. Ik was er meteen door gepassioneerd. Als actrice had ik nooit een constante workflow en dat stoorde me, ik was op zoek naar een balans. Bovendien wilde ik ook af van mijn artiestenstatuut. Ik ben dan zelfstandige geworden, ben opleidingen beginnen volgen om mij nog meer te verdiepen in yoga. Ik ben beginnen lesgeven, eerst in andere studio’s, waar ik erg veel heb geleerd. Maar ik wilde toch ook graag mijn eigen plek creëren, mijn eigen studio. En zo ben ik erin gerold, stap voor stap. Het heeft jaren geduurd voor ik op dit punt sta, maar die jaren zijn ook nodig om ervaring op te doen.”

Wat waren de grootste drempels die je moest overwinnen om hier nu te staan?

Katleen: “Het financiële was voor mij een grote stressfactor. Dat blijft altijd onzeker. De ene maand gaat het heel goed, de andere maand heb je veel minder omzet.”
Karolien: “We hebben allebei vanuit niks iets moeten maken. We hadden geen van beiden een groot budget. We hebben alles echt zelf gedaan.”
Katleen: “Maar daarvan krijg je net meer voldoening.”
Karolien: “Plus met een beperkt budget kan je ook al iets moois creëren. Je moet gewoon wat creatiever zijn.”
Katleen: “En daarnaast waren er praktische bezwaren: de combinatie met mijn gezin. Als je een eigen zaak begint, ben je hier meer dan 100% mee bezig. Ik was bang dat dit niet te combineren viel met mijn kinderen. Maar uiteindelijk als je goed plant en regelt, lukt dat allemaal wel.”
Karolien: “Bij een andere job heb je dezelfde problemen. Ik denk dat je als zelfstandige soms net iets flexibeler bent qua werkuren enzo.”
Katleen: “Ik heb mijn openingsuren ook deels gericht op de schooluren van mijn kinderen. Zo moeten ze niet te lang in de nabewaking blijven.”
Karolien: “Dat loopt bij ons ook gelijkaardig he. We hebben alle twee kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze zijn nu ook wat groter, dus het begint ook al wat gemakkelijker te worden.”

Ik was bang dat een eigen zaak niet te combineren viel met mijn kinderen. Maar uiteindelijk als je goed plant en regelt, lukt dat allemaal wel.

Is het nu dan gemakkelijker dan pakweg vijf jaar geleden?

Katleen: “Absoluut! Mijn kinderen zijn nu vijf en zeven. Ze kunnen al wat beter hun plannen trekken. Ik zou dit vijf jaar geleden nooit voor elkaar gekregen hebben. Nu gaat het veel beter, ik heb eindelijk mijn draai gevonden. Nu was het moment om voor mezelf iets te beginnen.”
Karolien: “Ik heb veel gestudeerd toen mijn kinderen klein waren. Op mijn eigen tempo. Ik wist altijd wel dat er een moment zou komen waarop ineens alles zou kloppen. Maar je moet even geduld hebben, je kan niet alles tegelijkertijd willen. Bovendien was thee en yoga vijf jaar geleden nog absoluut niet zo populair als nu. Soms moet je goed rondkijken totdat je iets goeds ziet. En het dan meteen aangrijpen. Toen ik jou zag in die fitness studio met je thees dacht ik onmiddellijk ‘dat is het!’. Ik heb je toen ook meteen aangesproken, dat voelde meteen goed aan.”
Katleen: “Ik merk ook dat mijn kinderen heel fier zijn op mij. Ze begrijpen nu echt wat ik doe en kunnen het beter plaatsen als ik veel moet werken.”
Karolien: “Ja, mijn dochter ook, ze komt hier heel graag. Als er een les bezig is, kan ze heel stil in de zithoek zitten.”

Wat is jullie wens voor de toekomst?

Katleen: “Ik zou graag mijn eigen thees samenstellen en op de markt brengen. Ooit wil ik misschien wel een eigen winkel in combinatie met een atelier waar ik dan die thees maak. Ik wil thee een nieuw leven inblazen. Maar laten we beginnen met deze zaak.”
Karolien: “Ik werk nu vooral met kleine groepen, met maximum 15 personen. Ik wil dus niet uitbreiden, voor mij moet het persoonlijk en huiselijk blijven. De mensen moeten het gevoel hebben dat ze hier thuis zijn. Eventueel een tweede filiaal… Iets anders waar ik me nog op wil richten zijn die evenementjes, theatervoorstellingen of vernissages organiseren zodat je jonge kunstenaars de kans geeft om hun werk te tonen. Dat vind ik ook belangrijk.”

Veel mensen komen bij mij binnen, zetten zich en beginnen onmiddellijk hun verhaal te vertellen. En die verhalen zijn niet altijd positief.

Dat lijkt wel een sterke drijfveer te zijn, het samenbrengen van mensen, gezelligheid creëren.

Karolien: “Ja, omdat dit voor mij betekent wat yoga is.”
Katleen: “Mensen hebben dat nodig. Ik voel dat enorm. Ik ben nu pas een paar weken open en ik voel echt dat mensen op zoek zijn naar iets dat hen opnieuw in balans kan brengen. Veel mensen komen bij mij binnen, zetten zich en beginnen onmiddellijk hun verhaal te vertellen. En die verhalen zijn niet altijd positief. Je voelt dat ze op zoek zijn naar een plek waar ze dat kwijt kunnen.
Karolien: “Dat willen we hier creëren, een minivakantie voor mensen die even uit het drukke stadsleven willen stappen. Het is hier rustig, je komt tot jezelf hier. Je hebt even niet meer het gevoel dat je in de stad zit.”

Kunnen jullie zelf rustig blijven als onderneemsters, moeders en partners?

Katleen: “Nee, dat lukt niet altijd!” (lacht)
Karolien: “We proberen wel rustig te blijven, maar het is soms wel stressen. Je hebt het gevoel dat je je in 100 stukjes moet opdelen.”
Katleen: “Ik denk dat het voor niemand perfect gaat, die balans vinden. Ik denk dat het wel goed komt als je regelmatig alles kan relativeren. We moeten ook een beetje het voorbeeld geven, we kunnen hier niet compleet overspannen rondlopen.”
Karolien: “We hebben minder vakantie, maar langs de andere kant geeft het een heel goed gevoel dat je je eigen droom kan waarmaken. Dat geeft enorm veel voldoening. Je hebt het er voor over.”
Katleen: “We werken alle twee vaak ook ’s avonds door. Karolien geeft nog lessen hier en ik doe soms thuis nog bestellingen of administratie. Zonder mijn partner zou ik dat nooit kunnen realiseren.”
Karolien: “Ja, mijn partner helpt me ook enorm, hij maakt de website, heeft de verbouwingen mee gedaan. Hij heeft het zelfs in zijn rug gekregen.”
Katleen:
“Mijn man houdt zich thuis ook veel meer bezig met de kinderen. Ik moet het zelfs niet meer vragen aan hem. Hij weet dat als hij nu niet helpt, ik het niet volhou. Ze zeggen vaak als je partner er niet mee achter staat, dan wordt het niks. Zo is het helemaal. Zonder hem had ik dit nooit kunnen doen.”

 

Op 31 mei is er een opendeurdag in de ruimtes van het thee atelier en de yogastudio. Iedereen is welkom voor een gratis theeproeverij en een lesje yoga. ‘s Avonds is er een theatermonoloog van Sarah Moens. Het hele programma vind je hier.

 

Meer info over Katleens thees en haar theecaravan:
www.thees.be of via de Facebook-pagina

Meer info over de lessen bij Yoga Zuid:
www.yogazuid.be of via de Facebookpagina

 

Wil je ook je eigen zaak runnen? Surf dan naar Zekervanhaarzaak.com, het netwerk voor en door vrouwelijke ondernemers, voor meer tips en advies.

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen