Column

Wat zou jij doen als je niet zo bang was?

Wat zou jij doen als je niet zo bang was? Deze vraag stelde Sheryl Sandberg aan een zaal vol pas afgestudeerden. Maar we kunnen hem eigenlijk aan iedereen stellen. Wat ons tegenhoudt om onszelf te ontplooien of onze dromen achterna te gaan, zijn vaak onze angsten. Angst om te falen, angst om onze stem te verheffen, angst om beoordeeld te worden door anderen. Sheryl Sandberg, COO van Facebook en een invloedrijke zakenvrouw, merkte dat veel vrouwen worstelen met dezelfde onzekerheden. Ze richtte Lean In op, een organisatie die vrouwen blijvend willen inspireren en ondersteunen om hun doelen te bereiken. Eén van hun projecten is het onderzoeken en aanpakken van waar die angst nu precies vandaan komt.

In de video hierboven werd aan een aantal vrouwen de vraag gesteld wat hen nu precies tegenhoudt. Hun antwoorden zijn herkenbaar. Een vrouw met een tweede nominatie voor een Emmy Award durft zichzelf nog steeds geen schrijfster noemen. Een danseres beschrijft alles wat ze niet heeft (mooie vingers, lange benen) in plaats van haar kwaliteiten.

Ik ben bang om me dom te voelen. Ik ben bang om eruit te zien alsof ik nergens bij hoor.

Waarom focussen we steeds zo veel op onze tekortkomingen, in plaats van onze talenten? Iemand zei me ooit dat dit mechanisme al van kinds af aan wordt aangeleerd. Wanneer je op school een test maakte, werden de fouten met een rode pen omcirkeld. De juiste antwoorden bleven onaangeraakt of werden toch op een subtielere manier aangeduid.

Ik zie het nu bij mijn zoon gebeuren. Hij heeft een prachtig rapport, met hier en daar een klein werkpuntje, en toch staart hij zich blind op dat ene oranje bolletje op zijn rapport. “Stop met zo onzeker te zijn!” zeg ik tegen hem. “Je bent goed bezig!” Maar hij gelooft het niet. Ik word er boos van, maar als ik naar mezelf kijk, ben ik geen haar beter. Als ik in de spiegel kijk, zie ik vaak ook enkel de tekortkomingen. Vooral als ik me moet presenteren aan anderen. In een meeting of tijdens een presentatie voel ik vaak stress. “Wat als ze me dom vinden?” “Wat als ze mijn ideeën maar niks vinden?” Verspilde energie, ik weet het.

Eén van de stellingen van Lean In is dat vrouwen vooral last van hebben van onzekerheid omdat ze als kind niet worden aangemoedigd om de leiding te nemen. Meisjes die leiden worden vaak bazig genoemd. Eigenschappen die wel worden aangemoedigd zijn lief, mooi en beleefd zijn. Kinderen nemen deze boodschappen in zich op en passen zich eraan aan. We willen niet afwijken van de norm, toch?

Het idee alleen al om te leven met minder angst, is enorm bevrijdend.

Maar wat zou je dan doen als je geen angsten had? Een goeie denkoefening. Persoonlijk zou ik me minder willen aantrekken van wat anderen van me denken. Ik zou wat vaker de telefoon willen nemen om rechtstreeks met onbekende mensen te praten, in plaats van me te verstoppen achter een veilige mail. Er wat meer durven staan, zonder ongemakkelijke houding en onnozele grapjes. Het idee alleen al om te leven met minder angst, lijkt me enorm bevrijdend.

Op deze blog gaven een heel aantal vrouwen hun antwoord. En jij? Wat zou jij doen?

Bang8

Bang7

Bang6

Bang5

Bang4OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bang2

 

Schrijf je reactie

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen