Reeks

Mannen & hun heldinnen

Rob heeft een mamaheld

Mannen & hun heldinnen

Van een meisje dat tussen reuzenkonijnen leefde tot de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Elke week vraagt Charlie aan een andere man: wie is jouw vrouwelijke rolmodel?

robRob Declerck, 25 jaar, educatief medewerker.

Wie is jouw vrouwelijke rolmodel?
Mijn moeder is mijn nummer één. Al de helft van haar leven staat ze onvoorwaardelijk voor mij klaar. Ze spaart kosten noch moeite om mijn zus en mij te ondersteunen in het leven. Het klinkt als een torenhoog cliché, maar ik ben ongelofelijk trots en dankbaar voor wat mijn moeder me heeft bijgebracht.

Wat maakt haar zo speciaal?
Haar openheid is legendarisch. Ik heb regelmatig blozend weggekeken als ze me weer op het hart drukte dat ze condooms voor me wilde kopen als ik dat zelf niet durfde. Ik kan nog steeds bij haar terecht met de zotste dingen.

Soms schaamde ik me daar ook voor: als puber zit je echt niet te wachten op een gesprek over seks tijdens het avondeten (lacht). Nu denk ik: die bevreemdende gesprekken zorgden voor een impliciet (en vaak net iets te expliciet) gevoel van aanvaarding. Ik ga comfortabel om met “taboes” en dat heb ik volledig aan mijn moeder te danken. Zij leerde me voor mezelf te denken en te voelen. Wars van alle sociale conventies, maar met respect voor mezelf en de mensen rondom me.

Soms voelt het alsof mijn mama mijn grootste fan is en ik realiseer me dat ik daar heel gelukkig mee mag zijn.

Was er een bepaalde gebeurtenis die typerend is voor haar openheid?
Mijn coming-out was ondanks de openheid van mijn moeder een drempel, maar uiteindelijk was het een leerrijk en open gesprek. Mijn seksuele voorkeur was nooit een probleem, integendeel. Sinds dat gesprek heb ik vaak op mijn moeders advies kunnen steunen wanneer ik verliefd was en niet goed wist wat ik moest doen. Als ik op bezoek ga bij mijn ouders bespreken we vaak mijn liefdesleven: of ik nog geen vriendje heb en of het niet eens tijd wordt dat ik een jongen mee naar huis neem. Soms voelt het alsof mijn mama mijn grootste fan is en ik realiseer me dat ik daar heel gelukkig mee mag zijn!

Hoe heeft zij jou geïnspireerd?
Ik ben er van overtuigd dat mijn moeders houding bepalend was voor mijn loopbaankeuze: ze gaf me compassie en een gevoel voor rechtvaardigheid mee. Het is dat gevoel dat me naar het sociaalcultureel werk leidde. Ik wil van de wereld een plek maken waar iederéén het goed heeft. Wanneer je openheid en respect bewust hebt mogen ervaren, weet je hoe belangrijk die waarden zijn. En hoeveel verschil ze in een leven kunnen maken.

Lees de hele reeks over Mannen & hun heldinnen hier.
Bescheiden als moeders zijn, wilde de mama van Rob liever niet op de foto. Het beeld bovenaan komt dus van Istock.

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen