Video

“Zonder mijn dochter was ik er niet meer geweest”

“Zonder mijn dochter was ik er niet meer geweest”

Pieter en Dimitri zijn de vaders achter de website Vaderklap. Ze willen een inkijk geven in hoe het is om vader te zijn en er zo zelf ook beter in worden. Ze nodigen zes bekende vaders uit om rond het kampvuur te praten over vader zijn. Wat is vaderschap voor theatermaker Chokri Ben Chikha?

Chokri Ben Chikha is acteur, regisseur, theatermaker, en vader van een dochter van twintig en een zoon van negen. Hij vertelt over wat het betekent om een goede vader te zijn, over stereotypen en hoe zijn kinderen hem de zin van het leven deden inzien.

Toen Chokri 28 jaar was, kwam zijn dochter ter wereld. “Dat was niet gepland, maar ik was wel heel blij dat ze er was.” Hij spendeert minder tijd met allebei zijn kinderen dan hun moeders, maar hij probeert er wel voor te zorgen dat die tijd kwalitatief is: “Ik speel dan met hen, en zorg dat we op die momenten intens met elkaar omgaan. Het is wel moeilijk, want in welke mate ben je dan een goede vader? Ik ben nu 48 jaar, en ik vraag mij dat wel af.”

Maar wat is een goede vader volgens hem dan precies? “Ik denk dat het belangrijk is dat je je kind zo kritisch mogelijk opvoedt, maar tegelijkertijd met een positieve ingesteldheid. Ik denk dat je ze hoop moet geven, zeker in deze warrige tijden, maar er ook voor moet zorgen dat ze niet op een oppervlakkige manier door het leven gaan. Dat ze af en toe wel eens mogen kijken naar F.C. De Kampioenen (lacht), maar dat dat niet hun enige bron is van informatie.”

“Een kampgenoot van mijn zoon zei dat hij op Abdeslam leek; de associatie met terrorisme werd meteen gemaakt.”

Chokri vindt het belangrijk dat zijn kinderen begrijpen hoe de stereotypen waar ze mee geconfronteerd worden in elkaar zitten. “Toen mijn zoon een kleuter was en hij op kamp ging, was hij de enige in de groep die bruin was. Een van zijn kampgenoten zei hem toen dat hij op Abdeslam leek; de associatie met terrorisme werd meteen gemaakt.” Met zijn vrouw overlegt hij vaak over hoe ze hem met zulke opmerkingen kunnen leren omgaan. “Ik probeer hem te leren dat op een humoristische manier te doen, en niet meteen in de aanval te gaan.” Toch maken zijn vrouw en hij zich zorgen over zulke stereotypen: “Hij heeft een Arabische naam, en hoe je het ook draait of keert, als je een vreemde naam hebt en een migratieachtergrond, krijg je gewoon minder kansen.”

In zijn twee kinderen vond Chokri de zin van het leven. “Ik ben een zeer optimistisch iemand. Ik lach graag, maar ik heb ook een zwaardere kant. Ik kan heel ongelukkig zijn over heel veel onrechtvaardigheden. Als je dan in zo’n heftige emotionele toestand zit, heb je geen zin meer om verder te doen, maar als je kinderen hebt, moet je daar echt wel voor gaan. Moest mijn dochter er niet geweest zijn, dan was ik er niet meer. Daar ben ik van overtuigd.”

Het liefst zou hij door zijn kinderen herinnerd worden als een vader die geprobeerd heeft: “Een vader vol contradicties, die voor zijn idealen ging. Die geprobeerd heeft om deze klotewereld toch een beetje beter te maken, en daardoor zijn gezin niet te hard verwaarloosd heeft.” En dat wil hij ook aan zijn kinderen meegeven: “Het maakt niet uit wat je doet, maar doe het wel goed. Of probeer dat toch.”

Bekijk hier alle Vadervuur interviews
Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Schrijf je reactie

Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen