Reeks

Mannen & hun heldinnen

Julian May maakte van Anton een schrijver

Mannen & hun heldinnen

Van een meisje dat tussen reuzenkonijnen leefde tot de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Elke week vraagt Charlie aan een andere man: wie is jouw vrouwelijke rolmodel?

antonAnton Voloshin, 32, schrijver.

Wie is jouw vrouwelijke rolmodel?
“Julian May, een Amerikaanse sciencefiction- en fantasy-schrijfster, geboren in 1931.”

Wat maakt haar zo speciaal?
“Hoewel sciencefiction nog steeds een mannendomein is, heeft May deze wereld toegankelijker gemaakt voor vrouwen. Ze was één van de eerste vrouwen die sciencefiction publiceerde in gezaghebbende magazines. Bovendien was ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de World Science Fiction Convention in 1952.”

“Ze gaf vrouwen ook een gezicht in het fantasygenre: ze was co-auteur van een reeks die bijna enkel vrouwelijke hoofdpersonages had. Zelfs in de jaren ’90 baarde dat nog opzien. Deze kranige grand dame bleef trouwens schrijven tot 2006.”

Hoe kwam je op het spoor van deze heldin?
“Mijn doopmeter en haar man hadden een uitgebreide boekenkast waar ik als jonge tiener in mocht snuisteren. Op goed geluk begon ik in haar roman Interventie omdat de mooie uitgave met gouden letters me zo aansprak. Ik was onmiddellijk verkocht. In de jaren ’90 ging ik elke week koortsachtig op zoek in de lokale bibliotheek om te zien of haar nieuwe boek er al was.”

May speelde zeker een rol in mijn beslissing om van m’n hoofdpersonages zelf geen stereotypen of machohelden te maken.

Hoe heeft zij jou geïnspireerd?
“Julian May was een van de voornaamste inspiratiebronnen om zelf te schrijven. Haar ideeën over psychologie en evolutie vind ik boeiend. Haar sympathie ligt vaak bij outsiders: Quebecqois, Schotten, weeskinderen, indianen en buitenaardsen (door haar op een mooie manier ‘exoten’ genoemd). May speelde zeker een rol in mijn beslissing om van m’n hoofdpersonages zelf geen stereotypen of machohelden te maken. Grappig genoeg wist ik jarenlang niet eens dat Julian May een vrouw was, en dat veranderde mijn idee over de archetypische sciencefictionschrijver als man.”

Wat moet iedereen absoluut over haar weten?
“May breekt vaak een lans voor geweldloos verzet, en toont in haar literatuur meer dan de meeste sciencefictionschrijvers hoe ‘slechteriken’ niet boosaardig geboren worden. Ze worden slechte mensen door verwaarlozing, misbruik… In haar werk vind je een genuanceerde cast aan personages met complexe relaties. Seksuele taboes worden op een nuchtere manier onder de loep genomen. Het was dankzij May dat ik voor het eerst ook getroffen werd door hoe traumatiserend een verkrachting van een man door een vrouw zou kunnen zijn.”

Lees de hele reek Mannen & hun Heldinnen hier.

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen