Fotografe Sarah en redactrice Mari brengen de boeren van de toekomst in beeld. Jonge mensen die in een vorig leven kunstenaar en huisarts waren, totdat ze hun hart verloren aan de biologische landbouw. Vandaag bloemenboerin Lies Couckuyt (29).
Met biologische groenten en fruit zijn we ondertussen al vertrouwd. Maar ook bij bloemen is het belangrijk om eens stil te staan bij de manier waarop ze geteeld worden. Veel van onze bloemen komen uit landen in het Zuiden waar de arbeidsomstandigheden schrijnend zijn. Lies Couckuyt is pionier in Vlaanderen op het vlak van biobloemen met haar bedrijfje Fleur-Couleur.
Was je altijd al aan het boeren?
“Ik heb biologie gestudeerd en toen ik afstudeerde wist ik dat ik nooit in die academische wereld terecht wilde komen. Ik wilde echt iets met landbouw doen, zelf boeren of in een omkaderende functie. Daarvoor wilde ik eerst weten wat het is om in de landbouw te staan. Ik heb toen een tijdje op verschillende biogroenteboerderijen gewerkt in het Pajottenland, later op een koeienboerderij. Ik kon daarna halftijds aan de slag bij Landwijzer vzw, het opleidingscentrum voor de biologische landbouw, en ben halftijds zelf beginnen boeren.”
“Ik breng de geoogste bloemen naar verschillende winkels, waaronder eentje die boeketjes levert met de fiets.”
Hoe ben jij op het idee gekomen om biobloemen te telen?
“Ik kweekte samen met vrienden biologische groenten op een veld en als experimentje ben ik begonnen wat bloemen te zaaien. Ik had eigenlijk veel meer feeling met bloemen dan met groenten. In Vlaanderen was er toen nog maar één bedrijf dat ook professioneel biobloemen teelt. Veel leermogelijkheden waren er dus niet toen ik begon met biobloemen. Ik heb veel zelf moeten leren. In Engeland zijn er veel meer biologische telers en sommigen van hen hebben gelukkig ook boeken geschreven waaruit ik kon bijleren. Ik heb uiteindelijk drie jaar geëxperimenteerd om voordat de stap zette om mijn eigen bedrijf op te starten.”
Hoe werkt jouw bedrijf?
“Ik teel snijbloemen op het veld van de zelfplukboerderij ’t Schaaphof in Landegem. Ik breng de geoogste bloemen naar verschillende winkels waar ik mee samenwerk, waaronder Blommm in Gent, die dan boeketjes maken en ze bij mensen thuis leveren met de fiets. Minder milieubelastend kan het niet worden. Je vindt mijn bloemen bijvoorbeeld ook in de overdekte Lousbergmarkt in Gent. Ik heb bloemen van mei tot november, tot het begint te vriezen. In de winter ligt het stil, dan moet ik de administratie doen en een teeltplan opstellen voor volgend jaar. Daar zit een heel systeem achter, dus je moet er wel je hoofd bijhouden.”
“Als we geïmporteerde bloemen kopen, nemen we indirect water af in landen waar water schaars is.”
Waarom moeten we biobloemen kopen?
“Veel bloemen die je in de winkels koopt zijn heel vervuilend omdat ze ofwel in verwarmde serres geteeld worden – wat veel energie kost – ofwel geïmporteerd worden uit landen als Kenia en Ecuador. Veel plantages zijn naar het Zuiden verhuisd vanwege het ideale klimaat en goedkope arbeidskrachten. Dit is niet alleen voor het milieu problematisch: de bloemen waar wij zo van genieten worden vaak onder schrijnende arbeidsomstandigheden geteeld. De arbeiders krijgen lage lonen uitgekeerd en het gebruik van pesticiden heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Daar komt nog eens bij dat er in die landen al heel weinig water beschikbaar is en wij eigenlijk indirect een deel van hun water afnemen via de bloemen die daar water krijgen en dan naar hier getransporteerd worden.”
Hoe komt het dat biobloemen nog niet zo bekend zijn?
“Iedereen is mee met biologische groenten en fruit, maar als het over biologische bloemen gaat vallen mensen vaak uit de lucht, want ‘je eet dat toch niet op, waarom moet dat dan biologisch zijn?’ Wij gebruiken geen pesticiden of kunstmest en we verkopen de bloemen lokaal. We produceren dus minder Co2 en streven er ook naar een eerlijk loon te verdienen. Door ook bloemen lokaal en biologisch te kopen draag je dus wel degelijk een steentje bij aan het milieu en het voorkomen van uitbuiting. Ik merk dat er steeds meer aandacht is voor biobloemen, dit jaar zijn er ook weer twee biologische telers bijgekomen in België. Daar ben ik blij om, want biologische bloemen zijn niet alleen mijn passie – ze kunnen de wereld echt een klein beetje beter maken.”
Schrijf je reactie