Interview

“Vijftig worden is zalig!”

Alice interviewt de dames van Wifty

“Vijftig worden is zalig!”

Hélène van Herck en Ann Lemmens van Wifty zijn echte plantrekkers. Toen ze vijftig werden merkten ze dat ze bij geen enkele site of magazine nog echt aansluiting vonden, en dus besloten ze om zelf een duoblog te maken waar “Wifties”, Women in their fifties, zich 100% thuis kunnen voelen. Ik interviewde deze twee straffe madammen in de Lombardia in Antwerpen, hun stamcafé en regelmatig ook hun werkplek.

Waarom zijn jullie Wifty.be begonnen?

Ann: “Hélène en ik kennen elkaar van bij Flair, wij waren er vanaf het begin bij en hebben Flair mee opgestart. Wij hebben altijd al een enorm respect voor elkaar gehad. Nu ik zelf vijftig plus ben, vroeg ik mij al een tijdje af of die vrouwen waar ik vroeger voor schreef, nog steeds een magazine of website hadden waar ze terecht konden. Ik heb daar lang naar gezocht, maar ik heb niets gevonden, en daar wou ik verandering in brengen. Dus heb ik een via Facebook Hélène gecontacteerd met de vraag wat ze er van vond om samen iets te doen rond die vrouw van vijftig. Amper vijf minuten later kreeg ik al een super enthousiast berichtje terug.”

Hélène: “Nadat ik 50 was geworden voelde ik ook de behoefte om iets te doen voor vrouwen omtrent 50. Een boek, een blad, een website… Toen ik dat berichtje van Ann kreeg via Facebook wist ik het onmiddellijk. Ik had mijn partner in crime gevonden!”

Ann: “Wij hebben Wifty gemaakt omdat we zelf niets hadden, zoiets bestond nog niet. Als ik een magazine koop, dan zal ik daar wel eens iets vinden waar ik iets aan heb, maar dat zijn altijd maar kleine dingen. Bij geen enkel blad voelde ik nog echt aansluiting, zoals ik vroeger wel had als jonge vrouw, en dat begon mij te storen.”

Wat is Wifty?

Hélène: “Wifty staat voor ‘Women in their fifties’. Wifty vertrekt vanuit onszelf en vanuit de ervaring die wij hebben opgedaan gedurende onze carrière, bij Flair dus onder andere. Dankzij die ervaring weten wij waar vrouwen mee bezig zijn. Wifty inspireert en is een ontmoetingsplek voor vrouwen van vijftig plus, waar wij zowel online als offline leuke dingen doen. En humor! Humor is voor ons ook echt héél belangrijk.”

Ooit komt Wifty in de dikke Van Dale, dat weet ik gewoon!

Was het direct duidelijk dat Wifty een blog zou worden?

Ann: “Nee, we hebben heel wat leuke meetings gehad om tot die beslissing te komen. We zitten nu eenmaal in een fantastische tijd met oneindig veel mogelijkheden: print, radio, televisie, sites, blogs,… Wat voor ons echter het belangrijkste was, was hoe we zo snel mogelijk zo veel mogelijk resultaat konden behalen. Dan kom je vanzelf uit op het digitale, op een blog bijvoorbeeld. Eerst dachten we aan een gewone blog, maar we hadden moeite met het idee dat we dan altijd om de beurt iets zouden moeten schrijven en dus dikwijls zouden moeten wachten tot de ander iets geschreven heeft, om alles mooi onder elkaar te krijgen en van allebei evenveel.”

Hélène: “We zijn toen blijven doorzoeken en uiteindelijk zijn we op een duoblog uitgekomen, heel letterlijk: twee verschillende blogs in één, ik links en Ann rechts. Vanuit de beperking van een gewone blog hebben wij dus een soort van superblog kunnen maken. Wij kunnen nu, los van elkaar, gewoon echt ons goesting doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik iets schrijf over detoxen, op mijn manier en met mijn mening, en dat Ann daar ook iets over heeft maar dan totaal anders. We hebben allebei ook onze eigen gastbloggers om de content nog rijker te maken.”

“Wifty”, hoe zijn jullie op die naam gekomen?

Ann: “We zijn heel lang blijven plakken bij het idee van “HA HA”: Hélène-Ann, de HaHa erlebnis, haha humor… Maar we voelden gewoon dat dat het nog niet was en dus zijn we blijven verder zoeken. Hélène heeft het woord Wifty voor het eerst laten vallen, en dat is blijven hangen. Wifty! Dat moest het gewoon zijn!”

Hélène: ““Wifty” is ondertussen ook al een werkwoord geworden: ik wifty, jij wifty’t wij wifty’en,… Ooit komt Wifty in de dikke Van Dale, dat weet ik gewoon!”

Ann: “Ik heb ergens gelezen dat de stad Gent een nieuw woord zoekt voor senioren, maar dat woord dat is er al!”

Wij hoeven ons van niks of niemand iets aan te trekken, wij doen gewoon! Wij zijn rebellen van vijftig plus!

Wat is jullie doel?

Hélène: “Als je twintig bent, wil je nog van alles bewijzen, en dan op een bepaald moment komt er die midlifecrisis rond je veertigste. Vijftig worden daarentegen was voor mij echt heel bevrijdend, er is een enorme druk die van je schouders valt. Vijftig worden? Da’s zalig! Met de mensen die je dan lief hebt wil je gewoon nog een paar decennia lang zo veel mogelijk plezier maken. Wij willen vrouwen tonen dat het niet erg is om vijftig te worden, en blijkbaar zijn we daar tot nu toe al goed in geslaagd, want veel vrouwen zeggen dat ze het dankzij ons ook daadwerkelijk minder erg vinden om vijftig te worden/zijn. Wifty is nochtans echt niet allemaal “the good news-show”, wij praten ook over onderwerpen als menopauze, verlies, ziekte, kinderen die het huis uitgaan, scheiding,… Kortom alles wat een vrouw van vijftig kan overkomen. MAAR we brengen het wél op een positieve manier, en dat is heel belangrijk.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ann: “Dingen als seniorennet en plusmagazine focussen zich veel te veel op alle klachten en minpunten. “Senioren” is gewoon ook echt een heel vies woord. De vijftigers van nu zijn compleet verschillend van de vijftigers van vroeger. Vijftig is het nieuwe dertig, of toch het nieuwe veertig in ieder geval!”

Hélène: “We krijgen regelmatig de reactie van youngsters: “WAUW! Dat je dat allemaal nog kunt doen op je vijftigste! Fuiven organiseren, dansen tot de vroege uurtjes, flirten met mannen… Zij vinden het geruststellend, het leven is nog niet gedaan eens je de vijftig bent gepasseerd!”

Ann: “Wij proberen iets te maken waar vrouwen van vijftig naar toe kunnen komen, iets wat wij niet konden vinden. De meeste vrouwen die op onze site terechtkomen, komen daar met veel vraagtekens over vijftig zijn. Wifty geeft daar antwoorden op. Vijftigers hoeven niet allemaal per definitie grijze muizen te zijn, alhoewel die grijze muizen altijd welkom zijn bij ons om zich te laten inspireren!”

Hélène: “Het laatste waar wij aan denken is geld verdienen. Wij willen gewoon echt ons goesting doen en fun hebben! We zijn nu vijftig plus, en samen met Wifty gaan wij ons de komende 30 jaar keihard amuseren!”

Het gaat echt niet alleen maar over de menopauze! Wij zijn een hippe, trendy blog, voor én door vrouwen van vijftig plus.

Deze maand wordt Wifty 1 jaar, op amper een jaar tijd zijn jullie een van de meest succesvolle blogs van Vlaanderen geworden, hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Ann: “Wij hebben dat voor elkaar gekregen zonder ook maar één cent uit te hebben gegeven aan promotie en marketing, en daar zijn wij fier op! Op facebook hebben we nu rond de 900 fans, dagelijks hebben we 800 à 1000 views en maandelijks zitten we tegenwoordig zelfs al rond de 25 à 30 duizend views! Ik verschiet er zelf van, dat is echt gigantisch veel… Wij hebben héél veel kritiek en raad gekregen, maar we hebben altijd ons goesting gedaan en natuurlijk hebben we ook fouten gemaakt, maar nu voelen we dat we toch wel een soort van maturiteit aan het krijgen zijn.”

Hélène: “Wij willen ons succes verdienen, niet kopen! Wij willen het écht doen! En natuurlijk doen we wel aan zelfpromotie, maar dan op een eerlijke manier: stickers, armbandjes, kaartjes, noem maar op… Zo veroveren wij de wereld! In het begin hadden wij als lezers onze vriendenkring, daarna onze kennissenkring, en nu krijgen wij echt al enthousiaste, lieve brieven van mensen uit heel België en Nederland.”

Ann: “En dat is volgens mij waarom wij zo succesvol zijn: wij zijn eerlijk, spontaan, experts in vijftig plus zijn, en we hebben vooral ook héél veel humor! Een van onze eerste artikels is trouwens ‘gepikt’ geweest door Libelle. Eerlijk gezegd vonden wij dat echt geweldig, want dan weet je goed bezig bent en dat je wordt gevolgd.”

Hélène: “Het is echt fantastisch hoeveel er op een jaar tijd allemaal is gebeurd! Tegenwoordig worden we al regelmatig in de pers geciteerd, getweet én betrokken bij de organisatie van evenementen zoals TedxWomen.”

Hélène: “Wij hoeven ons van niks of niemand iets aan te trekken, wij doen gewoon! Wij zijn rebellen van vijftig plus!”

P5260001

Jullie doelgroep, dat zijn de women in their fifties, maar wordt jullie blog ook door andere mensen gelezen?

Hélène: “Wifty is echt niet alleen voor vrouwen: we krijgen regelmatig reacties van mannen, we hebben een paar mannelijke gastbloggers én al mijn mannelijke vrienden lezen het! Ook jongere mensen lezen Wifty, omdat we leuke onderwerpen brengen met heel veel humor. Wij zijn een hippe, trendy blog, voor én door vrouwen van vijftig plus. Ik denk dat we daarom ook zo geloofwaardig zijn, het wordt geschreven door vrouwen die op dit moment zelf ervaren hoe het is om vijftig plus te zijn.”

Ann: “Inschrijvingen op onze site zijn gemiddeld wel van vrouwen vanaf 45 plus natuurlijk, het zijn ook die vrouwen die willen weten wat het allemaal inhoudt om vijftig te zijn en waar ze zich aan kunnen verwachten.”

Hélène: “We willen generaties mixen, maar we leggen de focus dus wel echt op 50+.”

Binnenkort zeggen vrouwen van 47 dat ze al vijftig zijn, iedereen gaat Wifty willen zijn!

Hoe zien jullie jezelf?

Hélène: “We zien onszelf als pioniers, wij zijn de trendwatchers van de nieuwe vijftigers! Ik en mijn vrienden waren echte new wavers in de jaren ’70-’80. Die vrienden zijn nu dus ook allemaal vijftigers, maar die zijn wél nog allemaal even zot en creatief als toen. Da’s fantastisch om te zien! Op onze parties zien we dat ook: de meeste vijftigers die daar naar toe komen zien er nog helemaal geen vijftig uit, de vrouwen zien er prachtig uit en de mannen zijn nog allemaal kwajongens met een hoog rock ’n roll gehalte. We willen gewoon blijven plezier maken!”

Ann: “Om het nu over die mannen te hebben, dat is net hetzelfde als bij al die vrouwenbladen waar wij ooit voor gewerkt hebben, mannen komen kijken naar wat de vrouwen boeit, die vinden dat kei-interessant! En hier komen ze nog wat te weten, over die vrouwen van het nieuwe vijftig.”

Hélène: “Vrouwen van vijftig zijn hot. Hun kinderen zijn (bijna) het huis uit, ze verzorgen zich goed, zien er goed uit. Vrouwen van vijftig zijn gewoon kei sexy! Binnenkort wil iedereen vijftig zijn! Vroeger deden vrouwen zich vaak jonger voor dan ze waren, ze schaamden zich om hun leeftijd. Binnenkort zeggen vrouwen van 47 dat ze al 50 zijn, iedereen gaat Wifty willen zijn.”

Ann: “En wat ook heel belangrijk is, we pakken vijftig zijn au serieux, maar niet onszelf. Tuurlijk zijn we vijftig, daar kunnen we niet onderuit, en daarom willen we van dat half leven dat ons nog rest het beste maken. Wij willen genieten en het ouder worden zo aangenaam mogelijk maken, zowel voor ons als voor andere mensen. Schoon he?”

wifty3

Wordt Wifty een fulltime job?

Hélène: “Voorlopig hebben we naast Wifty allebei nog onze eigen projecten, maar eigenlijk zouden we hier fulltime mee bezig kunnen en willen zijn. Elke dag schrijven we twee posts, maar we hebben inspiratie voor wel 10 posts! En we hebben een hele lijst die steeds langer wordt met wat we nog allemaal met Wifty kunnen doen.”

Ann: “Ik zou dat wel fijn vinden! Samen hebben we gewoon zo veel goede ideeën dat we met een fulltime waarschijnlijk nog niet eens zouden toekomen! Maar we zijn nu alle twee gewoon nog met te veel andere dingen bezig.”

We pakken vijftig zijn au serieux, maar niet onszelf!

Hoe zien jullie jezelf en Wifty in de toekomst?

Hélène: “Dan hebben we een leuke Wifty Office in Antwerpen waar Wifties kunnen binnenspringen. We organiseren Wifty Talks & Wifty Events en worden hét aanspreekpunt voor vrouwen omtrent 50. Ann en ik hebben nog veel plannen, dus hou ons in de gaten! Misschien zitten we volgend jaar bij Oprah! Hahaha!”

Ann: “We hebben nu alvast iets gevonden waar we ons nog zeker 30 jaar mee gaan kunnen bezighouden. Zoals ons symbooldossier ‘Thematiek 50+ en langer werken’. De overheid dicteert langer werken maar wat zie je in de realiteit? 50plussers worden vaak als eersten buitengezwierd bij diverse reorganisaties en transformaties. Zelden rekruteren werkgevers iemand van 50+, laat staan iemand van 55+. Ik mail dan mijn artikels naar de CEO van de VDAB (Fons Leroy) en minister van Werk Philippe Muyters die me dan prompt uitnodigen om samen iets uit te werken. Ik mik meteen naar de hoogste in rang. Bàm. Dat kan je allemaal volgen op onze blog én op onze Wifty Fanpagina op Facebook.”

Ann: “En eens Wifty altijd Wifty! 50 worden is de magische grens. Het is dus niet zo dat je geen Wifty meer bent eens je de 60 bent gepasseerd.”

Hélène: “Wifty Forever!”

Is jullie relatie met elkaar erg veranderd sinds Wifty?

Ann: “Vroeger bij Flair waren wij collega’s, wij hadden ongelofelijk veel respect voor elkaar, maar het was niet zo dat we depressief werden als wij elkaar een week niet hadden gezien. Nu hebben we elkaar echt gevonden.”

Hélène: “Nu zijn we blij als we elkaar zien want het werkt samen. We spreken minstens één keer per week af en dan vliegen de creatieve vonken in het rond! En we lachen wat af, want dat hebben we gemeen: heel veel humor. We lijken soms een komisch duo! Hahaha! We zitten wat Wifty betreft voor de volle 100% op dezelfde golflengte.”

Ann: “En we staan nog maar aan het begin, het begin van een fantastisch verhaal!”

Volg Ann en Hélène via hun site: www.wifty.be
Of via Facebook

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen