Die ochtend in onze inbox: “Hoi, ik ben Ilona, een 24-jarige schrijfster en scriptwriter. En graag had ik jullie mijn project voorgesteld. Fille Folle vindt namelijk in Charlie Magazine haar grote zusje. Wij proberen te doen wat Charlie doet – keeping it real, in’t kort – maar dan voor meisjes tussen 13 en 17 jaar.”
Onze nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Fille Folle is een tweewekelijkse nieuwsbrief, deels geïnspireerd op de Lenny Letter van Lena Dunham en Jenni Konner, vertelt Ilona nog. Sinds vandaag staat ook hun website online: www.fillefollemagazine.com. Wij willen meer weten over het hoe en waarom van dit project. Een interview!
Wat en wie is Fille Folle?
Ilona: “Ik zat als jonge blogster al heel lang op het idee te broeden om te schrijven voor jonge meisjes. Het begon me hoe langer hoe meer op te vallen, en te storen, hoe eenzijdig het nieuws is dat die doelgroep op haar bord krijgt. Hoe je ASAP dat strakke bikinilijf krijgt. Wie de nieuwe vlam is van Mr. Bieber of Mr. Styles, en hoe je zélf zo’n kerel aan de haak slaat. Fille Folle bestond al een hele tijd in mijn hoofd, maar werd pas werkelijkheid nadat ik erover sprak met vriendin en fantastische illustrator Aurike Quintelier. Terwijl ik steeds werk, liefde en leven in de plaats liet komen van mijn droomproject, trok Aurike me echt over de streep. Zij had zoiets van: “Da’s top. We doen dat gewoon!” Sindsdien is Fille Folle een gedeeld project. Want ik ben er vrij zeker van dat Fille Folle zonder Aurike nog steeds in mijn hoofd zou zitten. Concreet is Fille Folle een tweewekelijkse nieuwsbrief voor meisjes tussen 13 en 17 jaar.”
We willen meisjes in de kijker zetten die zichzelf elders misschien niet vertegenwoordigd zien.
Waarom maken jullie Fille Folle?
“Omdat we net dat ietsje dieper willen graven. Het hebben over échte topics en échte rolmodellen, meisjes in de kijker zetten die zichzelf elders misschien niet vertegenwoordigd zien. We willen met Fille Folle verhalen brengen voor alle meisjes: bruin, blank, zwart, dik, dun, hetero of niet, als meisje geboren of niet, en elke schakering daartussen. We proberen altijd een positieve boodschap van zelfliefde en empowerment te verspreiden, waarin niets taboe is en over alles gesproken kan worden.”
Waarover gaat het op Fille Folle?
“Elke nieuwsbrief heeft een overkoepelend thema, met verschillende artikels en illustraties die binnen dit thema passen. De eerste editie zette de power girls van de Olympische Spelen in de kijker, maar had het ook over de historische gevoeligheid van zwarte zwemmers in de VS, zweten, en de heroïsche Yusra Mardini die het jaar voor haar deelname in Rio nog een twintigtal mensen redde toen haar vluchtelingenbootje in open zee stilviel. De tweede editie had het over lingerie “als liefdesbrief naar je eigen lijf”, en groeide zo uit naar een relaas over gezondheid en body positivity. De volgende editie, die op 13 september uitkomt, gaat naar aanleiding van een zelf meegemaakt incident over seksuele intimidatie, catcalling en #wijoverdrijvenniet. Onder andere journaliste en schrijfster Yasmine Schillebeeckx en zangeres Coely werken mee aan deze editie. Over het algemeen komen onze core values steeds naar boven: inclusiviteit, tolerantie, girl power en empowerment. Blij zijn met je eigen lijf, taboes doorbreken, zelfvertrouwen promoten, (eindelijk) representatie van gekleurde meisjes, zwaardere meisjes, transgender meisjes. We willen aanzetten tot nadenken en eerlijke discussie.
Jonge twintigers komen me zeggen dat ze wilden dat Fille Folle er voor hen was geweest toen zij 14 waren.
Hoe wordt je project onthaald?
“Ons project is nog pril, maar krijgt ontzettend lovende reacties. Jonge twintigers komen me zeggen dat ze wilden dat Fille Folle er voor hen was geweest toen zij 14 waren, en da’s het mooiste compliment dat ik kan krijgen. We zijn nog op zoek naar manieren om meer meisjes aan te kunnen spreken. Misschien kunnen de lezers van Charlie Magazine daar wel bij helpen!
1 reactie
Ik heb net de website van Fille Folle bekeken en het ziet er heel goed uit. Ik hoop dat ze binnen een paar jaar nog bestaan als mijn dochter de juiste leeftijd heeft.