Interview

Stella Bergsma: “Ik wil graag invloedrijk zijn”

Stella Bergsma: “Ik wil graag invloedrijk zijn”

Voor ons najaarsnummer buigen we ons een hele maand over het thema Overdaad. Hoeveel is te veel? Als covermodel kozen we voor niemand minder dan de taboeloze schrijfster Stella Bergsma. “Over the top, ik vind het een beetje een tuttenuitdrukking.” Foto: Sarah Van Looy

Stella Bergsma (47) is schrijfster, muzikante en kunstenares. Ze is de frontvrouw van de band EinsteinBarbie en schrijft columns voor onder andere de Volkskrant en Knack. In maart 2016 verscheen haar debuutroman Pussy Album, een spraakmakend boek over een vrouw die te veel drinkt, vloekt en scheldt en een chaos van haar leven maakt.

Stella is een wandelende energiebom met bakken levenslust. Enkele maanden geleden noemde Hermans Brusselmans haar in een column dik en lelijk. Ze schreef hem een lieve brief terug en ging hem interviewen. Zo is ze wel. Tijdens de covershoot praatten we met haar over sletvrees, taboes en heel erg rijk zijn.

Waarvan droom je?
Stella:
“(Voorzichtig) Ik wil graag invloedrijk zijn. Ik schaam me altijd een beetje als ik dat zeg, zeker als vrouw (lacht). Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen, en dan nog het liefst voor andere vrouwen. Om wat minder bescheiden te zijn en wat meer zichzelf te durven zijn. Maar ook voor mannen. Ik zou het fijn vinden als iedereen gewoon wat meer was en daar niet zo moeilijk over deed. En dan ook zijn moeilijke kanten toont, of dat nu kwetsbaarheid of boosheid is.”

Weg met alle taboes?
“Ja! Ik vind het leuk om over seks te schrijven omdat er nog een taboe op rust. Maar ik schrijf net zo lief over de dood, omdat we daar ook niet over durven praten. Ik zou willen dat we wat meer met de écht wezenlijke dingen van het leven zouden bezig zijn. Dat iedereen wat échter was. Al is ‘echt’ een kutwoord, want hoe kan jij voor een ander uitmaken wat echt en nep is? Waarom zijn we niet allemaal wat eerlijker? Het maakt allemaal niet zo veel uit, het is het leven maar.”

“Ik vind dat wel een dingetje: de algehele angst voor ­ongebreidelde vrouwelijke seksualiteit.”

Wat is voor jou over the top?
“Over the top, ik vind het eigenlijk een beetje een tuttenuitdrukking. Wie ben jij om te bepalen waar de grenzen liggen? De holocaust, dat was over the top. Trump is ook over the top (lacht).”

Jij hebt het woord ‘sletvrees’ bedacht.
“Ik vind dat wel een dingetje: de algehele angst voor ­ongebreidelde vrouwelijke seksualiteit. Ook mannen zijn bang voor sletten. Dat is een van de oorzaken dat vrouwen gedomineerd worden over de hele wereld, denk ik. Dat hun clitoris weggehaald moet worden, dat ze boerka’s moeten dragen. Ik denk dat dat uit angst is.”

“Misschien is het ergens ook begrijpelijk. Als het andersom was en vrouwen de baas zouden zijn, zouden ze mannen misschien op bepaalde manieren ook kortwieken. We zijn bang voor het andere geslacht. We zijn eigenlijk gewoon bang om gekwetst te worden.”

Het hele interview met Stella Bergsma lees je in ons nieuwe nummer of op Blendle voor 0,49 eurootjes
Foto & video: Sarah Van Looy & Claudia Offeciers
Styling: Alice Landau
Hair & Make-up: Dorothy Vandemaele
In ons nieuwe nummer lees je ook interviews met Linde Merckpoel, Bouba Kalala en Lize Spit. Onze abonnees krijgen het automatisch in hun brievenbus. Nog geen lid? Dat is snel opgelost! Jouw lidgeld zorgt er mee voor dat we nog veel magazines kunnen maken. Je kan het nummer ook online bestellen of kopen in deze kranten- en boekenwinkels.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen