Blikvoer

Forain, kaffers & boerinnen

Het leven van een foorkramer

Zaterdag start de Sinksenfoor in Antwerpen, die na 45 jaar op een andere plek staat dan op ‘het Zuid’. Fotografe Siska Vandecasteele dook in de wereld van de foorkramers en volgde anderhalf jaar lang lunaparkuitbater Johnnie (Jean), een forain van de achtste generatie. Een man die leeft voor zijn lunapark en zich geen leven kan voorstellen zonder. Al wie geboren is op de kermis en er weg gaat, komt terug. Een aantrekkingskracht die enkel een forain kan voelen stromen in zijn bloed.

Johnnie reist acht maanden per jaar van dorp tot stad. De maanden dat hij niet op een Belgisch marktplein staat, bereidt hij zich voor op zijn foorseizoen. Siska spendeerde heel wat tijd met hem na de kermisuren in zijn woonwagen, zijn huis of bij zijn moeder. Een intiem en soms bizar portret.

“Ik ben de schoonste man van Gent en omstreken. Jean Driessen. Dat staat er allemaal op? Is dat een dictafoon? Jean Driessen, geboren 28 december 1956, op den dag van de onschuldige kindjes. Bij de geboorte 3,650 kilo, 82 cm lang, maat van voeten 32, voilà.”

123456789101112

Siska Vandecasteele is freelance fotografe voor kranten en magazines. Eerder maakte ze al verhalen rond het conflictgebied in de Westelijke Jordaanoever, de handbestuiving in China, dertig zijn,… In het voorjaar van 2018 brengt ze haar boek over foorkramer Johnny Forain, kaffers & boerin uit. bestel boek: www.siskavandecasteele.be/forains

Schrijf je reactie

1 reactie
  • DE VOS LOUIS says:

    Beste,
    Ik vond het emailadres niet van fotografe Siska Vandecasteele (die voor charlie.be “Forain,Kaffers en boerinnen” deed en wil u daarom vragen of u haar deze mail wil bezorgen, waarvoor dank.

    Beste Siska,

    Ik bezocht gisteren je fotoproject “Dan zal er nog veel water naar de zee lopen” in Plein Publiek te Antwerpen. ’t Was even zoeken, maar dan vond ik toch “het kamertje” waar jouw foto’s (op poster) hingen, die ik al eerder zag in Knack magazine. De foto’s op de poster, waren grotendeels deze die ook op je website en in voornoemd magazine te vinden zijn.
    ’t Zijn beklijvende foto’s en ze geven een indruk weer van een wereld, waarin nog weinig plaats is voor mededogen en samenhorigheid. “Flink zijn en dan kom je er wel”, luidt nu het devies van wie het voor het zeggen heeft in deze wereld. Dat geldt voor een groot aantal van ons, maar niet voor iedereen: niet ieder van ons heeft de capaciteiten om economisch zwaar genoeg te wegen om er ook op een menselijke wijze van te kunnen leven. Nochthans, er is maar een beetje politieke moed nodig om de sterkste schouders de zwakste te laten ondersteunen. Helaas zien we in onze maatschappij vaak net het omgekeerde gebeuren.
    Mijn verre voorvader Frans Van Linden, richtte eind 19e eeuw de socialistische partij en vakbond op in de Rupelstreek, een periode toen socialisten nog het brood uit hun mond spaarden om het te geven aan een hoger doel: de samenhorigheid van gewone mensen tegenover het establishment, dat hen nauwelijks toeliet te overleven.
    Vandaar mijn interesse op breed, cultureel vlak (literatuur, magazines, fotografie) voor dit onderwerp.
    Heb in dat verband net nog enkele werken aangekocht van fotografen, die als centraal onderwerp het dagelijks leven van “ordinary people” als focus hebben/hadden: American Surfaces en Uncommon Places van Stephen Shore, American Photographs van Walker Evans, American Prospects van Joel Sternfield, België in beeld van Germaine Van Parijs, Roots van Harry Gruyaert en The Americans van Robert Frank.
    Ben nog op zoek naar “Land en gezicht in Vlaanderen 1960-2000 van Walter De Mulder, maar vooralsnog tevergeefs.
    Ik hoop dat – hoe succesvol je in de toekomst mag zijn- in je gepubliceerde foto’s steeds je sociaal engagement weerspiegeld zal blijven als in je meeste recente fotoproject “Dan zal er nog veel water naar de zee lopen”, waarvoor alvast van harte dank.

    Louis De Vos
    louisdevos1@telenet.be

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen