Reeks

Mannen & hun heldinnen

Max wil even hard gaan als Michèle Mouton

Mannen & hun heldinnen

Van een meisje dat tussen reuzenkonijnen leefde tot de eerste vrouwelijke computerprogrammeur. Elke week vraagt Charlie aan een andere man: wie is jouw vrouwelijke rolmodel?

maxMax Icardi, 38, personal trainer

Wie is jouw vrouwelijke rolmodel?
“Michèle Mouton, een Frans voormalig rallyrijdster, geboren in 1951.”

Wat maakt deze dame zo speciaal?
“Mouton had een passie voor skiën en dans. Al in haar kinderjaren was het duidelijk dat ze een uitstekende atlete zou worden. Maar het lot besliste anders voor deze Française: ze werd een succesvol autocoureur. In de jaren ’80 positioneerde Mouton zich als een van de dominante krachten in dat Wereldkampioenschap. Ze voerde de top van de angstaanjagende Groep B aan. Het beeld dat mensen hadden van vrouwen in de autosport zou nooit meer hetzelfde zijn.

Hoe kwam je op het spoor van deze heldin?
“Vanaf het moment dat ik mijn rijbewijs kreeg werd ik actief in de wereld van auto- en motorraces. Als je het over de jaren ’80 en rally’s hebt, kan je niet om de naam Michèle Mouton heen. Het feit dat ze een snelle, onverschrokken coureur was en er ook nog eens helemaal niet slecht uitzag, wekte mijn nieuwsgierigheid.”

Michèle Mouton weigerde als feministe bestempeld te worden want daarmee zou ze impliciet accepteren dat vrouwen iets te bewijzen hebben.

Hoe heeft zij jou geïnspireerd?
“Mouton maakte van bij het begin duidelijk dat ze niet gezien wilde worden als een ‘snelle vrouwelijke coureur’, maar simpelweg als een ‘snelle coureur’. Ze weigerde als feministe bestempeld te worden want daarmee zou ze impliciet accepteren dat vrouwen iets te bewijzen hebben. Ze wilde enkel beoordeeld worden op haar skills als coureur.
Ik werk ook in een wereld die gedomineerd wordt door mannen, ik ben Personal Trainer. Ik apprecieer het als vrouwelijke collega’s gewaardeerd willen worden om hun kwaliteiten en geen discriminatie dulden in de trant van: ‘Ze is een goede trainer…. voor een vrouw.’”

Wat is haar grootste verdienste volgens jou?
“Tijdens het seizoen van 1982 leek Mouton lange tijd kans te maken om de eerste vrouwelijke winnaar van het World Rally Championship te worden. De beslissende race was de voorlaatste Rally van Ivoorkust. Met een sterke finish zou Mouton het kampioenschap gewonnen hebben. Het mocht niet zijn. Een crash haalde haar uit het kampioenschap. Sindsdien is het geen enkele andere vrouw gelukt om dichter bij de titel van het World Rally Championship te komen. Haar score was de hoogste ooit voor vrouwelijke coureurs in een kampioenschap op dat niveau.”

Lees de hele reeks hier.
Beeld: Wiki Commons

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen