Video

“Ik wilde niet wij of zij kiezen. Ik had het gevoel: we zijn allemaal wij”

Straffe mensen voor de camera: Fatih De Vos

“Ik wilde niet wij of zij kiezen. Ik had het gevoel: we zijn allemaal wij”

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. Vandaag: rapper Fatih De Vos.

De beste introductie tot Fatih de Vos schreef Fatih zelf:

“Ik praat niet over big booties, of poen pakken
Ik probeer de maatschappij in mijn gedichten te vatten
In de taal van het beton, ’t echte harde harde leven
Soms geven, soms nemen, soms lachen, soms wenen”

Deze Gentse rapper omschrijft zijn vader als een traditionele conservatieve Turk en zijn moeder als een traditionele Vlaamse. “Tegenwoordig is het geen uitzondering meer om tussen twee culturen op te groeien, iedereen doet het met elkaar. Dat is positief, ik vind dat de max. Maar in die tijd had ik geen stabiele gezinssituatie, dat maakte het moeilijker.”

Fatih noemt zichzelf een wandelende brug tussen culturen en gemeenschappen, en denkt dat dit altijd een weerslag zal hebben op zijn werk. Hij schreef heel wat nummers over hoe het is om tussen twee werelden op te groeien, terwijl beide werelden je in hokjes proberen te stoppen en andere verwachtingen van je hebben. “Soms wist ik zelf niet eens meer wie ik was.”

“Soms wist ik zelf niet eens meer wie ik was.”

Maar hij merkte ook de voordelen op van zijn positie. Dat hij zich vaak moest aanpassen maakte hem empathischer. Fatih kan zich daardoor bijzonder goed inleven in allerlei mensen, zelfs bange blanke mannen en racisten. Ook dat komt terug in zijn teksten: “Ik ken mijne wereld man, ben van elke markt thuis. Snap hoe Willy denkt, snap hoe Jamal peist.”

Dat hij zich in verschillende werelden bevond maakte dat hij zich gemakkelijk in anderen kan verplaatsen, maar verwarrend was het ook. Fatih besloot dat het tijd werd om voor zichzelf uit te vinden wat de rode draad in zijn leven was en wie hij wilde zijn. Bovendien voelde hij ook druk van de maatschappij, zijn directe omgeving en van de media om altijd maar een hokje te kiezen. “Het is vaak wij tegen zij. Ofwel ben je wij, ofwel ben je zij. Maar ik had nooit het gevoel dat ik wij of zij was, ik had het gevoel: we zijn allemaal wij.”

Bekijk het interview om te horen hoe Fatih zijn weg vond en welke rol rap daarin speelde.

 

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Zwijgen is geen optie en ontvang een update bij een nieuw interview.

Schrijf je reactie

1 reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen