Wenen

Charlie neemt afscheid

Charlie neemt afscheid

Eind oktober kondigden we aan dat bookzine 10 ons laatste printnummer is en dat ook onze online toekomst onzeker is. Sindsdien is er heel wat gebeurd.

De besparingen in de culturele en mediasector waren de voorbije weken niet uit het nieuws weg te slaan. Zowat al onze partners en adverteerders uit de socio-culturele sector kregen te horen dat ze de komende jaren flink zullen moeten besparen. En eind november besliste minister van Media Benjamin Dalle om het Vlaams Journalistiek Fonds, zonder enig overleg, af te schaffen. Dat fonds was in 2018 opgericht voor een ‘toekomstgerichte ondersteuning van onafhankelijke journalistiek’ en werd breed gedragen door alle partijen. De geplande investeringsrondes die gepland stonden, gaan echter niet door. “Dit is een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”, reageerde parlementslid Tine Van den Brande (Groen). Dat het fonds na slechts één jaar wordt afgeschaft, betekent volgens haar “niet veel goeds voor de toekomst van onafhankelijke journalistiek in Vlaanderen.”

Ook Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten is teleurgesteld door de beslissing. “Dit is heel erg jammer”, zegt hij. “Innovatie is belangrijk voor de sector. Denk ook aan het belang van factchecking in tijden van fake news. En uit de ingediende projecten is ook gebleken dat er in Vlaanderen heel veel creatief talent zit. Het is jammer dat die initiatieven van kleinere spelers nu worden gefnuikt.”

Deltour en Van de Brande krijgen gelijk. Want na lang beraad hebben we met de redactie besloten om, met heel veel spijt in het hart, eind dit jaar ook ons online magazine stop te zetten.

“We hebben besloten dat we liever in schoonheid afscheid nemen dan stilletjes uit te doven.”

De inkomsten van onze abonnees zijn niet voldoende om onze werking te garanderen. We willen ook niet inboeten aan kwaliteit of onze redacteurs vragen om gratis te werken. Daarom hebben we besloten dat we liever in schoonheid afscheid nemen dan stilletjes uit te doven. We vinden het zelf doodjammer, maar zien geen oplossing meer. Een onafhankelijk medium uitbouwen zonder structurele steun van een grote partner of van de overheid, is in Vlaanderen vandaag quasi onmogelijk. We hebben alles geprobeerd, we hebben overal aangeklopt, maar als zelfs de minister van Media de meerwaarde niet inziet van meerstemmigheid in het medialandschap, dan houdt het ook voor ons op.

We kunnen hier ontgoocheld over zijn, teleurgesteld, verontwaardigd en boos. Dat mag ook, en moet misschien zelfs. Vijf jaar lang hebben we kwaliteit en vernieuwing geboden, jong talent gezocht en opgeleid en de nodige maatschappelijk debatten op gang getrapt. Onze naam kwam regelmatig terecht op whiteboards in redactievergaderingen en brainstorms van grote mediahuizen en de openbare omroep. Soms werden onze formats en reportages zelfs bijna letterlijk overgenomen. Dat betekent dat we wel degelijk meerwaarde boden voor het hele medialandschap en niet enkel voor onze eigen lezers. Maar enkel de lusten, maar niet de lasten willen dragen voor creativiteit en vernieuwing in de mediasector maakt het onhoudbaar voor de mediamakers die elke dag aan de kar blijven trekken.

Toch willen niet blijven hangen in bitterheid en teleurstelling. Nadat all the feels gepasseerd zijn, blijft bij ons vooral een gevoel van fierheid over.

“Waar we het meest fier op zijn, is dat we een plek hebben gecreëerd voor mensen die zichzelf nergens anders terugzagen.”

Want we hebben het toch maar mooi gedaan. Uit het niets een (online) magazine uit de grond gestampt dat in een mum van tijd door honderdduizenden mensen gelezen en gedragen werd. Twee succesvolle crowdfundings gerund met nul marketingbudget. Als kleine speler meermaals het gesprek van de dag bepaald en belangrijke thema’s als structureel seksisme en racisme op tafel gelegd, ruim voor #MeToo en het pietendebat hier losbraken. De klassieke redacties uitgedaagd en geïnspireerd. Jong talent dat zijn eerste stappen in de journalistiek zette, laten doorstromen naar de grote podia, waar ze vandaag nog steeds actief zijn.

Maar waar we misschien het meest fier op zijn, is dat we vijf jaar lang een plek hebben gecreëerd voor mensen die zichzelf nergens anders terugzagen. Zoals lezeres Joke op De Wereld Morgen zo mooi zegt: “Het valt niet te onderschatten hoeveel persoonlijke zuurstof het je geeft als een magazine/nieuwssite uitpakt met de beeldvorming waar je al jaren naar hebt verlangd en onderwerpen bespreekbaar maakt die soms zelfs niet in de huiskamer openlijk kunnen worden besproken. […] Een ware verademing, eindelijk herkenning. En vooral de gedachte: ik ben niet alleen, ik mag er zijn zoals ik beslis er te zijn ongeacht of dat strookt met het opgelegde beeld van ‘vrouw zijn’.”

En dat is zo ontzettend belangrijk in een wereld waarin stemmen van minderheden op steeds meer weerstand botsen en waar vrouwen nog altijd moeten vechten om gehoord en gezien te worden. Voor hen braken we de hokjes open die veel te krap zaten. Voor hen maakten we een veilige plek op het internet waar zij hun waarheid konden vertellen.

“Eens een Charlie, altijd een Charlie. Zet onze spirit verder en laat van je horen. Want Charliefde is luider.”

We willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt en die voor en achter de schermen aan ons verhaal heeft meegewerkt. Samen maakten we 10 dikke bookzines, organiseerden we meer dan 15 events, gaven we meer dan 100 auteurs, fotografen en illustratoren een platform en schreven we meer dan 2.000 reportages, opinies en interviews.

Ook aan onze lezers die onze verhalen deelden en ons constructieve reacties toestuurden en geen zure haatcomments zoals op zo veel andere plekken. Allereerst onze meer dan 2.000 abonnees en onze bijna 50.000 volgers op sociale media. Samen zorgden jullie ervoor dat we bijna vier miljoen online lezers bereikten, en dat mensen meer dan een half miljoen minuten van onze video’s bekeken.

Ook al moeten we nu afscheid nemen, we weten dat dit alles niet tevergeefs is geweest. Onze spirit en ons gedachtengoed verdwijnen niet zomaar. Onze hoofdredacteur zei het vorige keer al. “Waar mediabazen enkele jaren geleden nog vonden dat onze thema’s te niche waren en niet bestemd voor een groot publiek, zijn ze vandaag steeds vaker voorpaginanieuws. De culturele omslag die zich heeft ingezet, is geen voorbijgaande trend.”

Onze redacteurs zullen hun talenten op andere plekken blijven ontplooien en hun stemmen laten horen. Jonge mediamakers die we geïnspireerd hebben, zullen nieuwe projecten starten en op deuren blijven kloppen tot ze eindelijk worden binnen gelaten. We hopen dat wij de voorbije vijf jaar al een barstje in die deuren hebben geslagen zodat hun gevecht iets gemakkelijker wordt.

Beste lezers, nu is het aan jullie. Eens een Charlie, altijd een Charlie. Zet onze spirit verder en laat van je horen. Want Charliefde is luider.

Charlie on en f❤️ck fake.

Lees ook de persoonlijke afscheidsbrief van onze hoofdredacteur.
Hier vind je een overzicht van onze mooiste en meest spraakmakende stukken.
Dit schrijven de andere leden van Media 21
Newsmonkey: Afscheid van Charlie Magazine: bitter eresaluut bij een wraakroepend slecht mediabeleid
Apache: “Quasi onmogelijk om in Vlaanderen onafhankelijk medium uit de grond te stampen”
MO*: Podcast met Jozefien Daelemans (Charlie Magazine): ‘Seksisme kent geen kleur of klasse’
De Wereld Morgen: Treuren om Charlie Magazine
RektoVerso: Liefste Charlie
Doorbraak: Charlie legt de boeken neer
Om onze verhalen voor iedereen toegankelijk te maken, hebben we onze paywall weggehaald. Al onze stukken zijn vanaf nu openbaar te lezen. Vanaf 1 januari zullen er geen nieuwe stukken meer verschijnen, maar na een lichte restyling houden we onze site wel online, zodat iedereen zijn of haar favoriete reportages kan herlezen, en andere kan ontdekken. Onze webshop met bookzines blijft nog tot 31 december online. Wie een bookzines (of meteen een stapel) wil bestellen als aandenken aan Charlie, wacht best niet te lang, want een deel van onze edities is al uitverkocht. Heb je nog meer praktische vragen? Kijk in onze FAQ of we ze daar kunnen beantwoorden.
Video door Poolhert Productions

Schrijf je reactie

10 reacties
 • Kathy Barrera says:

  I think your opinion is great for me.
  bike race

 • Assia says:

  Beste Team Charlie

  Ik heb met heel erg veel liefde voor jullie gefotografeerd, geschreven en mijn foto’s gepubliceerd. Het doet pijn dit nieuws te lezen omdat het me boos maakt omwille van politieke redenen maar ook omdat jullie een vrij journalistiek platform waren- zijn! Ik zal jullie graag blijven lezen, onze samenwerkingen koesteren en hard cheerleaden voor alle toekomstplannen na Charlie van de redactieleden. Merci toppers!

  Oh ja en fuck fake besparingen.

  Assia

 • Sandy says:

  Zo spijtig dat jullie volledig stoppen. Maar ik ben dankbaar dat ik de voorbije jaren jullie artikelen mocht lezen. Ik vond er herkenning, een schaterlach en een nieuw perspectief. Het gaat jullie goed! Ik ben er zeker van dat dit niet het laatst is wat we van jullie horen

 • Marianne Vercruyssen says:

  Fuck ?
  Dat vind ik zo jammer…

  Bedankt ❤

 • Silke De Smedt says:

  Wat een verlies!

 • Jelle D'Hulster says:

  Dsju….

 • Ann says:

  Jullie zijn terecht trots op jullie verwezenlijkingen. Maar wat een verlies. Ik ga jullie keihard missen.

  Aan de hoofdredactie en redactieleden: veel succes met alles wat jullie in de toekomst nog willen realiseren. Geef nooit op!

 • Kim says:

  Inderdaad, fierheid op jullie, dankbaarheid ook, maar ook een heel beetje veel triest, dat we jullie gaan moeten missen.

  Veel succes en sowieso tot binnenkort!

  Dikke knuffel!

 • Liesbet Vangeel says:

  Wenen, inderdaad 🙁 … Charlie zal gemist worden. Zo jammer, maar ook, zo goed gedaan!

 • De Averechtse says:

  En terecht, die fierheid op alles wat Charlie in de wereld heeft gezet.

  Bedankt! Écht, bedankt.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen