Reeks

Mannen & hun heldinnen

Aaron kijkt op naar Alice in Wonderland

Mannen & hun heldinnen

Van een meisje dat tussen reuzenkonijnen leefde tot de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Elke week vraagt Charlie aan een andere man: wie is jouw vrouwelijke rolmodel?

aaron2Aaron is 27 en Nationaal voorzitter van Jongsocialisten Vzw.

Wie is jouw vrouwelijke rolmodel?
“Er zijn teveel vrouwen om op te noemen en trots op te zijn. Daarom kies ik voor een sprookjesfiguur. Alice. Ja, die Alice die op avontuur gaat in Wonderland.”

Wat maakt haar zo speciaal?
Alice durft dromen en heeft een ongelooflijke fantasie. In de tijd dat dit boek geschreven werd (1863) gaf ze ook een ferme stamp tegen de schenen van de heersende moraliteit. En ze is niet bang van avontuur.”

Kan Alice vandaag nog een rol van belang spelen?
“Absoluut! Ik vind dat onze samenleving meer dan ooit behoefte heeft aan haar creatieve lef. Om ons systeem te herdenken, om huidige én toekomstige maatschappelijke problemen aan te kunnen. En niets is een betere bron van creativiteit dan fantasie. Daarnaast is er haar durf. Haar durf om te dromen maar ook het lef waarmee ze avonturen aangaat. Zo zou het leven moeten zijn. Met de mensen die je tegenkomt avonturen beleven. Toevallige ontmoetingen kunnen heel wat teweeg brengen.”

Onze samenleving heeft behoefte aan Alice haar creatieve lef. Niets is een betere bron van creativiteit dan fantasie.

Hoe kwam je op het spoor van deze heldin?
“Al van kleins af aan was ik grote fan van sprookjes. Alice in Wonderland is zo’n sprookje met méér, met heel wat intrigerende beelden, altijd dat tikkeltje anders. Toegegeven: na de eerste keer de film te hebben gezien heb ik weken nachtmerries gehad over hoofden onder stolpen.”

Hoe heeft ze je geïnspireerd?
“Net als zij probeer ik in dit leven op avontuur te gaan met nieuwe mensen, me niet af te sluiten voor nieuwe ontmoetingen. Ik probeer weg te dromen uit de realiteit, mijn fantasie los te laten. Hoe moeilijk of onhaalbaar iets ook lijkt, er is altijd wel een uitleg of een oplossing. Ik lees bijvoorbeeld een idee of een concept, en vaak is de eerste gedachte: ‘ai moeilijk’. Dan duurt het soms even, maar uiteindelijk lukt het meestal om de blokkerende gedachten te bannen.”

Heb je als aflsuiter nog een leuk weetje over haar?
“Lewis Caroll schreef dit boek op vraag van Alice Liddell. Alice Liddell is het meisje aan wie hij de allereerste versie van het verhaal vertelde en ze herkende zichzelf er zo hard in dat ze wilde dat het een boek zou worden.”

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen