Samenwerking

Emilie kookt alles op – Dag 4

Uitgebreid aperitieven met vrienden

Emilie kookt alles op – Dag 4

Eindelijk weekend! Uitgebreid aperitieven: het ideale moment om je creatief te laten gaan met de restjes in je koelkast! Perfect voor kleine hapjes en dips met nieuwe wendingen en onverwachte ingrediënten. I.s.m. Bioplanet

Als vrienden langskomen, ben ik al snel geneigd om de supermarkt in te duiken voor een kant-en-klaar kaasbordje en wat dipsaus. Niet onlogisch: het weekend begint, en je hebt meer zin in het aperitieven dan in de voorbereiding ervan. Als je echter even tijd kan (en wil) maken, is het een fijne uitdagingen om te ontdekken hoe de restjes in je koelkast een tweede leven kunnen krijgen. Het duurt iets langer, maar het resultaat is zoveel lekkerder, verrassender en feestelijker. Het is bovendien een uitgelezen moment om te experimenteren (sorry, vrienden).

Met het wortelloof van gisteren maak ik een soort van pestodip: lekker veel olijfolie, look, Parmezaanse kaas, een handvol noten (of pijnboompitten) erbij, peper, zout en mixen maar. Ik heb ook nog wat yoghurtdressing over, lekker om bloemkoolroosjes of wortel in te dippen.

Niet meer weg te denken uit elk aperomoment: hummus. Je kan aan het basisrecept zowat alles toevoegen. Ik koos voor pompoen. Een klaargemaakt restje kan er zo bij, rauwe groente moet je even stomen of aanbakken. Wie ooit al hummus maakte, weet dat het even zoeken kan zijn naar de juiste consistentie en smaak, maar practice makes perfect. Het kan helpen om beetje bij beetje smaakmakers (zoals look en citroen) toe te voegen en telkens even te proeven. Protip voor wie niet van rauwe look houdt: de gegaarde look uit een ovenschotel is heerlijk om later door je humus te mixen.

Klassiekers als komkommer en wortel doen het altijd goed als alternatief voor broodstengels en kaascrackers, maar ik ontdek ook graag nieuwe groenten. Daarom vervang ik de komkommer dit keer door yakon, of appelwortel, van Belgische bodem. Wat niet opgeraakt hou ik bij om te pekelen: opsnijden, water, azijn, zout en suiker samengooien en goed afsluiten in een glazen bokaal (ik heb er eentje over van de kikkererwten voor de hummus). Er zijn online oneindig veel verschillende lekkere pekelrecepten te vinden, maar het grote voordeel is dat je groenten zo nog maanden kan bijhouden.

Met andere gare groenterestjes kan je creatief aan de slag om je eigen gepersonaliseerde dips te maken: meer dan de klassieke hummus, een staafmixer en je favoriete kruiden heb je niet nodig. Met resten van gegaarde granen (zoals quinoa, linzen of kikkererwten) kan je ook groenteballetjes of -koekjes (ja hoor, daar zijn ze weer) maken.

Met de overgebleven wraps van eergisteren maak ik heel snel en eenvoudig zelf crackers voor bij de dips: snij ze in spietjes, besprenkel met wat olijfolie, voeg peper en zout toe en zet ze een paar minuutjes in de oven (tot ze krokant zijn). Veel lekkerder dan Melbatoastjes.

Ingrediënten voor de aperohapjes

 • Griekse yoghurtdip
 • rode kool (in een dip)
 • wortelloof (in een dip)
 • pompoen (voor in de hummus)
 • fijngesneden yakon van Belgische bodem (vers en gepekeld)
 • fijngesneden wortels
 • wrap crackers
 • rauwe bloemkool

Ingrediënten voor de hummus

 • een bokaal kikkererwten
 • een flinke scheut olijfolie
 • lepel yoghurt
 • look (begin met een halve teen)
 • halve citroen
 • 1 theelepel sesampasta (kan zonder, maar is minder lekker)
 • peper en zout

TIP: je kan de kikkererwten ook vervangen door andere bonen (kidney, rode, witte)

Volg deze week de zero waste challenge van Emilie op onze facebookpagina en charliemag.be. Op www.bio-planet.be vind je nog meer recepten.

De hele reeks Emilie kookt alles op vind je hier!
Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Bio-Planet.
Video’s door Poolhert Productions

Schrijf je reactie

Emilie Plouvier wordt gedreven door een haast aandoenlijke liefde voor en zoektocht naar: harmonie. Haar verschillende pogingen om die te vinden vertalen zich in haar teksten, muziek en documentaires, en zelfs tot in haar keuken, waar ze gepassioneerd goochelt met smaken, geuren en kleuren. Omdat ze geen enkel zintuig ooit zou kunnen discrimineren. Kijk mee in haar pan op www.atelierplouvier.be

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen