Luisterverhaal

The future is female

Hoofdredactrice Jozefien over het belang van representatie

The future is female

Tien weken na het einde van onze fundraising, mocht hoofdredactrice Jozefien op de koffie bij Tom en Anthony van Zwijgen is Geen Optie. Want hoe gaat het nu met Charlie? En waar haalt Jozefien haar drive vandaan om verder te blijven gaan, ook op moeilijke momenten? Luister mee naar dit openhartig gesprek.

Een van de drijfveren van Jozefien is haar strijd tegen onrealistische schoonheidsidealen. “Ik ben bijna veertig en ik heb veel jonge vrouwen leren kennen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen en dat is hoe onzeker ze zijn over hoe ze eruit zien. En die onzekerheid werkt verlammend voor hun andere kwaliteiten. Het houdt hen tegen hun stem te gebruiken of op een podium te gaan staan. Het houdt hen klein en dat vind ik echt zonde.”

In het dertig minuten durende interview (dat je hieronder kan beluisteren) vertelt Jozefien over hoe hard veel vrouwen worstelen met hun zelfbeeld en waar die negatieve gedachten vandaan komen. Het is haar missie om de voortdurende focus op vrouwen en hun uiterlijk te doorbreken en opnieuw zuurstof te creëren in hun hoofd. “Zet een vrouw voor de spiegel en het eerste wat ze ziet, zijn haar ‘mankementen’. Dat is ontzettend vermoeiend. En het neemt enorm veel breinruimte in beslag.”

“Vrouwen gaan heus niet weer braaf zitten en zeggen ‘we zullen wel wachten tot we gelijke rechten krijgen.'”

Het gesprek gaat verder over ondernemen en het gebrek aan diversiteit. Jozefien merkt dat de meeste mensen die ze tegenkomt op topfuncties witte mannen zijn. “Dat zijn de gatekeepers, zij beslissen wie wel en niet binnenkomt. Eén beperkt profiel van mensen neemt bijna alle grote beslissingen. Ik denk dat dat niet gezond is.” Ze ziet zelf vooral de voordelen van een team dat samengesteld is uit verschillende profielen. “Ik vind het een enorme verrijking om al die verschillende invalshoeken binnen te krijgen, want de realiteit is ook enorm divers. Als je je blik door een klein gaatje richt, mis je zoveel.”

Tegelijk ziet Jozefien ook positieve verandering. Mensen komen op straat en eisen een gelijkwaardige behandeling. Die golf zal niet zomaar vanzelf verdwijnen. “Vrouwen gaan heus niet weer braaf zitten en zeggen ‘we zullen wel wachten tot we gelijke rechten krijgen.’ If anything, gaan de jonge vrouwen nog meer eisen dat ze gelijkwaardig behandeld worden, en terecht. De maatschappij gaat niet terug naar vroeger, hé. Er gaat niet opnieuw een maatschappij komen waarin alle mensen wit zijn, en waarin alleen maar de mannen de macht hebben. Nee. In de steden hebben zestig procent van de jongeren een migratie-achtergrond. Die jongeren zullen volwassen worden, spullen kopen en media kopen. Zij gaan media maken.”

Je kan het hele gesprek hier beluisteren:

Of je kan de volledige video bekijken via www.zwijgenisgeenoptie.be. Daarvoor moet je wel lid worden (of als je nog twijfelt, een gratis proefaccount aanmaken). Daarvoor krijg je verhalen van pioniers die de wereld proberen te veranderen. Zwijgen is geen Optie filmt hun strafste inzichten en verhalen en verspreidt ze om hun impact te vergroten.

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Maaike houtevels says:

    Charlie staat voor “fuck fake”, toch…
    Ik lees hier af en toe stellingen die echt gaan naar het zoveelste “fake news” : wanneer bv wordt gezegd dat 60 % van de “jongeren” een “migratieachtergrond” hebben , dan kan een héél verkeerd beeld onstaan als je er niet bij vertelt hoe die “migratieachtergrond” is samengesteld qua herkomst en bevolkingsgroepen ??
    Het overgrote deel “vreemdelingen” in Vlaanderen, zijn “vreemdelingen” die uit onze buurlanden ( voor het grootste deel nederlanders) naar hier zijn gemigreerd en uit andere EU-landen.
    Grotendeels zijn dit mensen met een vergelijkbare culturele achtergrond als wat je zou verstaan onder de traditioneel vlaamse achtergrond. De gevolgtrekkingen uit concepten als “migratieachtergrond” zijn dan ook meestal volledig onjuist.

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen