Vanwaar komt jouw voorliefde voor boksen?
“Mijn fascinatie voor de sport is er altijd al geweest. Ik heb vroeger gejudood en wilde daarna eigenlijk al boksen. Mijn vader was gymdocent en vond dat wat te gevaarlijk. In mijn pubertijd verloor ik de interesse in sport een beetje omdat andere dingen toen interessanter werden. (lacht) Toen op mijn 27e mijn toenmalige vriend mijn tand door m’n lip sloeg, dumpte ik de kerel en reed ik naar mijn vader. “Paps, ik wil bokstraining van jou.” We trainden vaak samen in het bos. Dat werd later de boksschool.”
Hoe kwam je op het idee om zelf boksworkshops te gaan geven?
“Ik heb zes jaar lang lesgegeven als instructeur metaalbewerking en mijn ouders waren ook allebei docent. Het lesgeven zit een beetje in mijn bloed. Daarnaast heb ik dus die voorliefde voor boksen. Het leek mij leuk om deze twee te combineren. Dit vind ik leuker dan voor de klas staan, omdat ik hier met mensen werk die gemotiveerd zijn. Ik hoef niet voor politieagent te spelen en kan me volledig focussen op de kwaliteit van mijn lessen. Daarnaast kan ik de zaken die ik miste in de bokslessen die ik kreeg, nu aan anderen aanbieden.”
Wat miste je dan precies?
“De bokstrainingen die ik vroeger kreeg vond ik leuk, maar ze focusten vooral op het rammen. De mooie dingen van het boksen lieten ze zo links liggen. Ik wil die vergeten aspecten meer aandacht geven. Communicatie is bijvoorbeeld heel belangrijk in mijn lessen, zowel verbaal als non-verbaal. Er wordt ook gefocust op een goede ademhaling en evenwicht. Je leert op die manier luisteren naar jezelf en naar een ander, waardoor de kans op blessures miniem is. Je lichaam en geest worden op een actieve manier in balans gebracht.”
Dat klinkt een beetje als yoga…
“Ja, oosterse sporten en boksen komen een beetje met elkaar overeen qua visie. Maar boksen is toch wat actiever dan yoga. Je hebt natuurlijk ook wel poweryoga, maar dit is toch net weer anders. Je kunt een lekker potje rammen, wat voor stressreductie zorgt. Toch hou je de focus op je bewegingen en ademhaling. Je stoot tijdens mijn lessen op elkaars handschoen, niet op elkaars gezicht. Dus geen gebroken neuzen of blauwe ogen. Door de functional training die de bokstechniektraining voorafgaat, train je de kleine balansspieren, zodat je lichaam sterker wordt en de kans op blessures in het dagelijks leven verkleint.”
Je bent een vrouwelijke onderneemster in een mannenwereld. Hoe ervaar je dat?
“Ik merk niet dat ik anders bekeken word. Ik zie mezelf ook gewoon als bokser en niet als ‘vrouwelijke bokster’ of zo. Ik denk dat die houding heel belangrijk is. Ik eis mijn plek als het ware op. Ik denk dat veel mannen en vrouwen mijn trainingen fijn vinden omdat ik genoeg aandacht besteed aan gevoel en evenwicht; het is genuanceerd. Wat niet betekent dat het een vrouwentraining is of zo. Ik ben zeker niet flauw. (Lacht) Ik vind het tof om met een gemengde groep te werken. Er wordt hier hard getraind maar ook veel gelachen.”
Maakt zelfstandig zijn jou een ander mens?
“Ja, zeker. Ik had als docent moeite met de organisatie binnen het onderwijs. Dat zorgde ervoor dat ik twee jaar geleden thuis kwam te zitten met een burn-out. Dat was een donkere periode in m’n leven. Dankzij het project van StartersLabo kreeg ik in 2013 de mogelijkheid om mezelf als zelfstandige te ontwikkelen. En ik ben nu de overstap aan het maken om 100% zelfstandig te worden. Ik ben in een korte tijd getransformeerd van iemand met een leuk idee naar een echte zakenvrouw. Dat vind ik echt heel leuk.”
Wat is voor jou het moeilijkste aan het zelfstandig zijn.
“De financiële druk die er de hele tijd op staat vind ik soms lastig. Je moet twee keer zoveel verdienen als wat je over wilt houden. Je wilt bezig zijn met de workshops, teambuilding, (personal)trainingen en niet continue met geld. Ik probeer wel alles in perspectief te plaatsen en positief te blijven. Ik ben net begonnen en het duurt gewoon even voordat een bedrijf goed loopt. Maar het gaat goed en de opdrachten stromen binnen. Ik ben een pitbull. Als ik me ergens in vastbijt, ga ik er ook voor. Gaan met die banaan!”
Wat is het fijnste aan zelfstandig zijn?
“Ik vind het heerlijk om mijn passie uit te oefenen. Ik heb wel eens lesgegeven in sportscholen. In dienst zijn van een werkgever is toch anders, je moet je plooien naar bepaalde regels. Ik kan dat wel, hoor. Zolang kwaliteit gewaarborgd blijft, zet ik me daarvoor in. Maar ik hou van mijn vrijheid, daar word ik gelukkig van. Ik kan mijn tijd zelf indelen waardoor ik genoeg tijd voor mijn kinderen kan vrijmaken. Ik ben een leeuwin van een moeder en heb de leukste vent van de wereld die mij steunt in alles wat ik doe. Dat allemaal tezamen maakt mij een gelukkig mens.”
Schrijf je reactie