Interview

Fools With Dreams

Fotograaf Maarten ruilt zijn foto's voor eten en onderdak

Fools With Dreams

Maarten (29) heeft even genoeg van geld, regels en deadlines en wil avontuur. Hij gaf zijn job en appartement op en wil vanaf volgend jaar overleven via ruilhandel. Concreet ruilt hij zijn diensten als fotograaf in voor een plek om te slapen, wat eten en vervoer. A fool with a dream.

Ik zit met Maarten in een gezellige koffiebar en hij trakteert me op een cappuccino. Nu kan dat nog, nu heeft hij nog wat geld. Binnenkort is hij daar niet meer zo zeker van. Hij wil namelijk leven door te ruilen. “Via Fools With Dreams kunnen mensen me boeken als fotograaf. Ze betalen me niet met geld, maar met eten en onderdak. Life’s basic necessities.”

“Nu ja, betalen… ik gebruik dat woord niet graag. Betalen gebeurt tussen klant en opdrachtgever, en dat is het net niet. We komen samen overeen om iets goeds te maken. We ruilen spullen of diensten met elkaar en hebben daar allebei voordeel aan. Je zou ook kunnen zeggen dat ik als bedankje voor een overnachting foto’s maak van of voor mensen.”

FoolsWithDreams-7editFoolsWithDreams-6

Waarom wil je dit doen?
“Ik geloof dat iedereen iets heeft dat hij ‘Moet Doen’. Niet wat anderen willen dat we doen, maar een soort instinct of verlangen. Een buikgevoel dat ons drijft en energie geeft. Zelf ben ik gefascineerd door mensen die dapper genoeg zijn om hun intuïtie te volgen, ondanks alle obstakels. Omdat ze geloven dat dit is wat zij zelf en de wereld nodig hebben. In de huidige maatschappij is het echter niet altijd makkelijk om je eigen weg te volgen, of het nu schilderen, schrijven, je eigen bedrijf oprichten of iets anders is.

Mensen zeggen me wel eens dat ik ermee moet leren leven dat je werk niet altijd is wat je ervan verlangt. Ik zie het net andersom: ik weiger om mijn geloof op te geven over hoe werk en leven zouden moeten zijn. Ik blijf dus koppig mijn eigen weg volgen op een manier die mij gelukkig maakt, een manier waarop alles in evenwicht is, zodat ik trots kan zijn op wat ik doe. Ik wil mijn leven zelf in handen hebben. Ik geloof ook dat dit een gezondere manier van werken is, ook al is het vaak niet gemakkelijker

Een andere motivatie is mijn liefde voor fotografie. Ik wil als fotograaf dicht bij de mensen staan. Als ik iemand eerst heb leren kennen kan ik betere foto’s maken dan wanneer ik gewoon een opdracht kom uitvoeren en daarna mijn factuur opstuur.

Tegenwoordig kan iedereen met een camera foto’s maken. De waarde van een foto lijkt te verminderen. Ik denk echter dat de waarde verschuift. Net zoals in de muziekwereld zit de waarde niet meer enkel in het product, maar ook in de beleving. Cd’s worden steeds minder verkocht, terwijl concerten en festivals wél heel populair zijn. Wat belangrijk is, is de context waarin muziek of fotografie gecreëerd wordt.”

FoolsWithDreams-2FoolsWithDreams-3edit

In principe ga je heel weinig geld nodig hebben om van te leven.
“Ik ga proberen om mijn uitgaven op nul te houden. Is dat mogelijk? Ik weet het niet. Het hangt af van wat de mensen me willen geven. Misschien geven sommigen me wel wat zakgeld voor een koffie? Ik hou ook van lezen, dus ik neem een paar boeken mee voor onderweg. Misschien ruil ik die wel tegen andere boeken van mensen die ik ontmoet. Om het technisch mogelijk te houden heb ik wel enkele bedrijven gevonden die dit project willen ondersteunen. Nikon geeft me bijvoorbeeld materiaal dat ik zelf niet kan betalen. En verder ben ik nog op zoek naar enkele praktische dingen zoals bijvoorbeeld een laptop.”

Waar stoot je tegenaan?
“Het moeilijkste is de administratieve rompslomp. Het heeft mij heel wat tijd en moeite gekost om dit in orde te brengen. Er is nog geen echte wetgeving voor ruilhandel, dus val je terug op bestaande regels. Ik ken er ook allemaal veel te weinig van en veel dingen die voor mij logisch zijn, zijn dat voor de staat niet. Op zich vind ik dat alleen maar een voordeel. Als je de regels niet kent, word je er ook niet door beperkt of ontmoedigd. Gelukkig heb ik beroep kunnen doen op een aantal instanties en mensen die meer over weten ruilhandel.

Kijk, ik snap ergens dat er regels moeten zijn, maar de staat loopt altijd achter op innovatie. Toen Uber en AirBnB groot werden, bestonden daar ook geen regels voor. De staat probeert die initiatieven angstvallig te kaderen binnen een wet die in hun voordeel is, maar compleet achterhaald ten opzichte van de wereld waarin we leven.”

FoolsWithDreams-8FoolsWithDreams-1edit

Vanwaar komt de naam Fools with dreams?
“Mensen zeggen mij vaak dat ik een idioot ben, omdat ik mijn dromen achterna hol. Ik denk dat veel mensen die hun eigen weg volgen dat te horen krijgen van anderen die het niet begrijpen. Ik vind dat heel boeiend: het idee dat je je foolishly ergens in stort omdat je het gevoel hebt dat je niet anders kan. Met Fools With Dreams volg ik mijn droom en wil ik mensen leren kennen die hetzelfde doen en hun verhaal in beeld brengen.”

Wanneer begin je te ruilen?
“De startdatum is 1 februari 2016. De eerste maand zit al vrij vol met ruildeals met vrienden en kennissen. Mijn plan werd heel goed onthaald, mensen kregen meteen ideeën voor andere opdrachten. Ik geloof ook erg in het sociaal aspect van Fools With Dreams. Je kan bijvoorbeeld met mij ruilen als cadeau voor iemand anders. Je kan mijn fotografie weggeven als trouwcadeau voor de bruiloft van een bevriend koppel, terwijl jij mij huisvest. Mensen kunnen ook samenleggen: stel dat iemand mij in Barcelona wil, dan kan hij drie andere mensen zoeken die willen meedoen. Ik kan daar dan drie projecten na elkaar doen. De kost is veel lager: een derde van een vliegticket, een beetje eten en een paar overnachtingen: veel goedkoper dan een gewone fotograaf. En krijgt er goeie verhalen en foto’s voor in return.”

FoolsWithDreams-4FoolsWithDreams-11b

Hoe lang ga je het volhouden?
“Minstens 6 maanden, maar ik hoop langer. Het zal niet gemakkelijk zijn, want je hebt weinig spullen, je leeft uit je rugzak en je hebt geen eigen plekje. Met sommige mensen zal je fijne contacten hebben, met andere misschien minder. Ik ga mijn vrienden ook moeten missen en ik zal moe zijn van het reizen. Maar ik wil het een kans geven en niet meteen opgeven. Na een half jaar evalueer ik en dan zie ik weer verder.”

Als mensen met je willen ruilen, wat doen ze dan?
“Surfen naar de website en via het contactformulier of e-mail een berichtje sturen. Via Twitter en Instagram kan natuurlijk ook. Dan komen we samen wel tot een overeenkomst. Als je in het buitenland woont, wacht je misschien liever tot ik in de buurt ben. Je kan je op de nieuwsbrief inschrijven om inspiratie op te doen voor ruils en om te zien waar ik in de toekomst heen ga.”

Meer info: www.foolswithdreams.com
Of volg Maarten via Instagram of Facebook

Schrijf je reactie

12 reacties
 • Romy says:

  Hey Maarten,
  Mooi en inspirerend initiatief!
  Je bent bij ons in Berchem welkom voor onderdak en lekker (en gezond 🙂 eten.
  Je mag me gerust contacteren via info@ecotarier.be
  Groetjes, Romy

 • Sanne van Ginneken says:

  Hallo Maarten,
  ook vanuit mijn kant interesse in een ‘samenwerking’.
  Geef maar een seintje!
  Sanne
  neem gerust contact op via: http://www.nomefurniture.com

 • Super dat je springt, go go go Maarten!
  Ik broed ondertussen nog wat ideeën uit misschien wel gelinkt aan een locatie. Dus hopelijk heb ik in het voorjaar een zalig plekje voor je 🙂
  Succes!

 • Martine Luiten says:

  Wat een mooi en dapper idee. Ik heb zelf nu nog totaal geen idee voor een verzoek, maar als je in midden-NL een bed zoekt, ik heb 2 logeerkamers, dus altijd welkom om even bij te tanken. Ik ruil ook voor interessante verhalen die jij meebrengt 🙂 Heel veel succes!

 • Elizabeth Van Den Bergh says:

  Dag Maarten,
  Wat een tof idee! Altijd welkom hier in Zemst voor wat lekker eten en een ingerichte zolder voor jou als je op weg bent van Antwerpen naar Brussel. Zemst is een beetje dorps, maar we wonen naast Bloso domein Hofstade en er is hier iets verderop een echte American Diner.

 • Ook hier ben je van harte welkom, iets minder exotisch, maar ik ben al even op zoek naar een atypische fotograaf en ik vind je initiatief fantastisch! Geef maar een seintje als je een mechels dak boven je hoofd wenst!

 • Hey dag Maarten,
  Volgende zomer ben je welkom in Chateau Valcreuse voor een meerdaagse fotoshoot! We hebben een chef kok in dienst dus we verzekeren je ook lekkere maaltijden.
  Als je meer zicht hebt op planning dan zitten we graag even samen om praktisch af te spreken. Groeten, Alexander http://www.chateauvalcreuse.com

 • le petit kiwi says:

  Knap initiatief, als ik beroep op je diensten kan doen dan laat ik het zeker weten. Als tegen prestatie kan ik je een zetelbed en eten geven bijvoorbeeld. 🙂

  Good luck!

 • Hey Maarten, zalig project! Altijd welkom bij ons in Frankrijk! Ruilhandel is hier redelijk gewoon en ge kunt hier schoon foto’s trekken die dan weer voor mijn rubriek in Charlie kunnen gebruikt worden. Everybody happy!

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen