Elke maand maken we een portret van een vrouw die haar eigen zaak heeft opgestart. We vragen haar op de man af waarom ze de stap heeft gezet en hoe moeilijk het was. Deze maand trekken we naar Dendermonde, naar de bierbrouwerij van de zusjes Dilewyns. Jonge vrouwen die hun eigen biertjes brouwen, onnodig om te zeggen dat dat tot Charlies’ verbeelding sprak! Foto’s: Katleen Gils
We worden ontvangen door Anne-Cathérine (27) en Claire (25) met een koude Quinto, een blond bier van hoge gisting. Hoewel het bier maar 5° alcohol bevat, is het toch heel rijk van smaak. “Dat komt doordat het bier is van hoge gisting. Wij laten ons bier twee maanden rijpen, waardoor het veel meer smaak krijgt”, legt Anne-Cathérine uit. Zij kent haar Pappenheimers, zoveel is duidelijk.
Hoe zijn jullie in een brouwerij terecht gekomen?
Anne-Cathérine: “Mijn papa had als hobbybrouwer een recept samengesteld en liet dat bier brouwen door een brouwerij. Vicaris heette het bier. In 2005 lieten we de eerste liters brouwen en in 2010 hadden we een verkoop van 70.000 liter. Teveel voor een hobby en dus kwam de vraag of we zelf wilden beginnen brouwen. Het Vicarisbier was ondertussen ons kindje geworden. Mijn vader stelde ons voor een keuze: hij wilde investeren in een brouwerij, maar als we erin stapten, zou dat voor de rest van ons leven zijn. Heel het familiekapitaal zit in de brouwerij. In 2010 heb ik die beslissing genomen, ik was toen 23.”
Konden jullie die keuze toen al maken op die jonge leeftijd?
Anne-Cathérine: “Ik heb Handelswetenschappen gestudeerd dus voor mij was het de theorie in praktijk omzetten. Ik vond het wel een uitdaging.”
Claire: “Ik was 21 toen mijn vader me voor die keuze stelde. Ik studeerde toen nog, Marketing. Maar na mijn studies ben ik meteen mee in de zaak gestapt. Ik heb er nooit lang over getwijfeld. Het was het juiste moment en mijn zus was er al. Ik begon met helpen op allerlei vlakken: organisatie en administratie. Ik studeer nu ook grafische vormgeving bij, zo kan ik alle etiketten en affiches zelf maken.”
Brouwen jullie zelf ook?
Anne-Cathérine: “Ik heb ongeveer twee jaar lang zelf gebrouwen. Ik wilde heel het proces in mijn vingers hebben. Ik weet nu veel beter hoe de bereiding gebeurt en wat de pijnpunten zijn. We hebben een brouwer in dienst maar ik weet nog steeds op welk uur het brouwsel waar zit.”
De biervaten rijpten in onze speelkamer. De geur van bier is thuis voor ons.
Zijn jullie zelf grote bierliefhebbers?
Anne-Cathérine: “Ja, toch wel. Je moet weten, bier drinken werd ons met de paplepel ingegeven. Ik weet nog dat mijn moeder ons tutje af en toe in het bier sopte. (lacht)”
Claire: “Van kinds af aan hielpen wij met de hobby van papa. Hij had een klein toestel om bier te maken voor eigen gebruik. Anne-Cathérine hielp mee brouwen en ik en mijn andere zussen zaten op een rijtje om mee af te werken. Iemand deed de stopjes erop, de andere zus droogde de kroonkurk af en de jongste schreef het nummer van het brouwsel erop. Ik herinner me nog dat we al die flessen zelf moesten spoelen. In ijskoud water, brr. De biervaten rijpten in onze speelkamer. De geur van bier is voor ons thuis.”
Anne-Cathérine: “We zijn altijd ‘papa’s kindjes’ geweest, we volgden hem overal. Automatisch volgt die interesse dan ook wel. Maar in zijn echte job hadden we nooit veel interesse, mijn vader was eigenlijk tandtechnieker.”
Jullie zijn een erg jong bedrijf, maar de flesjes hebben nog wel een klassieke uitstraling. Is dat bewust?
Claire: “De Vicaris flesjes hebben mijn ouders ontworpen. Zij willen graag het authentiek karakter behouden, de trappist look & feel. De Quinto heeft meer onze touch. Het is een frisser bier, met een ander glas en een moderner etiket. Het is een gat in de markt. Een bier met weinig alcohol maar heel veel smaak. Pils heeft evenveel alcohol, maar lang niet zoveel smaak. Alcohol is een gemakkelijke smaakmaker, je kan het vergelijken met room in de keuken. Je kan er alles mee maskeren en opleuken. Maar haal uit veel bieren de alcohol weg en er blijft weinig over van de smaak. Door ons uniek productieproces heeft ons bier heel veel smaak. Er zijn brouwerijen die bier maken in 48 uur, bij ons bier duurt het twee maanden. We laten onze bier veel langer rijpen.”
Traditioneel gezien werd bier vroeger altijd door vrouwen gebrouwen. Vandaag wordt het veelal gezien als iets voor mannen. Krijgen jullie daar vaak reactie op?
Anne-Cathérine: “In het begin wel. De mensen waren op hun hoede, wachtten af: ‘Allez, de meisjes gaan zich eens bewijzen, zie!’ Nu hebben we ons bewezen en is die argwaan weg. Het is zelfs een voordeel, iets speciaals, je komt ermee in de media. Er zijn slechts een paar vrouwelijke brouwers en wij zijn ook de jongsten.
In Italië krijg je meer negatieve reacties. In Nederland vinden ze het dan weer fantastisch. Af en toe krijgen we nog wel eens een vervelende reactie van een macho, maar als je weet waarover je praat, vertrouwen ze je wel. Of een stevige handdruk geven, dat helpt ook altijd (lacht).
Cafébazen zijn ook heel mondig, dus daar moet je echt je mannetje staan. In het begin wist ik niet goed hoe ik dat moest aanpakken maar op de duur leer je dat.”
Claire: “Vroeger was ik ook erg verlegen, maar nu niet meer. Je wordt daar sterker in. Ik ben veel matuurder geworden.
Er zijn cowboys in de bierwereld. Ze laten hun bier amper rijpen en dat proef je in het finale product.
Hoe willen jullie nog groeien?
Anne-Cathérine: “Op twee jaar tijd is onze productie verdubbeld dus moeten we uitbreiden. Maar we willen dat doen op onze manier. Andere brouwerijen gaan hun productieproces inkorten. Wij willen dat niet. Wij gaan investeren in meer capaciteit, in meer tanks, zodat er meer bier kan worden gemaakt dat wel even lang kan gisten. We denken op lange termijn en houden vast aan onze kwaliteit.
Er zijn cowboys in de bierwereld. Ze laten hun bier amper rijpen en dat proef je in het finale product. Hoe sneller hun bier gemaakt wordt, des te sneller hebben ze hun geld. Wij pasteuriseren ons bier niet. Het is ongefilterd en 100% natuurlijk gebrouwen, Zonder toevoeging van smaakversterkers of schuimvormers. Sommige andere brouwers doen additieven bij hun bier voor die perfecte schuimkraag.”
Claire: “Wij hebben een kleinere markt dan de grote spelers. Wij maken bier van hoge kwaliteit voor mensen die dat appreciëren en er iets meer voor willen betalen. Het is kwestie van smaak. Wij staan 100% achter deze wijze van brouwen. Wij doen niet mee van versnelde handelingen en kiezen puur voor de kwaliteit. En blijkbaar zijn er veel mensen die denken zoals ons. We kunnen de vraag amper bijhouden (lacht).”
Schrijf je reactie