Boeiende mensen zorgen voor inspirerende verhalen. De voorbije vijf jaar gingen wij op zoek naar unieke stemmen. We konden een aantal sterke gesprekken met jullie delen waarvan ook wij elke keer een hoop leerden. Deze interviews wil je niet missen, daarom zetten we ze voor je op een rijtje.
Van de Liefde en de Kunst
Kun je vandaag (als vrouw) volop voor De Kunst gaan? Of vormen een partner, kinderen en de afwas van gisteren een ontzettende belemmering bij het scheppen van een meesterwerk? Journalist Annelies Vanbelle ging praten met bekende creatieve zielen, fotografe Carmen De Vos maakte hun portret. Een reeks die goesting geeft. Om a room of one’s own in te richten. Met o.a. Eva Mouton, Lize Spit en Lara Taveirne
Belle: “Sekswerkers hebben niets aan de morele oordelen van anderen.”
Belle (34) maakt elke week tijd om paard te rijden, bestempelt zichzelf als erg sociaal en vindt het leven gemaakt om te delen. En ze was een sekswerker. Nu zet ze zich in voor de rechten van sekswerkers. “Ik ga sekswerk niet promoten. Voor de ene werkt het goed, mits begeleiding, anderen kunnen er aan onderdoor gaan. Sekswerk is zeker niet voor iedereen.”
Laila Ben Allal: “Als journalist draag je in oorlogsgebieden een zware verantwoordelijkheid”
Laila Ben Allal is de enige Belgische journaliste bij CNN. In haar werk laat ze stemmen horen die zelden aan bod komen. Zo trok ze voor haar docu ‘Frontline Belgium’ een maand op met familie van Syriëgangers, imams en politici om een antwoord te vinden op de vraag waarom zo veel Belgische jongeren naar Syrië vertrokken. Ver weg van de gejaagde primeurdrang maakt ze genuanceerde, diepgaande journalistiek. Pendelend tussen Londen, Luxemburg, Al Hoceima en Granada, hield ze halt in België voor een interview met Charlie. “De expertendatabanken zijn dringend aan vernieuwing toe, we zien bijna wekelijks dezelfde mensen op onze schermen.”
Anja Meulenbelt: “Eerlijk delen en niet slaan, zo moeilijk kan het toch niet zijn?”
Grande dame van het feminisme in Nederland Anja Meulenbelt maakt in haar nieuwste boek een balans op van bijna een halve eeuw feministische beweging. Met verbazing stelt ze vast dat een groot deel van de bewustwording van toen vervlogen is. Maar ze ziet ook reden voor hoop in de strijd van de jongere generatie. Selma Franssen praatte met haar over een internationaal feminisme, waarbij we niet enkel nadenken over wat goed is voor vrouwen, maar in wat voor wereld we willen leven. “Vooruit, oma legt het nog één keer uit.”
Gaia Schoeters: “Extreemrechts en traditionele nieuwsmedia spreken dezelfde taal”
Na vijftien jaar was het op 27 mei 2019 opnieuw ontwaken na een Zwarte Zondag. De extreemrechtse partij Vlaams Belang boekte een grote verkiezingsoverwinning. In de voorgaande analyses werd er vooral gekeken naar de populariteit van de partij bij jongeren en rol die sociale media daarin speelt. Maar hoe groot is het aandeel van traditionele nieuwsmedia? Journalist en auteur Gaea Schoeters schetste voor ons een mediakritische analyse. “Media dragen een verpletterende verantwoordelijkheid voor deze Zwarte Zondag.”
Jens Van Tricht: “We moeten niet verlangen naar meer mannelijkheid, maar naar meer menselijkheid in de 21e eeuw”
Jens Van Tricht noemt zichzelf een anarchistisch geïnspireerde idealist en activist. Hij gelooft dat een betere wereld niet kan bestaan zonder rechtvaardige verhoudingen tussen mannen, vrouwen en iedereen die niet in deze hokjes past. Jens gelooft dus ook dat mannen zich moeten inzetten voor feminisme, sterker nog: dat mannen béter worden van feminisme. Wij praatten met de wegbereider van de mannenemancipatie in Nederland. “Ik geloof dat mannen en feminisme elkaar tegenkomen op het kruispunt van de problemen die mannen hebben en de problemen die ze veroorzaken.”
Wim Slabbinck: “#MeToo was één laagje, maar daaronder zit nog zoveel meer”
De hashtag #MeToo ging in 2017 viraal. Miljoenen mensen deelden hun verhaal rond seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en hooggeplaatste figuren vielen van hun voetstuk. We praatten erover met seksuoloog Wim Slabbinck. Voor welke culturele shift heeft #MeToo gezorgd en wat staat er nog te gebeuren? “Jongens worden aangemoedigd om pushy te zijn en meisjes om hun seksualiteit te onderdrukken.”
Gloria Wekker: “Wat weten we eigenlijk over witheid?”
In 2018 bezocht Emeritus Hoogleraar Gloria Wekker een uitverkocht Kaaitheater in Brussel. Ze vertelde er over de paradox die er in Nederland, België en andere landen met een koloniaal verleden bestaat: het felle debat dat woedt over racisme, terwijl het bestaan ervan tegelijkertijd wordt ontkend. Charlie Magazine sprak met haar over haar boek Witte Onschuld. “Het idee heerste dat Nederlanders de koloniën verdienden. Het was hun ‘burden’ om de bewoners tot ontwikkeling te brengen.”
Elke Van Hoof: “Elke grote vooruitgang komt voort uit aanmodderen”
Prof. dr. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en expert op het gebied van trauma, stress en burn-out. Ze is professor aan de VUB, lid van de psychologencommissie en expert binnen de Hoge Gezondheidsraad. Charlie vroeg haar hoe het gesteld is met stress op de werkvloer en de bestaande oplossingen. “We leven tegenwoordig langer dan 80 jaar. We kunnen niet verwachten dat het 80 jaar lang alleen maar rozengeur en maneschijn zal zijn.” Het interview vind je hier.
“Er is bewijs dat genderdiversiteit tot betere prestaties leidt. Waar wachten we nog op?”
Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. Tine Maenhout praatte met verschillende vrouwen in hoge functies waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities? Lees hier hoe o.a. Sihame, Caroline Pauwels en Meyrem Almaci erover denken.
Angela Saini: “Er is bewijs dat de makers van de eerste grottekeningen vrouwen waren”
In haar boek ‘Ondergeschikt’ ontmaskert wetenschapsjournalist Angela Saini de subjectieve blik van de wetenschap op vrouwen. Zijn vrouwen biologisch voorgeprogrammeerd om monogaam en seksueel terughoudend te zijn? Geloofde Charles Darwin echt dat vrouwen intellectueel inferieur zijn aan mannen? In ‘Ondergeschikt’ vernietigt Saini genderstereotypen en we kwamen hier meer over te weten dankzij dit boeiende interview.
In 2019 ontmoetten we haar opnieuw om te praten over haar nieuwe boek ‘Superior’, waarin ze rassenwetenschap onder de loep neemt. En dat is geen moment te vroeg, nu politici die geloven in ‘eigen volk eerst’ in heel Europa stemmen trekken.
Dirk De Wachter & Johanna Spaey: “Echt persoonlijke dingen, zoals verdriet, die moet je toch offline vertellen?”
Als we de media moeten geloven, heerst er een ‘eenzaamheidsepidemie’. Dirk De Wachter, die regelmatig waarschuwt voor ‘psychiatrisering’ van maatschappelijke fenomenen, en journaliste Johanna Spaey, die het boek ‘Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’ schreef, laten hun licht schijnen op eenzaamheid.
Meredit Greer: “100% jezelf kunnen zijn is een ongelooflijk privilege”
Ze wil niet meer uitleggen waarom ze feminist is – ‘Ik vind de vraag waarom iemand géén feminist is interessanter’ – en kan niet tegen onrechtvaardigheid. De Nederlandse columniste Meredith Greer zet op tijd en stond een grote mond op en dus kan het niet anders of ze is overal en altijd zichzelf – toch? In dit interview voor bookzine 10 praat ze over 100% jezelf zijn, en waarom dat zo veel moeilijker is als je niet tot de norm behoort.
Sunny Bergman: “Vrouwen hoeven niet gered te worden. Ik heb liever dat mannen hun eigen rol herzien”
In haar jongste documentaire Man Made doet de Nederlandse Sunny Bergman een boekje open over mannelijkheid. Wat wordt gezien als typisch mannelijk? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden? Seksuoloog Wim Slabbinck sprak met haar voor de vertoning van de docu in Leuven. “Ik merkte dat er bij mannen veel verdriet ligt. Veel van hen zijn ooit slachtoffer van geweld geweest.”
Schrijf je reactie