Interview

“Liefde is gelukkig nog geen exacte wetenschap”

Seksuoloog Wim Slabbinck over Blind Getrouwd

“Liefde is gelukkig nog geen exacte wetenschap”

 In ‘Blind Getrouwd’ op VTM geven vijf koppels elkaar het ‘ja’-woord. En dat luttele minuten nadat ze elkaar voor het eerst zagen. De tien deelnemers legden hun vertrouwen in vijf experts om hen op wetenschappelijk verantwoorde manier aan hun soulmate te koppelen. Charlies’ huisseksuoloog Wim Slabbinck (op de redactie bekend als ‘Wimforlife’ en ‘Wixter’, op Twitter bekend als ‘Wimenizer’) vervoegde dit seizoen het team van experts.

 

Het programma heeft jou gecontacteerd om te vragen of je als expert wilde meedoen. Was je meteen overtuigd?
“Ik had het tweede seizoen gezien dus ik kende het programma. Wat me daarbij opviel, was dat men heel veel respect heeft voor de kandidaten. Dat vond ik natuurlijk belangrijk. Ik vond het ook een interessant concept. Ik zie een enorme paradox in onze westerse samenleving: wij gaan ervanuit dat we de meest rationele cultuur zijn, de kinderen van Descartes. Wij denken, dus wij zijn. Maar net bij partnerkeuze moeten we verliefd zijn, moet het vanuit de buik komen. Andere culturen, die wij als minder rationeel bestempelen, springen veel rationeler om met partnerkeuze. Ik vind het merkwaardig dat wij daar soms een beetje op neerkijken. Wij denken dat een verstandhuwelijk nooit werkt. Kan dat voor 100% werken? Natuurlijk niet. Laat ons daar ook blij om zijn, dat de liefde niet volledig maakbaar is. Maar het is wel zinvol om je partnerkeuze ook te laten afhangen van rationele factoren. Blind Getrouwd nuanceert dat beeld van liefde.”

Het selecteren van de partners was een lang proces. Wat was jouw aandeel daarin?
“Ik was daar vanaf het begin bij betrokken. Er waren 3.600 inschrijvingen, dus er waren verschillende rondes. Eerst vielen mensen die niet goed in het programma pasten af, op basis van een aantal parameters. Mensen jonger dan 25 vonden we bijvoorbeeld te jong. We screenden de kandidaten op verschillende vlakken en lieten hen een hele batterij tests invullen. Daarna keken alle experten vanuit hun expertise naar hen. Ik focuste vooral op relatiegeschiedenis. Daarbij was het niet alleen belangrijk om te kijken waarom iets niet werkte, maar vooral wat wél werkte.

“Laat ons blij zijn dat de liefde niet volledig maakbaar is.”

We stelden een profiel op van wat voor partner bij de kandidaten zou passen en daarna stelden alle experten zelf mogelijke matches samen. Die combineerden we dan met de resultaten van Gert Martin Hald, dat is de man die dit concept vanuit de wetenschappelijke kant heeft opgestart. Hij maakt een analyse van de gegevens uit de verschillende testen en ontwikkelt zo een grafiek waaruit hij kan opmaken welke matches interessant zouden zijn. Het fijne daaraan is dat die vaak overeenkwamen met matches die wij ook gemaakt hadden. Daarna gingen we met z’n allen in overleg: wie zou een goed koppel zijn, wat zijn eventueel hun valkuilen en hoe kunnen we hen daarin begeleiden? En dan stelden we de koppels samen.”

Als seksuoloog vind je seks natuurlijk heel belangrijk in een relatie. Is het wel een goed idee om te trouwen met iemand waar je nog nooit seks mee hebt gehad?
(lacht) “Da’s een heel goede vraag. Daar is geen eenduidig antwoord op. Over het algemeen, los van Blind Getrouwd, is dat niet zo’n goed idee. Seks is een belangrijk deel van een relatie, zeker de eerste jaren. In het Blind Getrouwd concept zelf maakt het ons niet zo veel uit of die mensen binnen die vijf weken seks hebben of niet. Vanuit ons standpunt bekeken, zijn we daar wel voorstander van. Want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat seks de aantrekking en lustgevoelens tussen mensen verhoogt. En dus ook de verbinding met elkaar. Maar als iemand daar nog niet klaar voor is, om welke reden dan ook, is het aan ons om dat te respecteren. We gaan dat uiteraard nooit pushen, dat zou een beetje de wereld op z’n kop zijn. Seks is belangrijk in een relatie, maar daarom niet noodzakelijk.”

“Seks is belangrijk in een relatie, maar daarom niet noodzakelijk.”

Als het op seksueel vlak niet klikt tussen de koppels, hoe los je dat dan op?
“Dat is niet zo evident. Je gaat net als in therapie zoeken naar de vlakken waarop het wel goed gaat. In het kader van Blind Getrouwd kan je gaan focussen op oefeningen om verbinding te vinden bij elkaar. We weten uit onderzoek dat mensen die elkaar meer aanraken, zich meer hechten aan elkaar. Dus dan kunnen we oefeningen doen waarmee we de verhoging van intimiteit opstarten. Bijvoorbeeld: kijk elkaar enkele minuten in de ogen, geef elkaar een lange knuffel. Die oefeningen gaan niet zozeer naar het seksuele maar kunnen wel de verbinding tussen twee mensen verhogen. Werkt dat daarom altijd? Nee. Liefde is gelukkig nog geen exacte wetenschap en laat ons hopen dat dat nooit helemaal zo wordt. Dan zou de fun er wel een beetje af zijn.”

Foto: VTM

Als ik zelf wetenschappelijk verantwoord wil daten, waar moet ik dan zeker op letten in een partner?
“Dat hangt af van wat je zelf belangrijk vindt in het leven. Je moet goed analyseren wat je waarden zijn, waar je voor staat. En je moet kijken naar je vorige relaties. Hoe was ik toen, wat leid ik daaruit af over mezelf? Maar het belangrijkste om een relatie te doen slagen, is altijd engagement. In welke mate ben je nu klaar voor een relatie en in welke mate is je partner daar klaar voor? De essentie van een langdurige relatie is dat je denkt: ik heb mijn keuze gemaakt en ik ga er ook voor. En ik zal me volledig inzetten om dat te doen slagen.”

Ten slotte: zou je zelf meedoen aan het programma?
“Ik ben zelf niet getrouwd maar wel al zeven jaar samen, dus dat is niet echt aan de orde. Moest ik nu nog geen partner hebben, dan zou ik misschien wel relatiebemiddeling overwegen, of naar een coach gaan om te kijken wat er speelt. Al wil ik niet trouwen. Dat wil niet zeggen dat ik iets tegen het huwelijk heb, ik vind dat mensen dat best zelf beslissen.”

Kan je niet genoeg krijgen van Wim? Je ziet hem maandag 29 januari om 20u35 in Blind Getrouwd op vtm.

Wim strijdt voor seksuele emancipatie, het recht op seks en betere seksuele en relationele educatie, voor ons allemaal. Op Charlie schrijft Wim regelmatig over zijn stokpaardjes en via Studio Charlie kun je hem boeken als spreker.

Schrijf je reactie

Charlotte Wollaert is freelance journalist en eindredacteur. Als achtjarige schreef ze haar eerste fictieboek en sindsdien heeft de schrijfmicrobe haar niet meer losgelaten. Haar hobby’s zijn kippen knuffelen, bankhangen, dt-fouten de wereld uithelpen en stevig lachen om haar eigen moppen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen