Monogamie

Zijn we gemaakt om monogaam te zijn?

Charlie Magazine en het Nieuwsblad Magazine onderzoeken monogamie in Vlaanderen

Zijn we gemaakt om monogaam te zijn?

Is het haalbaar om monogaam te zijn? Is exclusiviteit een voorwaarde voor een goede relatie, of verkies jij een andere soort van relatie? Het Nieuwsblad Magazine en Charlie Magazine bundelen hun krachten in een onderzoek naar hoe wij met monogamie omgaan in Vlaanderen.

Een monogame relatie is bij ons de norm: zo goed als alle romantische films eindigen met and they lived happily ever after. Maar wat gebeurt er wanneer de hoofdpersonages een beetje uitgekeken raken op elkaar of op een ander verliefd worden? Is de mens wel gemaakt om zijn hele leven door te brengen met dezelfde partner? Is seriële monogamie misschien een oplossing? Of fantaseren we stiekem allemaal wel eens over iemand anders en is dat ook helemaal niet erg?

Relaties Anno Nu

Redactrice Selma werkt momenteel aan een onderzoeksreeks over nieuwe relatievormen: “Toen ik begon aan mijn reeks Relaties Anno Nu, vroeg ik lezers over welk onderwerp zij zouden willen lezen. De meeste reacties die ik kreeg gingen over monogamie, en dat is niet verwonderlijk. De helft van de huwelijken strandt en relaties hebben een kortere levensduur. Seriële monogamie wordt gebruikelijker: je bent monogaam binnen een relatie, maar hebt wel meerdere relaties achter elkaar.

“Hoeveel vrijheid kun en wil je elkaar gunnen?”

Zulke ontwikkelingen zetten mensen aan het denken over hoe ze toch een langdurige relatie aan kunnen gaan in een snelle maatschappij, waarin het soms net zo gemakkelijk lijkt om van lief te ruilen als van tandenborstel. Het roept vragen op zoals: betekent het dat er iets mis is met je relatie als jij of je partner gevoelens ontwikkelt voor een ander? Moet je een relatie dan beëindigen, of kun je er ook anders mee omgaan? Hoeveel vrijheid kun en wil je elkaar gunnen? Er is een heel speelveld tussen strikt monogaam en polyamoureus, en zonder een oordeel te vellen over wat wel of niet werkt, vind ik het interessant om te ontdekken hoe mensen vormgeven aan hun relaties. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de resultaten van het onderzoek.”

Gaat monogamie enkel over seks?

Huisseksuoloog Wim Slabbinck wijdde in zijn boek ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’ het laatste – en belangrijkste – hoofdstuk aan monogamie. “Wij kozen voor het systeem van de (seriële) monogamie. Of liever: zo doen we het meestal. Het is belangrijk om daar over na te denken. Een ingeburgerd concept als monogamie heeft namelijk een enorme impact op je leven. Het bepaalt met wie je zal samenwonen, reizen, bouwen, vrijen en zoveel meer. Monogamie is dus veel meer dan seks.

“We willen wel monogaam zijn, maar vragen ons af of we het kunnen.”

Maar is het een realistisch ideaal? In Vlaanderen hebben alle gehuwde koppels samen, van wie sommigen al dertig of veertig jaar getrouwd zijn en anderen nog maar pas, vandaag een kans op drie om te scheiden. Voor heel België is die kans hoger: een op twee. Dat is niet min én dat brengt jongeren in de war: zes op de tien Nederlandse jongeren stellen zich vandaag vragen bij monogamie. Tegelijkertijd koestert driekwart van hen de hoop op liefde voor het leven. We willen het dus vaak wel, maar vragen ons af of we het kunnen. Net daarom is het zinvol om te peilen naar de staat van de liefde. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek. Want de manier waarop we samenleven heeft een enorme impact op ons geluk en onze gezondheid.”

Het Grote Monogamie onderzoek bestaat uit twee luiken: met iVox bevragen we een representatief panel van 1.000 Vlamingen over hoe zij monogamie en andere relatievormen beleven. Het onderzoek is inmiddels afgesloten.

Tegelijk nodigen we iedereen uit om op ons platform www.kissandtell.blog volledig anoniem en zonder schroom te vertellen over jouw ervaringen met monogamie en met andere relatievormen. Een selectie van de meest eerlijke en mooiste getuigenissen zal gepubliceerd worden in Het Nieuwsblad Magazine en op Charlie Magazine.

 

Beeld: Kris De Smedt en Erik Vernieuwe
Lees ook: Wat non-monogamie ons leert over relaties

Schrijf je reactie

8 reacties
 • Silvia says:

  My two cents: we zijn niet gemaakt om monogaam te zijn… maar ook niet om non-monogaam te zijn. Verlangen naar stabiliteit en exclusiviteit zal altijd botsen met verlangen naar spanning, nieuwigheid en meer; in meer of mindere mate, afhankelijk van je persoonlijkheid. We zijn voor geen enkel doel ‘gemaakt’.

 • Heleen Debruyne says:

  En beide experten hebben in de media al laten merken niet te geloven in non-monogamie… dat zet te denken over hun vraagstelling.

  • Dag Heleen,

   ik zal vanuit Charlie samen met onze huisseksuoloog Wim Slabbinck artikels schrijven n.a.v. dit onderzoek. Wim wijdde in zijn meest recente boek een heel hoofdstuk aan waarom we monogamie niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. En ikzelf geloof alvast wel dat non-monogamie kan werken 🙂

   Groetjes,
   Selma

 • Heleen Debruyne says:

  Mooi initiatief! Alleen zijn de vragen wel erg sturend. Is er tijdens het opstellen gepraat met mensen die kiezen voor een niet-monogaam leven?

  • Charlie says:

   Hallo Heleen, de vragen zijn opgesteld door de huisseksuoloog en relatiedeskundige van Het Nieuwsblad Magazine, Alexander Witpas en Rika Ponnet, en daarna voorgelegd aan onze experts. We ons best hebben gedaan om het zo poly-vriendelijk te maken als mogelijk binnen de gegeven kaders. Op de Kiss and Tell pagina (www.kissandtell.blog) hebben mensen de ruimte om zonder restricties hun verhaal te vertellen. Hun getuigenissen nemen we mee in de resultaten van het onderzoek. De komende weken zullen we in onze artikels nog dieper ingaan op alle mogelijke relatievormen.

   • Heleen Debruyne says:

    Ik vind het bijvoorbeeld raar wat de keuze-opties zijn bij het thema ‘bedrog’: als je in een niet gesloten relatie zit, kon je daar niets toepasselijks aanduiden. Of suggesties als ‘de mens is genetisch niet gemaakt om..’, zijn èrg sturend.

   • Marion says:

    Hey Charliemag,

    dit is een super initiatief, ik vind het tof dat jullie met alternatieve relatievormen bezig zijn en met Het Nieuwsblad samenwerken en zo een breed publiek bereiken. Ik vond het ook grappig dat jullie barbies in de foto gebruiken, mijn barbies waren vroeger ook nooit monogaam 😉

    Maar net zoals Heleen heb ik enkele opmerkingen over de formulering van de vraagstelling. Er waren verschillende vragen die ik niet kon beantwoorden, omdat de antwoorden van een negatieve invulling van polyamorie uitgaan, zoals polyamorie= ontrouw, polyamorie= uw partner saai vinden, polyamorie= seksueel gefrustreerd zijn. Voor mij missen er antwoordmogelijkheden die aantonen dat polyamorie een weloverwogen, bewuste keuze is die je leven kan verrijken. Poly zijn wordt vaak ook gedestilleerd tot “seks met anderen hebben”; dat is echter niet de enige invulling. Als een persoon met meerdere partners waren er vragen tussen die ik niet helemaal juist kon beantwoorden omdat er naar “je huidige partner/ je ex-partner” gevraagd wordt en niet naar “partners” in pluraal. Die vraagstelling gaat er dus van uit dat je deel uitmaakt(e) van een traditioneel koppel. In een onderzoek naar polyamorie zou ik het fijn vinden om hier een stap verder te gaan en de antwoordmogelijkheden open trekken.
    Voor personen die er van overtuigd zijn dat monogamie de beste relatievorm is, kunnen dergelijke vragen suggereren dat monogamie ook effectief de beste en meest wenselijke relatievorm is, en dat alle andere vormen niet normaal zijn. Voor poly’s kan het dan weer pijnlijk zijn om te lezen dat hun keuze van relatie vaak gereduceerd wordt tot ontrouw en maar niet genoeg kunnen krijgen.
    Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om alle mogelijke factoren te includeren in een enquete, maar ik wou toch even deze feedback meegeven.

    Ik ben alvast benieuwd naar de artikels rond het onderzoek en zou het enorm waarderen als jullie ook deze opmerkingen opnemen in jullie berichtgeving.

    Groetjes,
    Marion

   • Dag Marion,

    Bedankt voor je bericht. Wim (Charlie’s seksuoloog) en ik zullen je feedback terugkoppelen naar de andere experten. En zullen ook rekening houden met je opmerkingen bij het bespreken van de resultaten.

    Fijne dag nog,

    Selma

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen