Video

Paula Marckx veranderde met een brief het lot van duizenden mensen

Straffe mensen voor de camera: Paula Marckx

Paula Marckx veranderde met een brief het lot van duizenden mensen

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag de 91-jarige schrijfster en mensenrechtenactiviste Paula Marckx.

Paula Marckx: de eerste vrouwelijke piloot in Deurne, de vrouw die de Belgische staat op de knieën kreeg en de vrouw die ervoor zorgde dat alleenstaande moeders hun eigen kind niet meer hoeven erkennen bij de staat.

Ze mag dan heel wat betekend hebben voor vrouwen van over heel België en vaak bestempeld worden als een feminist, zelf is ze daar niet mee akkoord. “Ik ben geen feminist, ik vind mijzelf gelijk aan de man en daarmee uit.” Zo zal je haar nooit vinden op stakingen of protesten want die halen volgens haar weinig uit. Waar je wel een impact mee kan maken, is een persoonlijke aanpak. Een mens tegen een mens. Want topmensen zijn geen allesweters en daar zitten ook heel wat “bangeriken” tussen.

Toen ze in 1974 bewust alleenstaande moeder werd, ondervond ze dat zij en haar dochter gediscrimineerd werden omdat zij niet getrouwd was. Zo moest zij haar eigen dochter adopteren en laten erkennen bij de staat. Paula vond dit niet kunnen. Zoals ze zelf zei: “het is die van mij, genoeg dokters en verpleegsters die dit kunnen beamen.” Dus schreef ze een boze brief in naam van haar dochter naar Straatsburg, naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens. Van recht wist ze niets af. Straatsburg leek haar een soort klachtenlijn. Ze zocht het adres op en schreef de brief vanaf de keukentafel. Wat ze niet wist, is dat ze niet alleen haar lot zou veranderen, maar ook het lot van duizenden anderen. “Ik dacht dat ik een briefje terug ging krijgen en dat mijn kind het mijne zou worden, maar niet dat de impact zo groot zou zijn.”

Marckx v. Belgium is een ode aan de burger die op zijn strepen staat en daarmee het lot van honderden anderen verandert.

Marckx v. Belgium, de naam van de zaak, is een ode. Een ode aan de burger die op zijn strepen staat en daarmee het lot van honderden anderen verandert. Een ode aan al wie gelooft dat rechtvaardigheidsgevoel, pen en papier genoeg zijn om geschiedenis te schrijven.

Aan stoppen met zichzelf zijn en rustig in de zetel televisie gaan kijken denkt Paula nog lang niet. “Je moet het maar eens proberen altijd in de zetel zitten, da’s niet zo plezant hoor!”

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen