Video

“Ik droom voor mijn kinderen dat ze kunnen zijn wat zij dromen voor zichzelf.”

“Ik droom voor mijn kinderen dat ze kunnen zijn wat zij dromen voor zichzelf.”

Pieter en Dimitri zijn de vaders achter de website Vaderklap. Ze willen een inkijk geven in hoe het is om vader te zijn en er zo zelf ook beter in worden. Ze nodigen zes bekende vaders uit om rond het kampvuur te praten over vader zijn. Wat is vaderschap voor stand-up comedian Bert Gabriëls?


Stand-up comedian en ex-presentator van Zonde van de Zendtijd Bert Gabriëls is deze week te gast in Vadervuur. In de eerste plaats is hij papa van een dochter en zoontje. Of “domme papa” of “stomme papa”; zo wordt hij thuis wel eens genoemd door zijn zoon van drie.

Dat Bert kinderen wou, dat stond vast. Wat hij wel mist aan de tijd voor hij vader werd, is dat hij toen met niets rekening hoefde te houden: “Dat je elk moment van de dag kan kiezen wat je wil doen”. Maar spijt heeft hij zeker niet. “Dat is ook niets waar ik terug naartoe wil, omdat die chaos ook weer niet zó goed is voor je kop.” Nu spendeert hij veel tijd met het luisteren naar K3 en het spelen van Memory met zijn kinderen.

Hij is bang om te falen, maar daar is hij aan gewend: “Ik ben niet zo’n zelfzekere mens, dus ik twijfel aan alles.” Échte angst heeft hij echter pas leren kennen door het vader worden: “Je kan heel bang zijn dat hen iets overkomt, of dat je iets verkeerd doet. Dat je iets doet waar ze nog jarenlang problemen mee hebben.” Soms maakt hij zich zorgen over de wereld waarin zijn kinderen zullen moeten opgroeien, maar met zijn voorstellingen probeert hij zijn steentje bij te dragen aan een wereld waarin mensen makkelijker met elkaar praten.

“Mijn kinderen zijn écht wel mijn geluk, maar je wordt er niet gelukkig van.”

Of hij een goede vader is, weet Bert niet. “Ik denk dat je op heel veel manieren een goede vader kan zijn. Er zijn goede vaders die nooit thuis zijn. Wat de truc is weet ik niet. Ik weet niet of ik een goede vader ben. Ik ben niet autoritair bijvoorbeeld, en misschien moet ik dat zijn.”

Heeft hij dromen voor zijn kinderen in de toekomst? “Dat moet niet te veel zijn. Ik wil eigenlijk dat ze zichzelf zijn. Als een van de twee kiest om iets te doen wat ik nooit zelf zou kiezen, zolang het niet zelfdestructief is, denk ik dat het goed is. Ik droom voor hen dat ze kunnen zijn wat zij dromen voor zichzelf.” Het laatste en belangrijkste wat hij aan zijn kinderen zou willen meegeven is dat alles goedkomt. “Niet bang zijn. Je kan héél veel fixen.”

Zijn dochter en zoontje maken hem in elk geval gelukkig: “Mijn kinderen zijn echt wel mijn geluk, maar je wordt er niet gelukkig van. Ze zijn uw geluk, maar ze zijn niet gemaakt om u gelukkig te maken, hé.”

Bekijk hier alle Vadervuur interviews
Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Schrijf je reactie

Vaderklap is een initiatief van twee vaders in hart en nieren. Vaders die willen vertellen, schrijven, beleven en inkijk geven in hoe het is om vader te worden en te zijn. Inspireren van vaders om het goed (en misschien nog beter) te doen is het doel en automatisch worden we hierdoor zelf betere vaders. www.vaderklap.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen