Samenwerking

Emilie kookt alles op – Dag 5

Boerenomelet met overschotjes en hartige maaltijdsoep met zelfgemaakte bouillon

Emilie kookt alles op – Dag 5

De laatste dag van de zero waste uitdaging, dus alles moet op! Het is weekend, dus gaat Emilie voor comfortfood: een stevig boerenomelet met de rest van de ovengroenten en een hartige soep (mét zelfgemaakte bouillon) van de overgebleven groenten. I.sm. Bio-Planet

Na een week vers te koken, zitten er nog een paar smakelijke restjes in mijn koelkast. Door die laatste overschotjes slim te gebruiken, moet het lukken om alles op te maken zonder ook maar één keer het gevoel te hebben gehad dat ik de hele week hetzelfde moest eten.

Met wat overgebleven is van de ovenschotel die ik eergisteren bereidde, maak ik vandaag een omelet. De groentjes even opwarmen in de pan, een restje merguez toevoegen, twee of drie geklutste eieren dabei, en hop: breakfast for champions.

Ingrediënten voor de omelet

 • eieren
 • rest groenten van de ovenschotel
 • rest merguez
 • verse kruiden
 • yoghurtdressing (om af te werken)

Hartige soep

Ik hield de hele week alles bij dat we na het schillen en snijden van groenten meestal gewoon weggooien: het groen van de prei, de topjes van de wortels en rapen, de bladeren van de bloemkool en zelfs de schillen van de ui. Die doe ik vandaag allemaal samen in een grote pot water met wat zout en peper voor een gezonde, zelfgemaakte bouillon als basis voor mijn soep. In die soep kan ik alles kwijt wat er nog rest: ui, wortel, zoete aardappel, prei, en zelfs gekookte quinoa of een restje linzen om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Ingrediënten voor de soep

 • rest wortelen
 • rest ui
 • rest rei
 • rest zoete aardappel
 • andere eventuele groenteresten
 • gekookte quinoa (op het einde toevoegen)
 • rest van de linzen (op het einde toevoegen)

Conclusie

Ik ben sowieso al erg bewust bezig met koken. Maar waar ik me tot vorige week vooral richtte op aandacht voor smaak en avontuur, ontdekte ik door deze zero waste challenge een heleboel nieuwe toepassingen van ingrediënten die ik normaal als ‘afval’ zie.

Ik heb deze week best wat tijd in de keuken doorgebracht, maar deze lifehacks kunnen ongetwijfeld een verschil maken voor wie minder tijd heeft of niet zo vaak thuis eet. Het gaat erom bewuster om te gaan met producten en een kleine moeite te doen om wat outside the box te denken en restjes met zorg te bewaren zodat je ze een paar dagen later nog met evenveel smaak kan verorberen.

Als je de tijd neemt om te koken en daarbij te genieten van verse producten gaat het vanzelf, maar die tijd is er helaas niet altijd. Het zal misschien niet elke week lukken om alles effectief op te maken, maar ik sta alvast met meer aandacht voor duurzaamheid in de winkel én in de keuken. Ik hoop dat ook jullie helemaal into zero waste zijn en we binnenkort gewoon met z’n allen lekkere recepten kunnen uitwisselen! Nu al tips die je wil delen met mij en de andere lezers? Sharen die handel!

Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Bio-Planet.

Schrijf je reactie

Emilie Plouvier wordt gedreven door een haast aandoenlijke liefde voor en zoektocht naar: harmonie. Haar verschillende pogingen om die te vinden vertalen zich in haar teksten, muziek en documentaires, en zelfs tot in haar keuken, waar ze gepassioneerd goochelt met smaken, geuren en kleuren. Omdat ze geen enkel zintuig ooit zou kunnen discrimineren. Kijk mee in haar pan op www.atelierplouvier.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen