Column

Forever young? Nee, dank je

Waarom ouder worden leuker is dan je denkt

Forever young? Nee, dank je

Ik word dit jaar 38. Niet meer piepjong, maar ook nog niet stokoud. Eigenlijk best een goeie leeftijd. Toch word ik regelmatig aangespoord om zo jong mogelijk te blijven en mijn tekenen van ouderdom te verbergen. Dat komt natuurlijk door onze obsessie met jeugdigheid. Het is een boodschap die vooral naar vrouwen toe wordt gericht. De modellen op de covers van de damesbladen – zelfs die voor 40-plussers – zijn meestal nauwelijks ouder dan 25. In Hollywoodfilms wordt de rol van de vijftigjarige vrouw vaak gespeeld door een dertigjarige actrice, terwijl de mannelijke hoofdrolspeler losjes in de zestig is. En de waarde van de wereldwijde markt voor anti-agingproducten werd in 2015 geschat op 140,3 miljard dollar. Ik heb zelfs een shampoo die me elke ochtend aanmaant om toch maar niet ouder te worden.

Sorry shampoo, no can do!

Verouderen is het meest natuurlijke proces in elk levend organisme, maar het is vrouwen niet gegeven. Sorry dames, gewoon effe zo lang mogelijk inhouden. Want ouder worden is een no go.

Nu begrijp ik uiteraard wel dat een jong lichaam een plezier is om naar te kijken en een feest om zelf te bezitten. Ik denk met heimwee terug aan de dagen toen ik moeiteloos twee nachtjes na elkaar door feestte en overdag zonder problemen naar de les ging. Vandaag moet ik drie dagen recupereren van een feestje waarop ik al niet heel gek deed. En ook ik krijg soms een beetje stress van de gedachte dat mijn uiterlijk zal veranderen, daar moet ik niet flauw over doen. Ik bedoel, ik kom nu nog weg met mijn jongensachtige trekken maar misschien is het een kwestie van tijd voor die van tomboy in manwijf veranderen.

En toch. Je zal het elders niet vaak lezen of horen, maar buiten die kleine stressmomentjes is ouder worden eigenlijk best oké. Dit is waarom:

1. Je kan veel dingen beter dan vroeger

Oefening baart kunst, dat geldt voor fietsen, een nieuw computerprogramma en zelfs seks. In 2008 stelde schrijver Malcolm Gladwell dat een persoon 10.000 uur oefening nodig heeft om ergens in uit te blinken. Dat is ongeveer 90 minuten per dag over een periode van 20 jaar. Dat betekent dat ik nu een veel betere chauffeur, kok en zelfs bedpartner ben dan pakweg 20 jaar geleden. Dingen die me toen okselvijvers kostten van de stress, zoals achterwaarts inparkeren of klaarkomen, doe ik nu met het grootste gemak. Life really does get easier when you’re older.

2. Ik ken veel meer mensen

Langer op deze planeet rondwandelen betekent ook dat je meer mensen onderweg tegenkomt. De afgelopen 37 jaar heb ik enorm veel verschillende mensen ontmoet: boeiende ondernemers, vrolijke cafégangers, mensen met een warm hart, maar ook jaloerse mensen en bedriegers. Meer mensen kennen betekent ook meer mensenkennis ontwikkelen. Ik weet nu veel beter dan vroeger met welke mensen ik best wel en niet tijd doorbreng. Bovendien is veel mensen kennen altijd handig in je job, als je naar een feestje moet of als je op vakantie wil en geen hotel wil betalen. Investeer dus in mensen, niet in botox.

3. Mijn kinderen worden ouder

Deze wordt amper naar waarde geschat, maar staat wat mij betreft bovenaan de lijst. Want als je kinderen hebt, betekent ouder worden ook dat je kinderen ouder worden. En dat betekent kunnen uitslapen op zondag, want de kinderen kunnen zichzelf wassen, aankleden en voeden. Geheel te verkiezen boven poepluiers vervangen, driftbuien in de kiem smoren en maandenlang onderbroken nachten doorspartelen op een paar uurtjes slaap. Voor mij was de babyperiode even donker als de Middeleeuwen. Nu ben ik in de Renaissance beland; een gouden eeuw van boeiende gesprekken aan tafel en terug meer tijd voor jezelf.

Ik ben in de Renaissance beland; een gouden eeuw van meer tijd voor mezelf.

Heb je geen kinderen, dan nog is ouder worden een goeie zaak. Je vrienden en collega’s mét kinderen hebben immers weer terug tijd en energie om met jou op stap te gaan of simpelweg te luisteren naar je verhalen zonder dat ze elke drie minuten onderbroken worden door een jengelende peuter. So trust me, parents, things can only get better. 

4. Ik zit beter in mijn vel

Toen ik 20 was, had ik een moordlijf. Ik was ultraslank, had pronte borstjes en lang blond haar. Ik kwam geen aandacht tekort. Maar om een of andere reden was ik veel onzekerder dan ik nu ben. Mijn uiterlijk stond hartstikke centraal in hoe ik naar mezelf keek, wat betekende dat de kleinste puist of de geringste vetrol een heuse identiteitscrisis kon veroorzaken. Nu zit ik veel beter in mijn vel en besef ik dat mijn uiterlijk maar een van de vele aspecten is die mij mij maken. Schoonheid is relatief. Zo denken ongeveer alle vriendinnen van mijn leeftijd er ook over: ook al hangen onze borsten een paar centimeter lager dan vroeger en kan je hele wandelroutes afleggen op de striemen op onze buik en billen, we voelen ons prettiger in ons lijf dan 15 jaar geleden. Verstand komt met de jaren. Het was Carrie Fisher (The Force hebbe haar ziel) die zei: “Youth and beauty are not accomplishments, they’re temporary happy byproducts of time and/or DNA. Don’t hold your breath for either.”

5. Ik kan mijn wijsheid doorgeven

Op de redactie is mijn bijnaam ‘Bomma’. Een groot deel van mijn collega’s zijn immers frisse twintigers die qua leeftijd dichter bij mijn zoon staan dan bij mij. Ik vind het heerlijk om als ouwe taart over hun schouder mee te kijken naar de wereld, het houdt me jong van geest (ook al ben ik nu nog niet zo heel oud). Maar ik vind het ook fijn wanneer ze me om raad vragen en ik die effectief kan geven. Zo zijn de dingen die ik leerde door ervaring (zie nummer 1) niet alleen nuttig voor mezelf maar ook voor een boel andere mensen. Zelf heb ik ook enkele van de belangrijkste dingen in het leven geleerd van mensen die een pak ouder zijn dan ik en zo voor een deel mijn carrière hebben bepaald.

Schrijfster Ilse Ceulemans (48) omschrijft het zo: “Als je jong bent, en fris, en mooi, dan kijkt iedereen naar jou. Je vángt het licht. Het geheim van mooi ouder worden, is: zélf licht beginnen te geven. Door wat je hebt meegemaakt, weet je zoveel meer, over de liefde, over warmte, over echte vriendschap. Het is nu tijd om te verlichten. Om het licht te zíjn in plaats van erin te gaan staan.”

Laat je hoofd niet gek maken door anti-rimpelcrèmes en draag je tekenen van ouderdom met trots.

Al bij al is ouder worden dus gewoon een groot feest. Misschien niet met dansen op de tafel en kotsen in het toilet, maar wel met goeie vrienden, gesprekken die de volgende ochtend nog blijven hangen en vooral een comfortabel bed aan het eind van de avond.

Ik bekijk het zo: ik heb nog 20 heerlijke jaren voor de boeg tot mijn lichaam pas echt begint tegen te sputteren. In die tijd wil ik zo weinig mogelijk bezig zijn met me zorgen te maken over mijn uiterlijk. Daar heb ik in mijn jeugd al genoeg tijd mee verspild.

Laat dus je hoofd niet gek maken door anti-rimpelcrèmes en gephotoshopte modellen en draag je tekenen van ouderdom met trots. Want jong zijn is leuk, maar oud worden is nog veel leuker.

 

Foto: Istock

Schrijf je reactie

12 reacties
 • Taelemans Christine says:

  Nooit te oud om te leren, ik heb er lang naar uitgekeken.
  Intussen ben ik 62 en leer ik Engels , 4 uur per week, het derde jaar.
  En ben sinds een maand begonnen met zwemlessen.
  Nu kan ik dingen leren, waar ik vroeger niet de kans toe had, of door mijn job geen tijd had.
  Gewoon even vertellen,
  Tientje

 • Mercedes says:

  thanks! sinds ik mama ben geworden merk ik toch ook wel dat het niet meer is zoals het ooit was. 🙂

 • loes says:

  Dank je wel Jozefien voor dit artikel! Bijna 40 en met die 4 in aantocht ook wel een beetje bezig met die dingen… Maar ik begin stilaan de bocht te maken en je artikel helpt daarbij: who cares???

 • Agnes Molkens says:

  Een heerlijk stukje om te lezen en als 71 jarige kan ik veel beamen. Ouder worden is geen kunst dat gaat helemaal vanzelf , een natuurlijk proces , zoals je schrijft. De kunst is om ondanks, een soms sputterend lijf ,te blijven genieten en het ouder worden te aanvaarden als een geschenk . Oud mogen worden is beter dan jong moeten sterven. Maar of ik veel dingen beter kan dan vroeger ? Auto rijden kan ik nog altijd niet … mijn volwassen kinderen koken beter dan ikzelf ,zijn naar mijn idee betere ouders dan ikzelf was …MAAR Ik zit idd veel beter in mijn vel ! Ik ken veel mensen en heb een uitgebreide kennissenkring waarvan de beste als vrienden zijn overgebleven . Ik ben niet alleen grijzer maar ook wijzer geworden . Toch leer ik elke dag bij mede dank zij mijn kleinkinderen en veel tijd om te lezen en te luisteren. Het allerfijnste aan ouder zijn is dat je hebt geleerd dat je niet alles moet willen en niet alles moet hebben; Het leven moet niet meer vliegen het kan rustig fladderen !

  • frida says:

   de juiste filosofie…..
   en a apple a day keeps de docter away…

  • Jozefien Daelemans says:

   Dag Agnes, bedankt voor je reactie, erg fijn om te lezen! Zo veel wijsheid en eens een verademing om niet te moeten lezen dat oud worden iets is om continu bang voor te zijn. Veel gefladder gewenst en groeten aan die geweldige kleindochter van je 🙂

 • liese says:

  vooral dat deel van “je kinderen worden ouder” daar kijk ik zoooo hard naar uit, en ik weet dat ik het binnen 3 jaar (als ik 38 word) ook zal hebben. Zalig vooruitzicht!

 • Alice says:

  Tot je lijf begint tegen te sputteren, zoals je zelf schrijft…dan is de lol er wel af….

 • Nicky says:

  Geweldig, je vergelijking met de geschiedenis! Ik zit in de gotiek, een overgangsperiode zeg maar 🙂
  Ik ben intussen 40, en het klopt, er komt een soort rust over je heen….

 • Em says:

  Bedankt, you made my day 🙂
  (ook net 38)

 • Ann says:

  Hear, hear! Kan ik me helemaal in vinden (een collega 38-jarige ;-)).

 • Heerlijk. Ik vind het een prachtig stuk!

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen