The Dreamers

“Is dat klef? Dromen van content zijn met jezelf?”

Joris Hessels (37), acteur en televisiemaker, Gent

“Is dat klef? Dromen van content zijn met jezelf?”

“Waar droom jij van?” Met deze vraag trekken fotograaf Greetje Van Buggenhout en journalist Thalisa Devos van mens tot mens. Het resultaat? Een reeks openhartige en rake portretten.

Joris Hessels (37), papa van Oscar (6) is theater- en televisiemaker en kennen we van Radio Gaga, Iedereen Beroemd en theaterproducties bij onder meer Compagnie Cecilia. Joris schippert tussen licht en donker. Hij toucheert en zalft. Aan een sneltempo.

Joris laat in zijn ziel kijken. En niet zo’n beetje. Die is kwetsbaar. Maar zo schoon. Het is het geheim achter zijn succes. Dat werd afgelopen jaar bevestigd na drie seizoenen van Radio Gaga. Het televisieprogramma waarin hij mensen even moeiteloos hun levensverhaal laat vertellen alsof ze een brood bestellen. In zowat elk eindejaarslijstje werden het programma en zijn presentators gelauwerd met een top drie-plaats. “Ik ben een goede luisteraar. En maïzena. Een middel dat mensen verbindt.” De man heeft zelfkennis. Het gevolg van een diepgaande en constante zelfreflectie.

Zijn droom formuleert hij schijnbaar achteloos. “Samen met mijn therapeut wil ik, binnen afzienbare tijd, naar een innerlijke rust toe werken. Een rust die ik mezelf wil gunnen om positief uit te stralen naar anderen toe. Ik zou graag zo dicht mogelijk bij mezelf komen. Ik heb last van de onrust, terwijl het ook net dat is wat mij in beweging zet. Is dat klef? Dromen van content zijn met jezelf? Het is een zoektocht. Eentje waar velen mee worstelen, maar ik kan ervan genieten wanneer ik dat zoekende waarneem bij anderen. We zouden allemaal wat meer moeten durven zeggen: ‘ik weet het niet’.”

“Traagheid is het kernwoord. Iets wat we vandaag ontbreken. Net zoals oprechtheid.”

Momenteel werkt hij aan een programma waarin mensen een jaar lang gevolgd worden. “Traagheid is het kernwoord. Iets wat we vandaag ontbreken. Net zoals oprechtheid. In de fictie en de non-fictie. Op televisie en in het leven daarbuiten. Eigenlijk zou ik de wereld –en daarmee het televisielandschap- graag een beetje op zijn kop zetten. En een beetje zottigheid injecteren.”

Hij begint nu pas een beetje te beseffen wat hij met Radio Gaga gemaakt heeft en wat het heeft losgemaakt. “Ik ga nooit meer iets meemaken van die orde. Ik moet mezelf bijna verplichten daarvan te genieten.” In zijn Gaga-caravan kruipen is iets anders dan op de bühne. “Ik hoef niets te pretenderen bij Radio Gaga, dat is makkelijker. Dompi (Dominique Van Malder, zijn co-presentator bij Radio Gaga, red.) is mijn beste vriend. Hij geeft me zekerheid. Zonder hem schijt ik in mijn broek. “Ik hou heel erg van fictie maken, maar het lukt me niet zo goed. Ik vrees dat ik niet zo’n goede acteur ben. Fictie gaat voor mij gepaard met veel teleurstelling en onzekerheid. Ik heb last van het voldoen aan verwachtingen, van perfectionisme, alle balletjes in de lucht te willen houden en iedereen te willen behagen.”

Maar zoals het een maker, een acteur en een dromer betaamt zijn de fictie en non-fictie onlosmakelijk met elkaar verweven. Dus werkt hij momenteel, samen met Charlotte Vandermeersch, aan een theaterversie van Johan Harstads ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?’. Een ode aan de kwetsbaarheid van de mens. Geen toeval.

The Dreamers is een online interview- en fotomagazine over mensen en hun dromen, opgericht door fotograaf Greetje Van Buggenhout en journalist Thalisa Devos. Met inspirerende, persoonlijke verhalen en analoog gemaakte foto’s van mensen over de hele wereld en van diverse creatieve en culturele achtergronden. Met één rode draad: hun droom. Over een betere wereld, kunnen vliegen, omgaan met kwetsbaarheid, de kunsten of louter over zichzelf te kunnen zijn. Volg hen op Facebook & Instagram

Schrijf je reactie

The Dreamers is een online interview- en fotomagazine over mensen en hun dromen, opgericht door fotograaf Greetje Van Buggenhout en journalist Thalisa Devos. Met inspirerende, persoonlijke verhalen en analoog gemaakte foto’s van mensen over de hele wereld en van diverse creatieve en culturele achtergronden. Met één rode draad: hun droom. Over een betere wereld, kunnen vliegen, omgaan met kwetsbaarheid, de kunsten of louter over zichzelf te kunnen zijn.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen