Interview

Van electromecanicien naar pilote tot horeca uitbaatster

BAAS. Trotse eigenaar Dorothée over haar eigen zaak

Elke week maken we een portret van een vrouw die haar eigen zaak heeft opgestart. We vragen haar op de man af waarom ze de stap heeft gezet en hoe moeilijk het was. Vandaag gaan we op bezoek bij FORK, lunchadresje en winkel van Dorothée Vanbraekel. Foto’s Alice Elliott

Per toeval ontdekte ik vorige maand deze Brusselse parel in de buurt van de Dansaertstraat. Zelden was de ontvangst in een eetadresje/winkel zo hartelijk en legde de zaakvoerster met zo veel toewijding en enthousiasme de menukaart uit. Wat begint met een complimentje over haar leuke jumpsuit eindigt bij een gesprek over FORK, dat blijkbaar nog geen jaar bestaat en helemaal alleen door Dorothée werd opgestart. ‘Dat is iets voor Charlie!’ denk ik, en dus besluit ik haar te interviewen.

Hoe is Fork ontstaan?

“Voor Fork heb ik altijd in de luchtvaart gewerkt. Oorspronkelijk ben ik elektromecanicien van opleiding en heb ik eerst drie jaar als ingenieur gewerkt voor Sabena, waarna ik al werkend mijn licentie als piloot heb behaald. Vanaf dat moment heb ik gedurende tien jaar voor verschillende maatschappijen gevlogen waaronder Cargo en Netjets. Door de economische crisis en een aantal andere omstandigheden heb ik bij die laatste maatschappij ontslag moeten nemen, maar kon ik wel met een goede bonus naar huis. Ik heb nog gezocht naar andere maatschappijen om voor te vliegen, maar als alleenstaande moeder met co-ouderschap is het vrijwel onmogelijk om in Europa een goede job als piloot te vinden.

Ik heb toen lang nagedacht over wat ik juist wou gaan doen. Aangezien ik altijd al gepassioneerd ben geweest door koken en mode, wist ik al vrij snel dat het iets in die richting zou worden. Alleen, de modewereld is hard en je hebt er enorm veel concurrentie. Zelf gaan ontwerpen leek me dus niet echt een goed idee. Wel was ik al jaren fan van de tassen van Freitag. In Vlaanderen zijn er hier en daar winkels waar ze die tassen verkopen, maar in Brussel en Wallonië vind je ze echt bijna nergens. Omdat ik wist dat ik in Brussel dus niet te veel last zou hebben van concurrentie en ook origineel kon zijn, ben ik op het idee gekomen om een winkel met Freitag-tassen te combineren met een eetadresje. Een jaar lang noteerde ik al mijn ideeën in een Moleskine boekje, terwijl ik in tussentijd parttime verkoopster was bij Annemie Verbeke en stages deed in verschillende keukens. Op die manier heb ik tegelijkertijd ervaring opgedaan, aan mijn eigen project gewerkt én kon ik op het einde met zekerheid zeggen dat zowel koken als verkopen echt mijn ding was. Daarna ben ik pas echt aan een businessplan gaan werken, en 14 maanden later was FORK er. (lacht)”

Als piloot ben je het grootste deel van de tijd alleen, met FORK heb ik mijn creativiteit herontdekt en heb ik terug veel meer contact met mensen.

Eerst piloot, nu uitbaatster van een eigen eetadresje/winkel, een grotere carrièreswitch kan ik me haast niet voorstellen. Is dit nu wat je echt graag doet?

“Absoluut! Ik heb mijn creativiteit herontdekt en heb terug veel meer contact met mensen. Als piloot ben je het grootste deel van de tijd alleen, behalve tijdens het vliegen natuurlijk. We probeerden nochtans wel om zo vaak mogelijk met de crew samen te eten, maar als we ergens op een bestemming vrije tijd hadden dan ging iedereen gewoon zijn eigen weg. Achteraf gezien besef ik nu ook dat het beroep me gewoon echt veel te weinig voldoening gaf. Ik had iets nodig waarin ik mezelf kon bewijzen, wat ik als pilote niet kon, maar nu gelukkig wel. Ondanks dat het enorm druk is, er veel stress is en ik doodmoe ben, doe ik het echt enorm graag. Ik geloof ook echt in FORK! Alle begin is moeilijk, maar nu begint het eindelijk allemaal op gang te komen, en ik ben veel gelukkiger!”

Wat staat er op het menu?

“De vaste menukaart bestaat uit enkele vlees-, vis- of vegetarische gerechten en een aantal desserts. Daarnaast heb ik ook suggesties die ik minstens drie keer per week verander, en die bestaan uit quiches, belegde boterhammen, soepen en dessertjes. Voor mijn gerechten werk ik bijna altijd met lokale seizoensgroenten en -fruit, die ik haal op de vroegmarkt in Brussel. Die inkopen doe ik altijd zelf, al neemt het veel tijd in beslag. Ik vind het fijn om zelf de producten uit te kiezen die mij inspireren om die dag mee te koken. Zo beslis ik ter plaatse of de courgettes die ik koop voor een soep of voor een quiche zullen zijn. Het brood voor onze belegde boterhammen bak ik altijd zelf, en verder gebruik ik vooral veel ambachtelijke Italiaanse producten die je hier trouwens ook kan kopen. De producten waarmee we werken zijn van uitstekende kwaliteit, en dat wil ik absoluut zo houden.”

Vanwaar komt de naam FORK?

“Anderhalf jaar geleden ben ik verhuisd naar het centrum van Brussel. Ik was toen al bezig met mijn project, maar had nog geen naam of logo. Een van mijn buren was een grafische ontwerper. Nadat ik zijn werk had gezien was ik meteen overtuigd om met hem samen te werken. Al vrij snel kwam hij met de naam ‘FORK’, de perfecte naam want het klinkt kort, simpel en internationaal. Het woord FORK staat ook symbool voor twee soorten producten die hier worden verkocht: eten en duurzame gebruiksvoorwerpen (Foods & Goods). FORK verkoopt alleen maar dingen waar je echt iets aan hebt, zoals de tassen van Freitag.”

fork

Was het moeilijk om helemaal in je eentje je eigen zaak uit de grond te stampen?

“Om FORK op te kunnen starten had ik natuurlijk flink wat geld nodig. Ik had zelf al wel wat gespaard, maar moest toch ook veel lenen bij familie en vrienden. Ondanks dat ik een maximum zelf probeer te doen, heb ik wel echt personeel nodig en iemand aannemen kost nu eenmaal enorm veel geld. Verder moet ik zeggen dat ik flink wat steun heb gehad van een project van de stad Brussel, die mensen coachen bij het opstarten van een eigen zaak.”

Op de facebookpagina zag ik dat FORK regelmatig ook evenementen organiseert, kan je hier wat meer over vertellen?

“Ik heb al een Creative Sunday georganiseerd hier. Dan komen er drie meisjes langs die ieder hun specialiteit hebben: DIY’s, bloemen en koken. Op een namiddag deden we dus drie verschillende activiteiten Vorige keer was het thema ‘West Coast’ en heb ik een Californische orange cheesecake met ricotta en orange caramel gemaakt. Superlekker! Deze winter gaan we dat event waarschijnlijk nog eens herhalen. Verder komt er sinds kort iedere laatste donderdag van de maand een andere ‘Apero-DJ’ naar Fork, en kunnen mensen FORK afhuren voor privédiners: dat gaat dan van vrijgezellenavonden tot zakenmeetings.”
Moest FORK plots echt een gigantisch succes worden, dan is mijn grote droom om een tweede FORK te openen in Berlijn of Barcelona.

Hoe zie je Fork in de toekomst?

Ik wil FORK graag klein houden, want het is dat wat het juist zo sympathiek maakt. Het zou wel fijn zijn moest het hier permanent een beetje vol zitten. De bedoeling is ook dat FORK binnenkort vaker en langer open is, en dat je er kan komen brunchen op zondag. Ik hoop echt dat ik binnenkort meer mensen kan aannemen zodat we zeven dagen op zeven kunnen openen. Verder zijn er nog een paar kleine dingen die moeten gebeuren: zo is de gevel nog niet helemaal afgewerkt, moet de rolluik nog beschilderd worden met het logo en moet er nog een banner komen,… Moest FORK plots echt een gigantisch succes worden, dan is mijn grote droom om een tweede FORK te openen in Berlijn of Barcelona. Maar dat zijn dingen voor later, eerst zien dat het hier in Brussel lukt!

 

Meer info:
FORK Foods & Goods
Papenvest 13, 1000 Brussel
Facebook: facebook.com/ForkBrussels

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen